Maja Shining – Om du måste kämpa uppskattar du musiken mer

I skrivande stund befinner sig Forever Still till sina fans stora glädje på en turné runt om i Europa med Lacuna Coil. Bandet har precis signat med skivbolaget Nuclear Blast, och har trots debutalbumet precis släppts, påbörjat arbetet med ett nytt album.

– I samband med att vi släppte debutalbumet, Tied Down, ville vi även åka på en turné med ett större band och frågade våra fans, vilka tre band som de helst ville se oss turnera med. Så vi skickade en förfrågan till Lacuna Coil som även var det mest önskade bandet och de sa ja, berättar Maja Shining.

För ett par månader sedan skrev Forever Still under sitt första skivkontrakt, inga mindre än Nuclear Blast fick äran att lägga till bandet i sitt stall. Trots många förfrågningar tidigare, är det enligt Maja först nu som medlemmarna känner att de har hittat rätt.

– Det som avgjorde varför det blev Nuclear är att de redan från början gjorde klart förr oss att vår musik tilltalade dem och istället för att förändra oss, vill utveckla bandets potential.

Musiken som gruppen framför är av den sort många kan relatera till och ärlighet är något som Maja anser är av vikt för att musiken ska nå fram på rätt sätt.

– För mig så är det en naturlig del av att vara musiker, samtidigt som det gör att vår musik känns mer meningsfullt om den kommer från hjärtat och det i sin tur underlättar för oss, att ge av oss själva till fansen. Genom att skriva om personliga erfarenheter kan jag ge någon annan möjligheten och insikten att det finns någon där ute, som går eller har gått igenom samma sak och som förstår. Ibland känner jag mig redo för och kan prata om det, men egentligen är jag inte det.

Låtarna Miss Madness, Save me och Towards the Edge är bra exempel på låtar, som Maja skrivit efter att ha gått in i sig själv och baserat det på sina egna erfarenheter. Miss Madness berättar hon är baserad på en karaktär som inte vill fortsätta leva och som lever i en värld där varken smärta, sorg eller lidande existerar.

– Vi släppte vår debut EP, Breaking Free för tre år sedan, och sedan fortsatte vi att arbeta fram det som resulterade i debutalbumet Tied Down. Vi vill släppa vår musik genom ett jämt flöde och inte låta fansen vänta två år på nästa skiva, på så sätt håller vi oss aktuella samtidigt som ny musik och musikvideor håller kvar kontakten mellan oss i bandet och våra fans. Det finns ett genomgående tema som tar upp ämnen som depression och ångest, så på det viset framstår de som mörka, men det handlar även om vägen tillbaka och stegen man måste ta för att nå dit.

Eftersom att albumet är uppbyggt på de tidigare EP-skivorna som släpptes innan debuten den 21 oktober, var processen bakom lätt, enligt Maja.

– När du skriver låtar så ser man samtidigt en historia ta form, vi visste från början vad vi ville göra och för oss var det ett naturligt steg att ta. Det som är svårt är när man måste tala om för sig själv att sluta, när något i en låt verkligen tar tag i dig, då är det dags. Men det är också något som är svårt att upptäcka själv när du är mitt i det.

Majas musikaliska karriär började när hon var fem år gammal och började sjunga i lokala julshower, när hon var 10 år gammal avancerade hon till musikaler och vid 15 års ålder startade hon sitt första band.

– När Mikkel och jag träffades så kände jag direkt att våra energier matchade varandra och det blev starten på ett projekt uppbyggt av passion. Båda två har lagt ner både hjärta och själ, men framför allt tid i projektet och det är på grund av det som Forever Still har kommit så långt. Alla i bandet är dedikerade och lever för musiken. I och med att ingen vill betala för musiken idag, måste man komma på andra sätt att nå ut, så det vi gjorde var att låta lyssnaren bestämma hur mycket de ville betala för musiken vi släppte digitalt. Anledningen till varför var så att de kunde få den genom oss och i den kvalitet vi som var meningen från början och inte genom en dålig nedladdning.

Nivån som Forever Still befinner sig på musikmässigt idag innebär att de packar upp och packar ner sin utrustning och även kör själva. När rockbladet träffar dem inför spelningen på Nalen i Stockholm, berättar basisten Mikkel, att de måste ge sig av direkt efter spelningen, då de ska köra till Hamburg och uppträda där dagen efter.

– Det är ett ekonomiskt val, hade vi haft råd med en chaufför så hade vi definitivt haft en, men samtidigt tror jag det är hälsosamt att börja på denna nivån. Musiken är det som betyder något och även det som spelar störst roll, för mig är det viktigt att inte ta något för givet och jag tror inte vi skulle uppskatta sakerna på samma sätt om vi inte behövde kämpa för att ta oss framåt.

Trots att debutalbumet fortfarande är färskt, har låtskrivandet inför nästa album redan påbörjats. Fokus berättar Maja ligger just nu på att marknadsföra Tied Down och att planera en större turné som äger rum i vår med ett annat band.

– Jag kan inte berätta så mycket just nu, men vi har några festivaler inplanerade till nästa sommar, bland dem även några I Sverige, så vi kommer snart tillbaka till Sverige igen. Det nya albumet kommer förhoppningsvis att släppas under slutet av 2017 eller tidigt år 2018, det beror på hur schemat läggs upp för oss.

Det avtryck som Maja vill göra genom sitt skapande, är att visa hur musik som produceras idag inte måste vara tom och intetsägande. Genom att åstadkomma texter och melodier som innehåller mycket av medlemmarna I bandet och som är brutalt ärligt formade vill hon visa att det fortfarande finns en mening med det.

– Jag hoppas att det inspirerar andra tjejer som har samma dröm, att stå på en scen och göra det som de älskar mest av allt. När jag var yngre brukade jag leta efter kvinnliga artister att inspireras av, men det är fortfarande än idag fler killar än tjejer som jobbar med musik. Så kan vi genom musiken gestalta något som får dem att ta steget, skulle det vara fantastiskt.

BANDFAKTA – FOREVER STILL

Maja Shining – Vocals
Mikkel Haastrup – Bass
Partsch​ – Guitar

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Press

HEMSIDA FACEBOOK INSTAGRAM YOUTUBE

Relaterade artiklar