Ryan O´keeffe – Rocken ger mig friheten att leva som en nomad

Med ett nytt album som släpptes för två månader och en pågående turné med Volbeat har Airbourne haft ett fullspäckat schema. Rockbladets Gabi Mattsson fick en pratstund med Ryan O´keeffe om varför livet på vägen passar honom och hur han ser på musikbranschens framtid.

– Av de fyra album som har släppts så är det Breakin´ Outta Hell som har sålt bäst, det är en skiva som tillåtit oss att utvecklas bland annat när det gäller att skriva texterna till musiken. Joel och jag pratar redan nu om nästa album, men det kommer att dröja tills vi har tid att gå in i studion igen, vårt turnéschema sträcker sig långt in på nästa sommar och vi vill kunna ta den tiden som behövs för att göra ett bättre album.

Europaturnén med Volbeat och Crobot har precis börjat, men redan nu märker Ryan av skillnaderna. Han beskriver turnén i USA som snarlik denna, men samtidigt beror det mycket på att banden har lärt känna varandra bättre. Dagen innan spelningen i Stockholm uppträdde de i Göteborg och Ryan berättar att det var en av de bästa spelningarna hittills.

– När jag smög ut efter spelningen så jag att alla, även crewet och de andra banden gick därifrån med ett leende. Och för oss som musiker är det ett bevis på att vi har levererat, går någon på en spelning med Airbourne så ska de känna sig nöjda efteråt, annars har vi misslyckats. Det är när vi ser åhörarna hoppa upp på varandras axlar och sjunga med som vi lever upp och något jag verkligen gillar personligen, det är när Joel får med alla i publiken och gör den "mexikanska vågen".

Han fortsätter berätta om kvällen då Airbourne spelade på samma scen som med Motörhead för ett par år sedan. It´s All for Rock N´ Roll är en låt som är tillägnad Lemmy Kilmister som var sångare i bandet.

– För oss var det en känslosam upplevelse och samtidigt overklig, det är fortfarande svårt att ta in det faktum att han inte finns kvar. Speciellt när vi stod på samma scen som för ett par år sedan, men att spela den låten kändes ändå bra, för vi känner oss hedrade över att ha fått chansen att lära känna en av rockens största förebilder och allt han lärde oss.

Men det är inte bara på stora arenor inför 8-9000 personer som bandet spelar, för två år sedan när Airbourne var i Stockholm intog de även Pub Anchors lilla scen. Tillsammans med en från deras crew, som fick ta över rollen som basist, anordnade bandet en spontan spelning på den lilla puben.

– Om vi är ute och det står ett trumset där så går det inte att stå emot, musik finns alltid med oss i alla former. Jag minns att vi fick betalt i öl, vilket var en bra betalning för oss.

Trots att musik ligger Ryan varmt om hjärtat, dröjde det fyra år efter att hans bror, Joel, började spela gitarr innan han upptäckte sin egen talang inom konsten. Anledningen till varför det blev just trummor berättar Ryan beror på att han och Joel ville kunna spela tillsammans och skriva låtar. Sedan dess har det gått 19 år och 17 år sedan hans första Battle of the Bands-spelning. Från att ha varit den som stått framför scenkanten som liten pojke till ha bytt till rollen som musiker, anser han inte ha förändrat honom nämnvärt. Alla i bandet är väldigt ödmjuka och Ryan har svårt att ta in det faktum, att någon likt honom själv drömmer om att ta över rollen som stjärnan på scenen.

– Det jag vill säga till de som drömmer om samma sak är, satsa och glöm inte bort vem du är. Samtidigt vill jag önska dig ett stort lycka till, allt är möjligt bara man är villig att arbeta hårt, för branschen är tuffare än vad man tror.

Bröderna O´Keeffe står varandra nära och trots att de umgås varje dag, även när de inte är ute på jobb, så sliter det inte på deras förhållande. Snarare anser Ryan att det stärker det, eftersom båda två har samma passion för bandet och musiken är de villiga att arbeta lika hårt för att det ska gå i åt rätt håll. I skrivande stund befinner bandet sig ute på en turné som redan nu sträcker sig långt in på nästa år, trots att schemat redan nu börjar bli fullt, vill Ryan addera fler spelningar.

– Jag känner mig mer bekväm ute på turné än vad jag gör hemma i Australien, det är något med livet som nomad som passar mig väldigt bra. En helt vanlig dag för oss innebär att jag vaknar vid lunch och får catering, sedan har vi vanligtvis några intervjuer att genomföra innan soundcheck. Efter det brukar jag värma upp och efter spelningen umgås alla och går till en pub om vi inte måste åka direkt. Dagarna skiljer sig inte så mycket åt, men ändå så är det stor skillnad på dem, men det är ute på vägen som jag hör hemma. Det enda som skapar avbrott är om vi måste tillbaka in i studion för att producera en skiva, men redan då längtar jag tillbaka.

Till skillnad från många musiker som gärna provar på olika nya märken och modeller gällande instrument som lanseras, har Ryan enbart använt sig av TAMA.

– Jag har tre stycken olika trumset men alla är från TAMA, ett befinner sig just nu i Australien, ett annat i New Jersey och det jag har med mig hit. För mig är de alla samma, men jag har vissa delar som är viktigare att ta med, som stolen och en av ställningarna. Kontakten med dem skiljer sig mot den med resten av setet. Men jag ser fram emot mitt nya som kommer nästa år, man kan säga att det är custom made, allt är handgjort och jag har valt ut alla delarna själv tillsammans med företaget som tillverkar dem, passande nog heter det Star också.

Livet som turnérande musiker har förändrat Ryan, enligt honom själv ser han ett stort värde i att ha sett så mycket av världen.

– Alla människor som jag har träffat har lärt mig olika saker, det i sin tur påverkar mig och gör mig till en bättre person. Som person blir du mer öppensinnad och ser saker ur ett annat perspektiv, det vill säga om du ger andra chansen att dela med sig av sina erfarenheter.

22102016-airbourne-ryan-intervju-js-_dsc9908

När Airbourne först började sin karriär var musikbranschen fortfarande något stabil, men när nedladdningen av musik fick sitt stora genombrott slog det hårt mot många. Ryan berättar att deras crew har reducerats kraftigt på grund av detta och att de åtta personer som ingår i teamet gör 24 personers jobb. Men även om de har personal så är varken han eller någon annan i bandet främmande för att hjälpa till.

– Jag tycker personligen inte att branschen har skadats nämnvärt, även om nedladdningen av musiken har haft påverkan på många olika områden, som att turnéera eller producera skivor. En positiv effekt har varit att de som verkligen är passionerade och brinner för sitt yrke har stannat kvar och på så sätt skiljt på männen och pojkarna så att säga. Även om många inte tror det så har läget förbättrats, genom att musiken har blivit mer tillgänglig via tjänster som Spotify , så har människor redan din musik nära till hands. Albumet finns redan i deras mobil, du måste bara hitta rätt sätt att få dem till att lyssna på det, men jag är optimistisk och tror att det kommer bli bättre.

Ryan skrattar mycket under intervjun och även vanan att låta sin bror sköta snacket under intervjuer, så märks det tydligt att han brinner något mer för musiken och livet på resande fot, än vad Joel gör. Samtidigt som Ryan är positiv till förändringarna inom branschen, så är han också realistisk och förklarar att han inte tror det blir lika bra som förut.

– Genom att betala sin telefonräkning så betalar vi redan för musiken som vi lyssnar på. Det är egentligen inget nytt, utan något som har kommit smygande under de senaste tio åren och det har även färgat av sig på banden som slår igenom idag. Jämfört med kvaliteten på den musik som släpptes för bara några år sedan så har den stigit märkbart, studiorna har blivit bättre och även utrustningen som används.

En återkommande faktor i samtalen med Ryan och Joel är just Lemmy och det svarta hål som han lämnade efter sig. På frågan om han tror att nya band som lyckas etablera sig skulle kunna göra samma avtryck, blir Ryan först tyst och funderar en lång stund innan han svarar.

– Jag vet inte om det är möjligt, det är något som återstår att se, men förhoppningsvis finns det något band som är villiga att lägga ner den mängden av arbete som krävs. Vi själva försöker att förbättra det vi kan göra och jag kommer fortsätta med det tills dagen kommer då det är min tur att gå vidare.

Men vad är då rock n´ roll för Ryan?

– Rock N´ Roll för mig innebär att jag har friheten att leva som en nomad, samtidigt som jag är min egna chef och kan bestämma mitt schema själv. Vill jag vakna upp i ett annat land nästa dag och resa runt hela världen så gör jag det.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

BANDFAKTA – AIRBOURNE

Joel O´Keeffe – Vocals/guitar
Ryan O´Keeffe – Drums
Justin Street – Bass
David Roads – Guitar

DISCOGRAPHY
Runnin´ Wild- 2007
No Guts. No Glory – 2010
Black Dog Barking – 2013
Breakin´ Outta Hell – 2016

YOUTUBE FACEBOOK INSTAGRAM HEMSIDA

Relaterade artiklar