En redig käftsmäll som överlevnadsguide till en måndag – Entombed AD, Voivod, Lord Dying, Morbid Evils

1, 2, 3! Nere för räkning! Finns det ett mer ypperligt sätt att kurera en måndagssjuka än med slagkraftig metal? Svaret är ett solklart nej. Detta lyckas Entombed AD med deras följeslagare Voivod, Lord Dying och Morbid Evils bevisa på ett pyrande Göta Källare.

Annons 

 

 

ENTOMBED A.D.RB-Betyg-7_10

I celebert sällskap blir det dags för "Il capo dei capi". Vad mer kan sägas om mysfarbror LG Petrov och hans stab när dessa utför sitt anfall på lyssnarens trumhinnor?

Likt en skarpladdad artillerikanon avfyrar bandet blytunga pjäser ut med ödesdiger effekt.

Brölande med en aggression hos en drillofficer får LG upp åskådaren från vila bums. Denna ädla herre beväpnar en med musiken som framförs och forcerar ut en i fält för att tjänstgöra i den svenska dödsmetallens namn.

Ut i ingenmansland möts en av vinande granater som dunsar ned med gitarrernas tyngd. Lyssnarens adrenalin pumpas upp av det precisa rytmiska i  bakgrunden. Här finns ingen återvändo utan bara den brutala verkligheten som är Entombed AD.

I simplare ordalag är det grandios bakgrundsmusik till detta segerrika fälttåg då Entombed AD definitivt sätter flaggan i marken som en kraft att räkna med ännu inom dödsmetallen.

 

VOIVODRB-Betyg-8_10

Bandet som alltid är en högoktanig maskin och ökända för sin hänsynslöshet. Detta är en självklarhet när Voivod slår en rakt över ansiktet med sitt överflöd av energi.

Att öppna med Killing Technology gör att bandet tar taktpinnen för kvällen. Musikerna spränger alla dammar och låter framhållningen rinna rakt ut i publikens öron i en översvämning av kraftfull extremmetal.

När motorn väl har dragits igång finns det ingen återvändo. Detta flyter på likt när spaken har gått av maskineriet, kugghjulen spinner iväg så det osar och inga hinder ter sig oöverkomliga i dess ståtliga framfart.

Det som ångar ut när det väl sätter fart är fasansfulla riff inoljade i ett anarkistiskt slag i magen via rytmpartiet. Frontmannen "Snake" gör scenen till sin egen och irrar runt som efter en elektrisk chock, det enda lugnet är de små efterchockarna emellan.

Publiken är helt i fas när energin har spridit sig i rummet. Publiken skrålar högljutt bandets namn i en stämning som enbart kan förklaras med versaler i text.

Bandet visar var skåpet ska stå med en robust säkerhet. Dessa herrar vet hur en livespelning ska te sig. 

 

LORD DYINGROCKBLADET.se 5 out of 10

Kompromisslöst gung. Svängigt riffande. En "in-your-face" attityd. Tre meningar som simplast förklarar amerikanska Lord Dying. Bandet bryter sig från den klassiska köttkvarnen inom amerikansk döds och kryddar hellre sitt material med punkiga aspekter varsamt. Därav blir detta mer tumultuöst a la klassiska the Haunted.

Tyvärr känns det ibland som att bandet lyckas lyfta av i sin egen kaotiska orkan de skapar under framträdandet. Detta bidrar då till att det stundvis inte riktigt känns koncist när det vitala i deras musik är precision.

Dessa herrar är duktiga på sitt hantverk men lämnar en del stickor som hade kunnat slipats bort. Dock är varan godkänd och fyller sin funktion.

 

MORBID EVILSRB-Betyg-6_10

Basfattigt på scen, men med extra mycket kräm i gitarrerna. Det är åskådarens välkomst till denna kväll av brutalitet i dödsmetallens tecken när Morbid Evils är förrätten.

Gitarrer som bankar in huvudet likt en slägghammare så grumligt gitarrer bara kan te sig. Tankarna förs till mentala bilder av ett gigantiskt och slemmigt träskmonster som banar sin väg nästan mastodontartat. För att vara en måndagsspelning är detta ypperligt soundtrack för desperationen under uppvaknandet till en infernalisk arbetsvecka.

 

SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
EVENT:
Entombed AD + Voivod, Lord Dying, Morbid Evils
LOKAL: Göta Källare, Stockholm
DATUM: 2016-11-28

 

Relaterade artiklar