Cabel Shomo – Uttryck din inre smärtan genom konsten

Caleb Shomo är grundaren och sångaren i Beartooth, ett projekt som aldrig var menat att det skulle utvecklas till den punkt där bandet är idag. Det nya albumet Aggressive släpptes i augusti och är enligt Caleb själv en reflektion av både hans inre och yttre sidor.

– För att svara enkelt så kan man väl säga att det är mina inre demoner i skepnad av en varg, det är en spegel som visar mitt inre, men också mitt yttre. Vi ville fånga alla känslor som ligger bakom albumet och samtidigt visa vad som pågår inom mig. Personligen anser jag att den tiden som las ner på att tänka på hur deprimerad jag varit är tid som kastats bort och aldrig mer kommer tillbaka. De tankarna gör mig förbannad, syftet med att skriva albumet var att ge mig själv en chans att gå vidare i livet och släppa det förflutna, oavsett hur det skulle gå till, berättar Caleb.

Intervjun äger rum i den lilla hall som finns utanför loungen på Debaser Strand. Iklädd en lång svart kappa och med en stark ovilja att ta ögonkontakt, får frågorna som ställs Caleb att nästan som i en dans, gå fram och tillbaka och åt sidan innan han svarar.

– Vi vet att det finns många där ute som inte har råd att köpa cd-skivor, så för att ge alla en chans till att köpa våran bestämde vi oss för att ha en dag då vi sålde den för enbart sex dollar. Alla ska ha tillgång till musik, din ekonomiska situation ska inte bestämma över huruvida du får ta del av konstformen eller inte. Som band är det viktigt för oss att en viss tids arbete läggs ner på varje album, även när det gäller omslagen och konsten som pryder vinylskivorna. Många tycker om att samla på cd-skivor, men även vinyl och det känns bra att kunna ge något tillbaka i form av bra konst.

Processen bakom det nya albumet, Aggressive, beskriver Caleb som lätt, låtskrivandet började redan år 2015 och sista textraden skrevs i februari 2016.

– Inspelningen var lika kort som själva skrivandet, jag tror det var den 14 mars som jag fick höra den första versionen av skivan. Men eftersom att vi spenderar så mycket tid ute på vägarna så har jag mycket material att skapa låtar av när turnén är slut. Jag skriver aldrig när vi är ute och reser, då fokuserar vi endast på dagarna som vi har framför oss och själva uppträdandet, om du fokuserar på annat än att leverera den bästa showen du kan, då förstörs allt. Därför samlar jag hellre ihop alla ideér, influenser och känslor som sedan blir till en låt, allt beror på hur en dag ser ut eller en situation som uppstår, den inställningen är något jag försöker hålla fast vid för att sedan få ut i ord.

I en tidigare intervju uttryckte Caleb sig om att Aggressive är albumet som kommer bli Beartooths avtryck inom rockvärlden.

– All musik är enormt personlig på så många olika nivåer, titta bara på hur världen ser ut idag, med ett samhälle som diskriminerar människor som är sig själva och det är för dom som jag skrev Hated. I denna branschen finns det alltid någon som försöker dra ner dig, men det bästa du kan göra är att fortsätta framåt. Om man försöker framstå som en annan person än den man är, då offrar man sin ärlighet och sitt inre jag, i slutändan så är det din personlighet och sannfärdighet som är viktig. Försöken att passa in är enbart ett tunt skal som inte kommer ge dig något tillbaka, och det är vad Looser handlar om.

Med ett flertal års kamp mot depression och ångest bakom sig fick Caleb en dag nog. Texterna som saknade hopp blev till slut en återvändsgränd och han bestämde sig för att bryta sig loss.

Burn Out var den första låten som jag skrev efter Disgusting hade släppts, musiken som jag skrev då saknade hopp och det var något som jag tröttnade på att arbeta med. Nu är mitt liv helt fantastiskt och jag vet att min depression enbart beror på kemisk obalans i mitt huvud och jag har möjligheten att välja hur jag hanterar det. Omger man sig av bra människor och befinner sig i en bra miljö, så hjälper det. Dom människor jag turnerar med är personer som jag älskar och som får mig att må bra.

Redan vid 15 års ålder påbörjade Caleb sin karriär då han spelade keyboard i Attack Attack! Något som han tidigt lärde sig och som han tagit fasta på sedan dess, är att hälsan alltid kommer i första hand.

– När du är i den åldern och du tillbringar mer tid ute på vägarna än hemma, så är du tvungen till att växa upp snabbt. Det var som att någon kastade ner mig i djupt vatten, fast istället för vatten så var det musiken som omgav mig och det har alltid varit mitt enda jobb sedan den dagen. Men något du lär dig snabbt är att din hälsa är något som måste underhållas, där finns inga föräldrar eller andra vuxna som kommer tala om för dig hur viktigt det är att äta rätt och dricka mycket vatten.

Resan Beartooth har gjort som band har gått snabbt och enligt Caleb har den varit så intensiv, att han själv har svårt att förstå vad som har hänt sedan dagen bandet grundades.

– Eftersom att vi har spenderat merparten av tiden ute på turné, så har allt smält samman och det har varit svårt att särskilja vissa moment. Något som många inte förstår är att det är slitsamt att ständigt vara ute på turné och uppträda varje kväll, men samtidigt så saknar jag det om tiden hemma blir för lång. Den färd som Beartooth befinner sig på, den går inte att beskriva med ord, jag kan bara hoppas att den fortsätter, även om det från början inte var meningen att just detta bandet och denna sortens musik skulle vara det som slog. På grund av det faktum att låtarna är på sådan personlig nivå, så kan det ibland kännas konstigt att sjunga dem live, men även att andra människor lyssnar på dem. Samtidigt är det bästa sättet för mig att hantera mina problem på, musiken var från början ett sätt för mig att hitta lösningar på de personliga bekymmer jag hade då.

Trots att Beartooth har vunnit en Metal Hammer för Best Breakthrough band, så är Caleb inte ett fan av utmärkelser eller priser.

– Utmärkelser rent generellt tycker jag är konstiga, visst är det roligt att få bekräftelse på att någon tycker om det man gör, men alla har olika smak. För mig är det som att den som vinner gör det på grund av att den generella majoritetens tycke och smak. Musik är något som ska göra en glad och det ska vara något du älskar, oavsett vad andra lyssnar på så ska man hålla fast vid det som gör en själv lycklig.

Fakta kvarstår dock att det är Beartooth och musiken de skapar som har hjälpt Caleb fram och även hjälpt honom att hantera sin ångest och depression.

– Huvudsakligen så är det musiken och texterna jag skrivit som har hjälpt mig, så jag skulle vilja säga till alla som kämpar mot samma sjukdom att låta den ta form. Uttryck dig genom någon form av konst, musik eller vad som helst och låt den inre smärtan du bär på få en fast form.

Skribent/Fotograf: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar