
På Klubben, Fryshuset ansvarar Tintin för både ljus, men också personal och uppdateringar av utrustningen. Han började sin resa till ljustekniker när han som DJ, upptäckte hur dåligt skött ljuset var, på många av de ställen som han spelade på.
Eftersom Tintin ansåg sig kunna gör det mycket bättre, började han lära sig olika tekniker på egen hand och utvecklade sitt intresse för ljus och dess många kombinationer. Anledningen till varför det blev just Fryshuset grundar sig i en förfrågan från två kunder, som Tintin arbetat med under tidigare projekt.
– De var när jag arbetade för Spectra som frågan, om jag ville ansvara för gigen på Fryshuset kom upp.
Idag driver han även ett eget företag med inriktning på ljus, event och fotografering tillsammans med sin fru, Elisabeth, som även hon är fotograf. Men det är inte enbart artisterna som fotograferas på deras egna event, utan även scenen och då ljusmässigt.
– För oss är det viktigt att hela scenen syns, för det är då som ljuset kommer till rätta. Du kan se några av mina bilder här på Fryshusets backstage område.
Bilderna han syftar på är fotografier av bland annat gitarristen i Lamb Of God, Mark Morton, DJ Marcus Lindqvist och en stor bild på publiken från en av spelningarna. Dock är bilderna klippta lite annorlunda, men enligt Tintin så är ljuset fortfarande i fokus, vilket också är meningen. Med en bakgrund som fotograf, är det viktigt för honom att skapa ett ljus som fungerar både för artisten, men även fotograferna. Han lyssnar alltid in sig på musiken innan en spelning, för det är då han anser kunna skapa de bästa förutsättningarna, både för sig själv men även för artisten. Detta eftersom ljuset ska gestalta känslorna som finns i melodierna. Awolnation är ett av de band han studerade noga innan spelningen ägde rum. Sångaren, Aaron Bruno gillar inte frontljus och detta visste Tintin om, så när önskemålet om ett ljus som kunde skapa mycket stämning kom tog han kontakt någon månad innan spelningen skulle äga rum.
– Aaron ville ha det mörkt, men samtidigt så skulle det hända mycket i ljuset. Lyssnar man på musiken så hör man att det händer mycket i låtarna och vad det är för takt. Sådant är viktigt, eftersom att ljuset ska blinka i samma tempo. Oftast får jag fria händer, men om en artist eller ett band har önskemål så går vi igenom dem innan giget.
Även om de flesta band och artister tillåter fotografering, så finns det vissa som medvetet förstör för fotograferna. Rött och blått ljus är en fotografs värsta fiende och det vet artisterna om. Men Tintin har alltid ett äss i rockärmen, och använder därför sig av ett mjukt frontljus, samtidigt som han lägger ett dynamiskt ljus som omger artisten. På så sätt kan fotograferna fortfarande ta bra bilder och artisterna blir nöjda. Frontljus kan påverka musiken, men även dölja de artister som inte vill synas för mycket. Men kombinationen av frontljus med lagom mycket bakljus blir dynamisk. Skulle man däremot öka frontljuset skulle resultatet bli platt. Hur ljussättningen är programmerad beror på om det är en spelning eller en hel turné som Tintin ska sköta.
– Om du åker ut på en lång turné med samma band har man oftast en färdigprogrammerad ljusuppsättning. Men som här på Klubben, där vi har olika band som spelar, använder jag mig oftast av grunden som redan ligger inprogrammerad i bordet och sedan lägger jag till det som passar låten.
En vanlig dag på jobbet för Tintin ser aldrig likadan ut, som anställd på Teaterteknik med olika roller som projektledare och ljusdesigner har han många olika uppgifter. Oftast börjar han vid nio på morgonen och går igenom olika mail och tekniska specifikationer inför kommande spelningar. I arbetet ingår även olika installationer, ett projekt som Tintin arbetar med i skrivande stund är ett företag som vill ha sin innegård ljussatt. Så även om han till största delen arbetar med att ljussätta spelningar, så ingår även andra miljöer som museum och hotell i hans arbete. Om det är en spelning på Klubben, börjar dagen oftast vid ett eller två på eftermiddagen. Om det är någon annan som ska sköta ljuset, hjälper Tintin den personen med att gå igenom allt som kan behövas. Är det han själv som ska sköta ljuset, kontrollerar han först så att allt är uppbyggt på rätt sätt och kollar så att lamporna riktas rätt och i vissa fall ändras programmeringen.
– När allt är uppriggat och klart väntar jag på att soundcheck ska börja, så att jag kan prova formatet jag tagit fram.
När förberedelserna är klara brukar Tintin hjälpa till där han behövs, fram tills själva spelningen. Utåt sätt kan han verkar tuff och hård, men tittar man närmare så syns den mjukare sidan ganska tydligt. Tintins tatueringar föreställer nämligen Hello Kitty och Super Mario.
– Jag vet att folk tycker jag ser farlig ut och borde ha fullt med tatueringar föreställandes dödskallar och liknande. Men det vore inte jag i så fall, man behöver inte ha en massa hårda saker tatuerade på sig, bara för att man är tuff.
Istället har han valt motiv av en snällare variant och berättar att den andra armen kommer snart vara smyckad med nallebjörnar och andra söta motiv. Under intervjun skrattar han mycket och berättar med stor inlevelse hur ett ljus kan förändra en hel uppsättning. Det märks hur mycket arbetet betyder för Tintin och den konstnärliga ådran som ligger till grund för hans talang. Ljuset är en stor del av varje show, men det är få som lägger märke till det. Men om Tintin står vid en mixplats, som är placerad så att han syns, brukar det komma fram människor och berömma hans arbete. På Klubben däremot står han i en så kallad bur och är därför mer avskild från publiken. Något som allmänheten till större del är omedveten om, är att det finns många prestigefulla pris att vinna om man är en framgångsrik ljustekniker. Själv har Tintin vunnit ett flertal för sina mässmontrar. Han berättar om en kille vid namn Tobias, som började sin karriär på Café 44 innan hans och Tintins vägar korsades på Spectra.
– Jag tog honom så att säga under mina vingar. Han vann nyligen ett stort pris som delas ut i England varje år för sin design han skapat för ett band som heter The 1975.
Ett band som Tintin själv arbetar med är Amaranthe. Historien bakom samarbetet tog sin början när Ira Keelyn, som är svärmor till Jake E, sångare i Amaranthe och frågade om han kunde sköta ljuset på deras spelning, som ägde rum på Göta Källare. Utan att veta om vilket band det gällde, gick han dit och sedan dess har han arbetat med dem när tillfälle funnits. Men det var ingen självklarhet, då Tintin från början inte var ett fan av musiken.
– De spelade på Klubben några gånger, men jag gillade inte deras musik från början, så det var min fru som fick blinka på Amaranthes spelningar. Men efter Göta källare har jag varit med och skött ljuset på många av deras turnéer.
Belysning har förmågan att båda framhäva, dölja och försköna något, men det kan också förstöra. Något som Tintin fick erfara när han skulle sköta ljuset på ett tv-sänt uppträdande. Det var pojkbandet FIVE som skulle spelas in, men när själva inspelningen ägde rum låste plötsligt sig väljaren på kamerorna och visade endast närbildsformatet. En väljare är en funktion på kameran som gör det möjligt att växla mellan de olika kamerorna, men eftersom både den och kommunikationen med kontrollrummet stängdes av, försökte Tintin göra det bästa av situationen.
– Jag försökte kompensera genom att skapa ett ljus jag trodde fungerade. Allt som fanns att gå på var bilderna som visades på skärmen framför mig. Men efter giget visade det sig att ljuset var för starkt på närbilderna och för mörkt på de stora bilderna.
Bland de band och artister som Tintin skött ljuset åt finns Rammstein, Green Day och Destiny´s Child. Men trots den gedigna listan finns det fortfarande band kvar, som han gärna vill arbeta med. Bland dem finns Awolnation, just därför att det passar Tintins sätt att formatera ljuset på. Men även om han tycker om sitt arbete, så finns det tillfällen då även han tröttnar. Ett exempel var musiktävlingen Emergenza då 280 band spelade inom loppet av sju veckor.
– Det innebar att jag och ljudkillen skötte tekniken åt 12 band, sex dagar i veckan som var osignade. Och det var inte alla som kunde spela, då blir man lite trött på att sitta med ljuset.
Vid intervjuns slut får jag bevittna när han tar kontrollen över mixbordet och visar hur ljuset kan skapa mönster. Samtidigt som musiken pumpar ut från ljudsystemet, skapar Tintin en värld som bara kan liknas vid en dröm.
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)