Red Rising Sun och SKILLET- Fredagskvällens räddning!

Snabba gitarrslingor och en öronbedövande tystnad, innan trummorna sätter tonen för kvällens första låt och energin släpps lös, inleder Red Rising Sun fredagskvällen på Klubben. Däremot är det en trött John Cooper som tillsammans med Skillet äntrar scen och tyvärr lämnar detta avtryck på den första delen av deras spelning. Men efter ett par låtar återhämtar han sig och Skillet visar varför de förtjänar mer än att förknippas med tonårsnostalgi och gudstro.

Annons 

 

RED RISING SUN

Med ett varierande tempo som växlar snabbt i låtarna både förvirrar och förhäxar Mike Protich med sin klara röst. Vid ett flertal tillfällen måste jag fråga mitt sällskap om det verkligen är live, eller om vi i själva verket befinner oss mitt under en inspelning av en musikvideo. För det är så det känns, atmosfären påverkas på en sådan nivå av musiken, att upplevelsen av bandet på scen är som att bevittna en perfekt musikvideo. Ryan Williams må sakna en mikrofon att sjunga i, men den sången som förmedlas genom hans gitarrspel är ren perfektion. Hans snabba fingrar förmedlar blixtliknande slingor, skapar tillsammans med Ricky Millers basspel en kraftfull tyngd gör att orden Mike förmedlar ökar i volym. Dave McGarry är en riktig glädjespridare på scen, leendet på hans läppar stannar under hela spelningen och hans körsång med Mike är så väl synkad, att det är för bra för att kunna vara live. Trummisen Pat Gerasia slår lite väl hårt ibland på basen och pukorna, men synkningen mellan resten av instrumenten får till slut en riktigt bra kvalitet. Kontakten med publiken är på en riktigt hög nivå och alster från deras debutalbum, Polyester Zeal, i form av Emotionless, My Muse och Amnesia visar att bandet redan vid debuten skapat en riktigt vass musikstil. Mikes roll som växlar mellan spejare, sångare och körledare blandas ut med hans glidande dans från sida till sida. Medlemmarnas spelstil är precis som deras musik och de snabba variationerna i tempot som präglar varje låt, både förvirrar och förhäxar. När Mike och Ricky plötsligt byter så att Mike spelar bas och Ricky gitarr, sker detta så snabbt att i nästan blinkning har de redan hunnit byta tillbaka. Förtrollningen under showen fördjupas när Mike fortsätter ge mer av sig själv, men samtidigt tar tillbaka det, en fri själ som vägrar att låsas in. Trots att lite av magin försvinner när ljusen tänds och sista tonen ebbar ut och vi inser att vi är tillbaka på klubben, så finns fortfarande essensen av Red Sun Rising kvar hos oss alla.

BANDFAKTA – RED RISING SUN

Mike Protich – Vocals, Guitar
Ryan Williams – Guitar
Ricky Miller – Bass, Vocals
Dave McGarry – Guitar, Vocals
Pat Gerasia – Drums

SKILLET

Att inleda spelningen med låtar som Whispers In The Dark och Sick Of It visar sig vara ett genialiskt drag. Trots att Johns röst inte riktigt håller måttet till en början och dränks av Jen Ledgers hårda slag på trummorna, så stoppar detta inte publiken från att i varje låt sjunga med. Korey Cooper är och kommer förmodligen alltid vara den gitarrist som imponerat mest på mig. Hennes energiska dans med instrumentet, samtidigt som hon låter fingrarna glida över strängarna gör att hon skapar en helt egen musikalisk nivå. Det finns inte en låt som inte publiken kan. De få tillfällena när den norska tjejen som står några meter ifrån oss, inte tjuter likt en fruktansvärd siren och överröstar både sång och instrument, tillåts åhörarnas allsång höras som uppbackande viskningar i symfoni med Johns röst. Under Back From The Dead kliver en maskprydd man, iklädd klädsel som liknar den på 1800-talet fram och leverera ett fantastiskt solo på den svarta cello han vant hanterar. Under Awake and Alive kliver Jen Ledger ner från sin egna förhöjda scen och sjunger tillsammans med John, tyvärr måste jag hålla fast vid min åsikt om att hon är en bättre trumspelare än sångerska. Den barbieliknande rösten fungerar perfekt om det är låga och svaga toner, men när nivån höjs och även så volymen, så skär det sig lite för mig. Vid jämna mellanrum släpper John ifrån sig gitarren och levererar en lika galen dans som Korey, tillsammans visar de att stommen i Skillet består av de två och den känsla av kraftfull energi som dom förmedlar. Seth Morrison är en talangfull gitarrist, men tyvärr inte på samma nivå som Korey, ändå lyckas han nå fram och visa att där finns en talang. Men han måste sluta hålla tillbaka, för när Seth lägger instrumentet på sitt knä och spelar på det som det vore en Guzheng, då kommer den äkta talangen han besitter fram. Ett bra bevis på hur energisk musiken är, visar sig i hur svetten rinner ner på Johns kropp och flyger iväg likt regndroppar ut mot de närmast scenen. Slagen mot pukorna är så hårda att Jen missar några av orden i låten Rise och när John återigen på ett skämtsamt sätt, driver med sig själv i en av pauserna mellan låtarna, måste hennes trumtekniker ställa in ställningen som håller trummorna på plats. En sak jag alltid gillat med Skillet är mellansnacket John har med publiken, ibland är det som att se två vänner kommunicera. Blandningen av bandets vänskapliga närvaro och Those Nights, gör att atmosfären skapar en flashback till tonåren, musiken i sig må frambringa nostalgi förknippat med den tiden. Men samtidigt så är Skillet mycket mer än ett band som kan placeras i den kategorin. Stämningen förändras under Last Night och många torkar tårarna som rinner ner för deras kinder, texten i sig får även mina ögon att tåras, men främst är det rösten som får såren att återigen spricka upp. Trots att det tog ett par låtar innan John fick till rösten och kunde leverera var blandningen av nya och gamla låtar, det som gjorde att kvällens spelning slog den föregående på Gröna Lunds lilla scen med hästlängder. Det enda som var bättre då var ljuset, nu var variationen mellan de olika färgerna inte lika smidig och passade inte alltid låtarna så bra, vilket förstörde känslan låtarna skapade emellanåt.

BANDFAKTA – SKILLET
John Cooper
– Vocals/Bass
Korey Cooper– Guitar
Seth Morrison – Guitar
Jen Ledger – Drums

BILDGALLERI SKILLET

BILDGALLERI RED SUN RISING

BETYG: Skillet 
RB-Betyg-7_10
BETYG: Red Sun Rising
RB-Betyg-9_10

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi. mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Skillet & Red Sun Rising
ARENA: Klubben / Stockholm stad
DATUM: 2016-11-29
 

Relaterade artiklar