Behemoth – Världens bästa band framför The Satanist live för sista gången

När Behemoth utannonserade för några månader sedan att de kommer att turnera med The Satanist för sista gången i Skandinavien 2016, då fanns det inga legitima bortförklaringar längre. Det måste upplevas för en allra sista gång i sin helhet, höra de flesta låtar och injiceras med ett begär som inte går att stilla inom det närmaste året. Behemoth är nog ett utav de få banden som kan turnera med samma platta i över tre år, Adam Nergal Darski ser inte nödvändigheten i att släppa plattor med jämna mellanrum om inte han känner för det. The Satanist är ett äkta mästerverk, det räcker både för bandet och fansen. 

Sekunderna innan Ora Pro Nobis Lucifer spelas citerar Behemoth en väl vald bit ur Fader Vår på polska vilket skapar en vacker kontrast till musiken och textens innebörd. Ett totalt mörker omger oss, sedan förvrängs ljudet och Adam Nergal Darski springer fram till scenkanten direkt. Conquer All är brutalt bra live, hatet flödar genom kroppen under de få minuterna och Adam Nergal Darski leder publiken bestämt in i ett unikt mentalt tillstånd varje gång den rivs av. Blow Your Trumpets Gabriel är gjord för att upplevas live, trumpeterna i kombination med den intensiva musiken och skriken går helt inte misslyckas med. Med andra ord är det ett säkert kort från bandets sida. Under At the Left Hand ov God byter bandet ut den vita backdroppen mot en svart med symbolen i guld. Det skapar en sjukt stark korrelation till budskapet genom textraden "I believe in Satan, who rend both heavens and earth. And in the Antichrist his dearly misbegotten" som Nergal vrålar ut under Messe Noire

Scenen är enkelt uppbyggd; ett stort upplyst podium där trummisen sitter på, två ytterligare stativ med symboler som Seth och Orion frekvent växlar mellan. Adam Darski har sitt egna stativ som står för den perfekta röda kungen, vilket bidrar till den redan kristallklara bilden av hans persona. Det existerar verkligen en unik publikkontakt mellan honom och publiken ikväll, något som blir bara intensivare för varje år som går. Oavsett om det är en stor arena eller en liten klubb bandet spelar på, publiken är alltid en oerhört viktig beståndsdel av framträdandet. Adam Nergal Darski avslutar sitt sista riff, publiken hungrar efter mer och sedan tänds alla lampor i Arenan. Vissa sekvenser är bättre utan encores,  genuint och ett sjukt vackert avslut på 2016.

Amon Amarth bjuder till en enorm vikingafest, massor med rök och eld är ofrånkomligt. Vikingarna är tillbaka för att erövra Europa, låtarna får ett nytt liv när de framförs av bandet live och publiken älskar det. Jag kunde inte önska mig ett bättre avslut, frågan är om 2017 någonsin kommer upp i denna rena perfektion som Behemoth levererar under sina spelningar.  

Behemoth – Stockholm

 

Amon Amarth – Stockholm

 

Behemoth och Amon Amarth – Göreborg

 

BEHEMOTH:  10 / 10
SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se) och Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
KONSERT: Amon Amarth och Behemoth
ARENA: Arenan Stockholm
DATUM: 2016-12-17 (Stockholm) | 2016-12-16 (Göteborg)

LÅTLISTA – BEHEMOTH – ARENAN

Ora Pro Nobis Lucifer
Conquer All
Ov Fire and the Void
Decade of Therion
Blow Your Trumpets Gabriel
Messe Noire
Alas, Lord Is Upon Me
At the Left Hand ov God
Slaves Shall Serve
Chant for Eschaton 2000

Relaterade artiklar