Pierce The Veil – ett personligt samtal om senaste albumet “Misadventures”

För ungefär en vecka sedan fick jag tillfället att prata med frontmannen Vic Fuentes, från bandet Pierce The Veil, innan de skulle köra sitt gig på fryshuset i Stockholm. Det blev ett mycket personligt samtal om både livet som rockstjärna, om nya albumet Misadventures och så klart om den nuvarande turnén.

Vi börjar med att prata om den senaste plattan Misadventures som jag själv tycker är en stark platta, de har alltid en bra nerv och Vic har en skön röst. Skivan har en röd tråd och det är musik som gör en peppad och glad. Min favorit är Circles och ser man till de äldre låtarna så är det King for a Day som blir favorit, Vic är glad att jag nämner den för det är en av de låtar som de verkligen tycker att det är en av de låtar som är bland de roligaste att spela live. Det är en publiktändare säger han. Han tycker att vara ute och turnera med det nya materialet har varit som ett enda långt födelsedagsparty! Det har mottagits väl både av fansen och av branschfolket och det har gjort att varje spelning känns som en ny födelsedagspresent.

Vad som alltid varit spännande med Pierce The Veil är de olika djupen i texterna. De tar fram olika ämnen och med hjälp av humorn som ibland är gränsen till provokativ lyckas de hålla en spänning, det blir historier som är djupa men humorn gör att ämnena inte blir så skrämmande. Vic säger att humor är ett bra vapen, skratt avväpnar! Frågan blir naturligtvis om det är något som han har i sinnet när en text skrivs. Han säger att processen i ett textskrivande är att han föreställer sig ett helt normalt samtal mellan två vänner, var ligger allvaret, var kommer punchlinen och var finns kärleken? De tankarna finns med i processen och det är nog en av anledningarna till att deras musik känns så naturlig och självklar.

Han säger också att med engelska som modersmål är det något av en välsignelse att människor över hela världen har en väldigt bra engelska även om det inte är modersmålet. Han tycker att de skandinaviska länderna har en väldigt hög nivå på engelska vilket gör det enkelt att möta både branschfolk, journalister och fans. Det går att diskutera i stort sett vilket ämne som helst men det känns ändå inte som att prata med människor som har engelskan som andraspråk. Här hänger människorna med på sarkasm, ironi och punchlines och skämten går fram vilket naturligtvis gör det extra roligt att vara här.

Han tycker att vi i Sverige ska vara stolta över att så många är dedikerade till att hålla musikscenen levande, det gör att man som artist verkligen känner att deras musik betyder något och att det betyder något att de kommer och uppträder live. Han säger själv att han hade en del svenska band som han lyssnade på när han växte upp men han märker också att svensk musik har hög standard även om det sneglas mycket både på engelska och amerikanska influenser.

Han fortsätter med att säga att de alltid känts att Sverige är ett av de länder där fansen är de mest dedikerade och det är han tacksam för. Han säger: – ” Utan fansen vore vi inget. Utan fansen skulle vi inte vara här där vi är idag!”

Att resa världen över tycker han är oerhört spännande, att möta nya människor och gamla vänner samt att hela tiden få lära sig något nytt om landet och den kultur som är precis där de befinner sig, Han säger att världen krymper, den känns inte lika stor när man har vänner globalt och att det är något vi alla borde tänka på att vi trots olika ursprung inte egentligen är så olika! Musiken är ett universellt språk som når ut och som artist har man då ett ansvar att förvalta den plattformen. Samtalet fortsätter om sociala medier och han säger att han ibland känner sig som en åsna mellan två hötappar, det är för och nackdelar men de måste hela tiden vägas emot varandra. när de började sin karriär var det Myspace som gällde och då var inte klimatet lika hårt som det blivit idag. Nackdelen är säger han är att människor har för lätt att gömma sig bakom en skärm och glömmer då bort att det faktiskt är en mottagare som är en människa på den andra skärmen. Det har blivit för enkelt att bli elak utan att tänka på att det får konsekvenser för mottagaren. Näthatet har han sett på nära håll, när hanbörjade dejta sin flickvän fick hon en hel rad hatiska kommentarer, det var mobbning och det som helt enkelt bara var menat att vara elak. De red ut stormen och har idag ett starkt och lyckligt förhållande. Såna här saker gör att han tycker att det finns en stor baksida, det finns inget som blir privat och det kan vara väldigt jobbigt. Samtidigt ser han fördelarna med att kunna kommunicera med människor globalt vilket gör att det är enklare att hålla liv i vänskap. Han menar att om han skulle vilja så skulle han kunna filma när han borstar tänderna och lägga ut om nu den idén skulle dyka upp i huvudet.

Nackdelen blir också att när det fotas och filmas så mycket som det gör idag på en konsert är det svårt att hela tiden ha överraskningsmoment i en show för fansen har redan sett showen i Barcelona när de dyker upp i Köpenhamn som ett exempel. Det är för och nackdelar i det också, musiken sprids, de får nya fans men att hela tiden hålla spänningen vid liv gör de här medierna svårare för artister. Jag håller med honom i det för hur mycket missas inte av själva upplevelsen om man en hel konsert står och ser den ur en kameralins på mobiltelefonen. Det missas i magin i att bli ett av den kropp som uppstår när det är ett magiskt gig och den där positiva energin som strömmar mellan scen och publik bara flödar! Så glöm inte bort att njuta av upplevelsen!

20 minuter går fort med Vic Fuentes och min sista fråga till han blir hur han upplever ett möte med svenska fansen? Han svarar att Sverige alltid gett en stor fanbase och att på Meet and Greet är det enkelt att möta fansen, de kommer för musiken och är inte lika intresserade av hans privatliv, det är enklarare att i de skandinaviska länderna ändå få en privat del än i andra delar av världen. Den spacen uppskattar de alla i bandet och det gör det enklarare att verkligen ladda och ge allt på spelningen. De svenska fansen har alltid funnits där oavsett om de varit förakt eller som nu headliner. Publiken är med, det sjungs med och de lyssnar aktivt både på musiken och mellansnacket och det är sådana saker som gör att det blir enkelt att skapa magi.

Vic avslutar med att säga: – ”Tack till vår svenska fanbase, tack för att ni finns och tack för all support ni betyder oerhört mycket för oss!”

Det känns verkligen som att man haft ett samtal med en bra polare, han lämnar ett avtryck av respekt och som en människa som verkligen ser omvärlden och sina medmänniskor. Ett stort hjärta bor i den mannen och inte bara för musiken utan för dedikerade fans och nära och kära!

BILDSERIE FRÅN KONSERTEN PÅ KLUBBEN


SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
INTERVJU: Vic Fuentes / Pierce The Veil
AKTUELLA MED: Albumet Misadventures / Spotify
RELEASEDATUM: 2016-05-13
SKIVBOLAG: Caroline Nordic
 

BANDFAKTA – PIERCE THE VEIL

MEDLEMMAR

Vic Fuentes – Vocals
Mike Fuentes – Drums
Jaime Preciado – Bass
Tony Perry – Guitar

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

DISKOGRAFI

A Flair for the Dramatic (2007)
Selfish Machines (2010)
Collide with the Sky (2012)
Misadventures (2016)

Relaterade artiklar