Lär känna bandmedlemmarna i REFUEL – Jonas Nilsson, sång

Det är en förväntansfull Jonas, som efter två dagars väntan, äntligen ska få lägga på sång. Studion är både hans vän, men det är också där han pressas till det yttersta.

– När jag ska lägga på sång tar jag hjälp av det instrumentala och känslorna som det förmedlar. För mig är det viktigt att veta var harmonierna är.

Redan under första dagen lyckades bandet få arrangemanget i låten klart och ingen mindre än Jocke Berg studsade in som en Duracellkanin och gav lite råd. Enligt Jonas känns det bra att få höra vad någon annan tyckte, men skillnaden denna gången var att Jocke och Martin har erfarenhet och kan ge mer omfattande förklaringar. Innan intervjun började spelade Martin in gitarr med bandets gitarrist Dennis Skoog, utanför i korridoren värmde Jonas upp till melodin.

– Det var ingen uppvärmning, utan mer för att känna på låten.

Själva uppvärmningen består av klassiska röstövningar och stämmor, något som Jonas tagit med sig från några sånglektioner han tagit. Men det är inte bara erfarenhet från sånglektioner som han tar med sig, utan även från förra inspelningen. 

– Jag vet att jag måste förbereda mig på att jobba hårt och inte sätta allt från första början. När det är live så går det bra, men inte alltid i studion.

Skillnaden på live och studio är större än vad gemene man kan tro, inte bara för att ljudet är mycket bättre. Jonas förklarar att skulle han tappa en ton live, så skulle detta inte höras på samma sätt som nu. En tagning kan vara bra till 95 procent om man har tur och då sparas en bit, som sedan klipps ihop med resten. Sången som ska läggas på idag är på en av hans egna låtar, allt från melodi till slingor har Jonas prägel på sig och kommer att spelas in som han tänkt från början.

– Den klingar bra, moll är så melankolisk och det passar Just Another Song perfekt.

Texten till låten var ingen lätt uppgift att ta sig an och det gjordes ett flertal ändringar innan Jonas var nöjd. Från början visste han inte om texten skulle vara djup eller stark, men när han skrev om orden och släppte kontrollen föll allt på plats. Trots att det finns ett motståndskraftigt budskap i låten, så har den inget tema. De nya låtarna är ett säkert tecken på att REFUEL har hittat ett nytt sound, som låter både dem som band, men även Martin som producent skina igenom. På debutalbumet Hopeless, som släpptes för ett år sedan, använde bandet sig både av material som var lite äldre,  men även sådant som var skrivet till just den.

Rockin´ Man var en låt som skrevs innan Tommie och Dennis gick med i bandet, vilket förändrade den. Just då hade vi ingen klar bild av hur vi som band ville låta, det förstod vi först efter inspelningen.

30092016-Refuel Jonas-intervju-JS-DSC_4898

Trots den långa väntan medan instrumenten spelas in, blir Jonas inte rastlös. Istället tar han vara på den tiden innan det är hans tur och iakttar noggrant. När det kommer till hans egen inspelning är det viktigt för honom att komma i rätt sinnesstämning, detta för att kunna slappna av och tycka det är kul. Jonas gör det genom att blunda och står helst ensam när han spelar in. För att förbereda sig så mycket som möjligt inför dagarna i studion, har han lyssnat på låtarna varje dag.

– Jag bär alltid med mig låtarna, det är så jag kommer in i dem på bästa sätt.

För att bli en bra musiker krävs det att man hela tiden är igång, men samtidigt att man har en balans mellan musiken och livets vardagliga sida. Att skriva och arbeta med musik är för Jonas ett bra sätt att få utlopp för olika saker, allt från vardagsbekymmer till en världsnyhet kan inspirera honom.  En negativ sidoeffekt av att inte kunna stänga av är att det går ut över musiken, speciellt om det händer saker i livet man inte är riktigt förberedd på.

– Musik ska få en att må bra, men vissa gånger kan det även hjälpa när man går igenom något jobbigt. Men den bästa näringen för musiken, det är när livet fungerar som bäst.

Tonkonst kan vara något som utvecklar en person på många olika sätt, befinner man sig inom musikkretsen så kan det svänga ordentligt. Ödmjukhet är något Jonas håller ett hårt grepp om och han förklarar att även om man tror att det låter bra i replokalen, så kan en riktigt bra producent påpeka en mängd saker att jobba med, för att det ska låta bra. Men att släppa en låt helt och hållet är omöjligt enligt Jonas. För även när han kommit hem till sin familj, så kommer väntan på resultatet att uppta mycket av hans tankar.

– Det är klart att arbetet med en låt kan gå till överdrift och tankar på vad man skulle kunnat gjort bättre kommer. Men något jag har lärt mig, är att inte slösa bort låtar, men jag kommer aldrig att släppa dem. Materialet som vi spelar in här idag, det är något vi kommer ha för evigt.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotografer:
Jimmie Sonelius/Gabi Mattsson (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

Relaterade artiklar