Alex Bergdahl samlar inte bara på gammalt smink.

Vi tänkte beskriva hur ett fan kan ta sitt musikintresse en bra bit längre än att bara lyssna på veckans 10-i-topp eller på den lokala radiostationens ständiga gnuggande av de fem låtar som de får mest betalt för. ROCKBLADET presenterar ALEX BERGDAHL – en musikfantast som tar det längre än många andra.

 

Alex och Bruce

(Alex Berghdahl och Bruce Kulick. Foto: Sofie Gustafsson)

 

Informationstörst dras till sin spets och ”ha-begäret” mynnar ut i besatthet, men högsta önskan är och förblir att blott kunna bidra till att en och annan människa hittar ett liknande kall. Så sammanfattar jag gärna Alex Bergdahls passion för musik och konst i alla dess former. Alex är från Helsingborg och förutom att vara skåning och biblioteksanställd är han även författare, podcastare, samlare, föreläsare och numera trummis i ett tributeband. Rockbladet träffade Alex passande nog inför Europes nostalgispelning på Cirkus i Stockholm. Läs hans egen recension från konserten här. Det är många band som hägrar i skåningens liv. – Du vill inte veta allt jag håller på med, garvar Alex. Just nu håller jag på och grottar ner mig i Deep Purples Come And Taste The Band tiden (1975-1976). Andra band som får äran att bli söndergrottade av Alex är Alice Cooper, King Diamond/Mercyful Fate, Black Sabbath, Marillion (med och utan Fish) och Dream Theater. Alla dessa är stora favoriter hos Alex men det är ändå KISS från New York som ligger längst fram i hyllan.  


Alex Room Service  

Alex är poddare och det var så jag kom i kontakt med honom. Många andra gör podcasts men det som gör Alex lite unik med sin Alex Room Service (en av hans två podcasts) åtminstone i Sverige är att det uteslutande handlar just om bandet KISS. Och på vilken nivå sen! Jag fick uppmaningen av en vän att lyssna in mig och redan efter Alexs första trevande meningar under sitt första avsnitt var jag helt såld. Jäklar! Temat för avsnittet var KISS i Japan 1977. Här läggs lite av ett kommentatorspår till en videoupptagning från KISS glansdagar. Många artister (framför allt amerikanska) som lägger in kommentatorspår till sina musik-DVD:er har inte fattat poängen än med att de inte behöver sälja in varan till mig längre, jag har ju redan köpt den. Alex tar det vidare så som det borde vara och det blir till ett nörderi deluxe hämtat från den yttersta dimensionen av det yttersta universumet och precis vid medvetenhetens slutstation. Det är ju exakt sådant jag älskar och går igång på! Det är härligt när någon fattar storheten i en ljudupptagning av en konsert gjord för 30,40 eller 50 år sedan. Inte sällan är det ultrakass ljudkvalitet. Detta ljud, som en stor del av mänskligheten menar är ett brus liknande TV’s "myrornas krig", på den tiden då TV-apparaterna inte automatiskt slog av ljudet efter sista sändningen på kvällen utan istället satte igång bruset på högsta volym och väckte den intet ont anande och ögonvilande personen framför TV:n med ett kraftigt ryck.

 

Få är de människor som också kan lägga uttrycket "Men det är ju Cleveland -75!" vid sina läppar när någon frågar vad det är för skit han lyssnar på. – Man lär sig att lyssna på såna godbitar, menar Alex. –och man lär sig det mycket bra genom att lyssna på The Beatles inspelning från KB-Hallen i Köpenhamn 1964 som låter som om den vore inspelad på en toalett i Hamburg. Nu är ju jag lyckligt lottad som också gillar KISS men även om man inte har det bandet som sitt favoritband kommer man ändå att fascineras av den passion som Alex lägger ner i varje detalj av sina historier. Alex är väldigt rolig i sin ömhet kring detaljerna och även i sina totalsågningar av sina idoler. Efter första lyssningen tänkte jag bara på det fantastiska uttrycket – KISS is the shit, som blir ännu roligare när man även förstår svenska. Podden blir snabbt lite som att titta in i en eld eller beskåda havets vågor – den är otroligt fängslande. Det är inte bara jag som verkar uppskatta att få ta del av Alex kunskaper i området, cirka 3 000 personer i genomsnitt lyssnar in sig på varje avsnitt. – Max har det nått upp till 6 000 personer för ett avsnitt, berättar Alex.  

Lyssna in så förstår du vad jag menar: Alex Room Service Podcast  

En noggrann hamster  

Alex berättar att han är samlare av natur. Att samla på något kostar ofta tid, pengar och en massa besök till det lokala postkontoret där man snabbt blir en kändis hos alla anställda. Själv har det dessutom gett mig ett permanent säsongskort till min frus minuslista. Hur får man plats med allt? Hur får man råd till allt? Hur vet man vad som finns kvar när det verkar som att man har allt? – Jag har inte kunnat spara allt tyvärr, säger Alex. – En del saker säljer jag av med för att kunna finansiera nya inköp. Star Wars sakerna till exempel, de skulle ha varit rätt coola att ha kvar. Samlandets natur har förändrats med internets inträde. Det gör det dels lite roligare när man får veta saker som man tidigare inte visste fanns men samtidigt är det tråkigt därför att allt är tillgängligt. Jag hoppas att jag aldrig blir klar med en era, en skiva eller en turné. Det vore otroligt trist.  Men allt det där försvinner när ett nytt och oöppnat paket hamnar i Alex knä. Han hamnar i en mental julafton där han liksom hör den där efterlängtade hundvalpen krafsa ivrigt på insidan av paketet. – Oftast vet jag inte ens vad det är i paketet då det kan ta 3-4 veckor från beställning till leverans. –  säger du varje gång!! säger Alex och härmar sin fru med ett hjärtligt skratt.  

Alex har samlat på KISS sedan början av 80-talet men det tog en helt ny vändning när boken KISS-Still on Fire (1988) kom ut. – Den boken öppnade ögonen för mig och jag lärde mig att det fanns andra skivor att köpa än de som jag hade, förklarar Alex. På den tiden var det dock inte lika tillgängligt som det är nu och endast några få affärer hade så kallade ”pirater” undanstoppat under disken och de togs endast fram i enstaka fall vid förfrågan. En liten annons i tidningen OKEJ fick agera embryo till det kontaktnätverk som Alex idag har skaffat sig genom olika forum. – Jag har alla kända inspelningar från alla KISS-konserter från åren 1973-1984, berättar Alex i ett av sina podcastavsnitt. Personligen har jag alltid delat in KISS i smink och osminkat och jag tycker att den sminkade är bäst. Alex gör det dock inte lika enkelt för sig; han samlar inte bara på “smink”.  – Det låter lite skrytigt men jag tänker olika där, perioder med dräkter och medlemmar, smink, utan smink och med smink igen och sedan drar jag en linje 2003 när Peter försvinner för sista gången. Att samla är väl en sak, men någonting som är väldigt spännande hos samlare är misstanken kring det som hittas eller upptäcks. ”Vänta lite här nu, det där kan inte vara Chattanooga 1846! Den där killen hade ju inte det där bältet på sig vid den tidpunkten och järnvägen där hade ju inte ens byggts där då. Det måste handla om minst tre föreställningar senare och i en annan Saloon.” Hos Alex är det likadant och han berättar om en situation där ett par stora trumpinnar på en bild blev upphov till misstanke. – Det triggade då igång frågan om vad dessa saker gör på den bilden och sedan försöker jag nysta upp varför, förklarar Alex. – Jag lägger ut lite frågor i olika forum och kontaktar personer som brukar kunna ge svar på det mesta. Ibland får man gräva lite djupare och följa upp idéer från kompisar. Helt plötsligt har en gammal myt spräckts! Men hur kan man fortfarande hitta saker när man har samlat så intensivt på något i över 30 år? – Jag är mycket sugen på att skaffa mig alla Peter Criss’ singlar i alla kända utgåvor och allt finns att få tag på men till rätt pris. I dagsläget är det dock en annan tidsepok som gäller. 1996 släppte KISS skivan You Wanted The Best, you got the best!! och den intresserar Alex just nu. –Jag ska ta tag i detta nu med att försöka klura ut när inspelningarna gjordes av dessa låtar, då det påstods att det skulle vara gamla livelåtar men det är några nyinspelade där och dessa har diskuterats hej vilt fram och tillbaks.  
 

Jag står ju bara där och pratar skit


Vännen och vapendragaren Carl Linnaeus (skriv Carl uppmanar Alex) hade inför KISS 40 års jubileum 2013 släppt sin bok KISS-Den osminkade sanningen och då krävde Alex att han skulle komma ner till biblioteket och prata om denna och då passade Alex på att prata lite om de första åren i bandets historia samtidigt som han visade lite bilder och spelade upp lite låtar som inte många hade hört tidigare. – Folk blev helt lyriska. Det verkar som att de tycker om att lyssna på mig när jag pratar om dessa saker, förklarar Alex. – Jag står ju bara där och pratar skit i en timme men jag försöker göra en historia av historien.  


Bergdahl i Percy Tårar  

Tänk Tommy Bolin och tänk Cliff Burton så har du scenariot redo. Tommy Bolin i serien Percys tårar hedrade sin idol Cliff Burton genom att stanna till vid hans grav i ett av seriens avsnitt. Alex gjorde samma sak i New York men på platsen The Daisys tidigare låg på 1970-talet. The Daisys var ett hak dit många lokala förmågor med stor törst och liten plånbok tog sig. Ibland spelades det livemusik där och KISS var tidigt i karriären ett av dessa band.  Det var mycket underligt, skrattar Alex. – Jag vet att en gång var där ett hus men nu är det bara en asfaltsplätt och en brunn. Jag stod där och lyssnade på en gammal inspelning av låten Acrobat från när KISS spelade på klubben. Det var en skola i närheten och ungarna började titta konstigt på mig så efter ett tag kändes det så konstigt att jag gick därifrån.  


10 East 23rd Street

Sedan en tid tillbaks har Alex återigen börjat känna på trumskinnen igen. Föga förvånande är det KISS-låtar som spelas och urvalet går helt i linje med vad jag hade förväntat mig. – Vi spelar bara låtar från de tre första skivorna och dessutom bara de mest ovanliga, berättar Alex. Bandnamnet 10 East 23rd Street syftar på adressen till KISS klassiska replokal på Manhattan. De har nu börjat spela konserter och det verkar som att det blev lyckat. Ni får ju komma till Stockholm och visa upp er! 

 

Alex in action
(Alex Bergdahl som trummis i 10 East 23rd Street)

 

I maj nästa år gästar KISS Sverige på nytt med konserter i både Stockholm och Göteborg. Alex kommer att vara på plats om låtlistan verkar bli bra, annars inte. Jag tror att han kommer att vara där ändå. När allt kommer om kring är KISS the shit och Alex samlar inte bara på gammalt smink.

 

 

130601-KISS-FRIENDSARENA-FO-BILD-1001

(KISS på Friends Arena i Solna 2013-06-01)

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)

FÖLJ ALEX PÅ Facebook!

Relaterade artiklar