En odyssé av massiva proportioner – Rotting Christ, Black Christmass 2016

Greklands stolthet inom metalgenren, Rotting Christ, får äntra scenen. Med en anrik historia får dessa titaner gästa denna mörka julhyllning! Med etnopop-influenser lyckas bandet ståtligt hänvisa till sin börd och beblanda den med brutal metal.

Rotting Christ begynner sin procession med tunga och tuggande gitarrer. Med en fantastisk release i ryggsäcken detta år får bandet visa vad de går för. I nästan ritualistiska takter lyckas giganterna visa på en redig tyng som penetrerar rakt in i själen.

Att mästerligt kunna uppvisa styrka i variation är ett trumfkort för bandet. Med att röra sig bakåt mot äldre material kantat av infernaliskt mangel, med samma slagkraft som det nya mer episka, är ett tecken på mästerlig klass. I denna kamp av kolossala proportioner visar bandet att tiden inte satt några ärr på deras kropp. Deras professionella nivå märks av väl när energin på scen utsöndras. Inte en endaste stillastående sekund finns att lägga ögonen på när medlemmarna vevar med håren i en briljant koreografi.

Kvartetten vet hur ett storslaget fälttåg skall te sig. Med makt och prakt lyckas bandet få hårsvall och armar att flyga i publikhavet. Bandet hävdar sig definitivt mot sitt rykte för att förtjäna en ärofylld plats i panteonen av extremmetal. En finner sig inte distraherad i denna sal byggd av guld samt kantat även ädelmetallen. På grund av variationsrikedomen åren givit blir en alltid lika fascinerad av konturerna.

Dock hade åskådaren önskat mer utsmyckningar av dessa kärl utspridda i salen, främst via mer ting som försiggår på scenen som diverse krimskrams för att distansiera lyssnaren från omvärlden. 

Bandet naket lyckas dock ändå visa en ödmjukhet som knappt existerar i modern metal. Det här är det du får och det får du ta emot. Det finns ändå något vackert i den ärligheten och det uppskattas.

RB-Betyg-7_10SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Georgios Grigoriadis (Georgios.Grigoriadis@Rockbladet.se)
RECENSION: Rotting Christ
EVENT: Black Christmass 2016
ARENA: Flygeln, Norrköping
DATUM: 2016-12-16
 

Relaterade artiklar