Nicke Andersson – en privilegierad perfektionist

Imperial State Electric är absolut inga nybörjare på scen och de har sedan starten 2010 fem studioalbum i bagaget. Eftersom jag lyssnat mycket på Hellacopters så var det inte speciellt svårt val att lyssna vidare på Nicke Andersson när han startade ISE. Deras musik är en klassisk och skön rock 'n' roll som får mig att vilja tända grillen, dra några IPA och chilla med goda vänner. Det är helt enkelt musik som får en att må bra! Det är skön sång, gitarriff som får en på bra humör och en vacker harmoni som andas: Må bra!

Ett telefonsamtal blev ett samtal som handlade mycket om den kreativa processen men väldigt intressant att höra hans reflektioner om den processen. Nicke säger att han är privilegierad som inte behöver välja mellan att turnera eller gå in i den kreativa bubblan, båda två är saker som hänger ihop men har sina för- och nackdelar.

När det gäller att skriva musiken säger han att det bara kommer och det är den lätta delen, skriva texten är lite svårare för han vill vara en perfektionist i det arbetet och verkligen naila texterna. Eftersom han både har svenskan och engelskan med sig som modersmål är det lätt att växla och uttrycka sig på båda språken. Han beskriver sig själv som en livsnjutare och att det finns många delar i livet som man helt enkelt bara kan njuta av. Det är allt från nära och kära till en vacker soluppgång.

Att vara perfektionist i sitt arbete har naturligtvis sina för- och nackdelar, det handlar om att man inte vill lämna ett projekt/arbete förrän man verkligen känner sig nöjd själv. Det är nog en process som många kan känna igen sig i och det är väl så livet funkar i stort. Det handlar om dagsform där det ibland går jättelätt att få till det och ibland är det kampen om att verkligen få till resultatet. Ett studioalbum är klart en tid innan det släpps offentligt och det gör att han i huvudet kan känna att han är på väg mot nytt material fast gigen just då handlar om det som släppts precis, det gör ibland processen lite mer komplicerad.

Nicke har själv turnerat sedan han var 18 år och hans tips om hur man klarar av det livet är att det måste vara en balans, en balans mellan att ligga ute till att få landa i sitt privatliv. Med andra ord som livet i stort, det handlar om att få balans på tillvaron! Just nu handlar livet för Nicke om spelningar, helgerna turnerar de ungefär fram till jul i Sverige. Han beskriver det som lite jobbigare än att göra en hel sammanhängande turné för det blir lite för mycket upp och ner. Naturligtvis är de glada att få möta sin svenska fanbase likväl som den som finns utomlands. Att turnera i Sverige är lite tuffare tycker han eftersom den normala svensken mest går ut en fredag eller lördag, utomlands kan det vara lite enklare att spela en veckodag.

Jag frågar han slutligen om vilken låt han själv är mest nöjd med och den frågan var lite knepig att få ett svar på. Han säger att det beror lite på ur vilken synvinkel man ser på en låt, textmässigt, musikmässigt eller ur ett konsertkoncept. Det handlar också om dagsformen vilken låt man känner mest för just då. Slutligen säger han att svaret får nog bli en låt som funkar bra live och efter att ha funderat lite säger han: Deja vu från första plattan, det är en låt som brukar tända publiken lite extra. Själv tycker jag att deras två senaste album är deras starkaste, Honk Machine (2015) och All Through the night (2016). Samtalet lämnar mig med tankar om vad balans i livet är och det är nog något som är väldigt personligt eftersom allas liv ser olika ut, det är olika saker som vi alla har att kämpa med och som vi har lätt för!

SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)

Här kan du se Imperial State Electric och Bombus i år:

26/11: The Tivoli, Helsingborg – Köp biljetter här!

3/12: Sliperiet, Örnsköldsvik – Köp biljetter här!

17/12: Nalen, Stockholm – Köp biljetter här!

BANDFAKTA – IMPERIAL STATE ELECTRIC

MEDLEMMAR
Nicke Andersson – sång och gitarr
Tobias Egge – gitarr, bas, piano och sång
Dolf de Borst – bas och sång
Tomas Eriksson – trummor

DISKOGRAFI
2010 – Imperial State Electric
2011 – In Concert! (EP)
2012 – Pop War
2013 – Reptile Brain Music
2014 – Eyes (EP)
2015 – Honk Machine
2016 All Thorugh The Night

HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar