Gain Eleven- Vi måste utmana varandra

Killarna i Gain Eleven må skilja sig åt när det gäller deras musikaliska ursprung, men ett band förde dem samman. Idag har de en vinst i musiktävlingen Emergenza bakom sig och är redo att visa världen hur rock ska låta.

Black Stone Cherry har varit ett band som haft stor påverkan på bandet och hur vi startade. Hannes, jag och Martin ville spela och inför en 40-års fest valde vi ut ett par låtar och startade ett akustiskt coverband. Men vi behövde en sångare och eftersom vi hade hört David sjunga tidigare bad vi honom komma över en kväll och han hade med sig några egna låtar som han skrivit, sedan dess har vi hållit ihop, berättar Vidar Solli, gitarrist i Gain Eleven.

Sedan den höstkvällen för fyra år sedan har bandet hunnit med att tävla i musiktävlingen Emergenza två gånger. Anledningen till varför de ställde upp, var att David hade sett att Royal Republic, som är en stor inspiration för bandet hade varit med och vunnit. Första gången bandet själva ställde upp var för två år sedan, då gick de vidare till finalen i Göteborg och hamnade på en andra plats.

– Vi tyckte alla det var jobbigt att inte gå hela vägen, men vi fick en spelning i Berlin kort efter, så helt lottlösa blev vi inte. Samtidigt som vi inte ville tävla igen så vägrade vi att ge upp och bestämde oss för att bara köra vanliga gig, inga tävlingar. Men så hörde arrangören i Sverige av sig och berättade att det fortfarande fanns slottar lediga och eftersom att det stämde överens med våra bokade spelningar, så valde vi att ställa upp en gång till. Och då vann vi hela den internationella tävlingen, berättar David Flognman, sång.

dsc09796

Han fortsätter berätta att medlemmarna bestämde sig för att inte se det som en tävlingen andra gången de ställde upp, utan mer som vanliga spelningar. Detta för att pressen inte blir lika stor och därmed tar bort lite av charmen med att stå på scen. Som band vet killarna vad de kan göra och gick in med inställningen att dom skulle göra sitt bästa och inte mer än så. Scenvanan är inpräntade i bandet som redan två veckor efter grundandet uppträdde på Ritz hemma i Arvika.

– En kompis arrangerade en musikkväll där och frågade om vi ville ställa upp och spela, så vi uppträdde med sex egna låtar och en cover. Om jag ska vara ärlig så är det en av de roligaste spelningarna vi har haft, jag har aldrig känt mig så mycket som en rockstjärna som då, mycket beror säkert på att det var första seriösa spelningen, om man jämför med de tidigare. Men det var också känslan av att spela med ett riktigt band och att det var med just dessa killarna som gjorde det speciellt, berättar Hannes Liljedahl, trummis.

I likhet med många band är det David som skriver låtarna och tar med till replokalen, men det varierar mellan halvfärdiga riff och hela texter. Killarna berättar att det är i replokalen som slutprodukten kommer till, en strategi som visat sig vara framgångsrik är att alla idéerna testas innan någon säger nej till det. Processen bakom en låt kan pågå under en längre tid, men oftast handlar det om mindre detaljer.

– Det är oftast småsaker som ett eller två slag på trummorna, om vi ska förlänga eller nypa en ton. När låten spelas live, då ska det kännas så det gäller att lämna mycket utrymme för trummor och bas, vissa av våra låtar behöver vi inte göra så mycket med, utan de skriver sig själva. Men det gäller också att hitta en balans med hur mycket man kan lägga till i en låt, det får inte bli för mycket, berättar David.

dsc09808

Pressen på att leverera har dock ökat efter vinsten i Emergenza som anses vara en av världens största bandtävlingar. Gruppen själva anser att nivån på det som de kan leverera som lägst är på så pass hög nivå att det inte finns rum för misstag.

– Alla vet vad den andra klarar av och vi har testat varandra rätt mycket, men så stor press känner vi inte. Det är klart att den finns där, men som band har vi spelat tillsammans så länge att vi känner oss trygga med varandra, berättar Martin Andersson, basist.

Intervjun äger rum under en två dagars turné som bandet har tillsammans med The Hawkins, ett band de tidigare varit ute med. Att vara ute på turné är inget nytt för medlemmarna i Gain Eleven, men förutsättningarna har förbättrats jämfört med tidigare.

– Förr i tiden kunde vi köra 50 mil och inte få betalt, nu får vi ibland både boende och betalt för spelningen, men det är inte bara det som förbättrats. Mottagningen och arrangemanget av spelningarna håller högre nivå än tidigare, så vi kan ta det lugnt på vägen dit, men det är inte så stor skillnad på vad vi förväntade oss innan vi började, berättar Vidar.

Målet för framtiden är att uppträda på större scener och inte behöva rodda logistiken själva, nu kör killarna själva i en speciellt inredd van, komplett med både dvd-spelare och tv-spel. För att nå sina mål behöver killarna utöka sitt kontaktnät, något de arbetar hårt för, ett sätt skulle vara ett bli signade av ett skivbolag, men djungeln av olika bolag är svår att ta sig runt i.

– Det finns så många olika och det är svårt att säga vilket som är det rätta, kanske en dag att vi kommer till den punkten då vi kan släppa vårt material själva, men i dagsläget vill vi hitta någon att jobba med. Som nytt band idag är det svårt att själva hitta rätt forum och kontakter, så det skulle betyda mycket för oss att hitta rätt människor, som kan leda oss i den riktningen som tar oss vidare.

I takt med att allt fler av de stora banden lägger ner börjar en ny era och med den kommer en våg av nya influenser

– Såklart är det spännande att vara en del av den nya vågen rockband som börjar ta form, men vi vill fram och jobbar hårt för att just vårat namn ska synas. Något som inte kommer förändras är att vi gör vår grej och det har tagit oss så här långt, men samtidigt är det dom som lyssnar på musik och fansen som avgör vad som är hett eller inte. Men det är inget som kommer att påverka oss, vi är dom vi är och det kommer inte ändras, sticker man ut så gör man det naturligt, det är inget man ska behöva anstränga sig för att göra, berättar Martin.


David berättar att bandet främst lägger vikt vid känslan som uppstår när de spelar, om det låter bra så känns det bra. Men samtidigt har de börjat reflektera över vad som ska vara deras signum, något som de fortfarande inte kommit underfund med.

– Det kan dröja tre eller fyra skivor innan man hittar helt rätt, för det är en ständig process som pågår och det för att utvecklingen inte ska stanna av. En viktig del i det är att inte låsa sig fast vid att nu ska det låta så här och inte våga testa nya grejer, idag kan alla göra en bra inspelning och konkurrensen ökar allt eftersom det blir svårare att synas, förr tog det mycket längre tid innan man syntes, men det var fortfarande lika svårt. Om du har talang för något så kastar du inte bort den så lättvindigt, samtidigt ska du se till att tiden är rätt för att det ska gå bra, berättar David.

dsc00914

Hannes berättar att han är den i bandet som identifierar sig med musiken till en större del och den är ständigt närvarande, även om han inte spelar så lyssnar han.

– På jobbet har vi alltid Spotify igång, så även om jag inte sitter bakom trummorna och spelar så är jag omgiven av musik. Antingen att genom att den streamas eller så tipsar mina kollegor mig om nya band. Som medlem av ett band är det viktigt att lyssna aktivt, för det är då man kan upptäcka saker som du själv kanske inte tänkt på att göra eller något nytt att använda sig av, berättar Hannes.

När Gain Eleven befinner sig på scen kan det hända att musiken tar över, David beskriver det som att låta de inre gudarna eller demonerna ta över. Men även om melodierna ibland kan ta överhand, så släpper de aldrig riktigt kontrollen.

– Man kan inte släppa allt och gå in helt och hållet i musiken, eftersom vi spelar den musik vi gör har vi också olika saker vi måste förhålla oss till. Som att om jag står vid trummorna och spelar med honom så måste jag ha en que för att hinna tillbaka till micken. För oss är det viktigt att ge varandra energi, samtidigt som vi utmanar varandra, en det största utbytet av kraft sker mellan publiken och oss, berättar David.

Dynamiken är en avgörande faktor i ett band och för dess framgång och Gain Eleven är inget undantag.

– Om vi märker att någon inte är på topp så kan det räcka med en grimas eller ett skratt för att få den medlemmen att lyfta hela framträdandet och då färgar det av sig på showen. Vi gillar att släppa loss och göra något lite galet, om det bara är två i bandet och en person i publiken som märker det så bidrar det ändå. Mycket av det vi gör på scen är slumpmässigt, men att vara lite busig och ständigt försöka göra något extra, även om det är för oss själva så känner vi alltid att det har varit en kul stund på scenen, berättar Hannes.

I en grupp kan det ibland uppstå friktioner och det kan gälla allt från vad någon tycker om musiken till att andra irritationsmoment, men för killarna är det viktigt att ha högt i tak och välja sina strider.

– Ibland får man funderar över om det är värt att ta det där och då, eller om man ska backa lite och reflektera över sin egen reaktion, berättar David.

Framtiden för Gain Eleven ser ljus ut och de har redan en klar bild över hur de ska nå sina mål.

– Vi ska fortsätta jobba på att hitta det som är unikt med oss, samtidigt som vi vill undvika att smalna av musikmässigt så vill vi hitta vår publik. På så sätt blir det mer tydligt vilka Gain Eleven är och det kommer göra att vi blir en tight enhet som på ett naturligt sätt sticker ut från mängden, anser Martin.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf: Rikard Lantz (snaxxphoto@gmail.com)

BANDFAKTA – GAIN ELEVEN

David Flognman – Vocals & Guitar
Vidar Solli – Lead guitar
Martin Andersson – Bass
Hannes Liljedahl – Drums

FACEBOOK INSTAGRAM

Relaterade artiklar