Guns of Glory tar oss med till Sin City

Kaxiga Guns of Glory är ett starkt bevis på att Finland fortfarande kan leverera bra rock n´ roll musik. Frontsångaren Pete tog sig tid för att snacka whisky, tjejer och varför Lappeenranta är Finlands svar på Sin City.

Guns of Glory grundandes för sex år sedan och har sedan första demon släpptes 2011 befunnit sig mer ute på vägarna än hemma. Sin framgång anser Pete de har sina fans att tacka för, men även hårt arbete och många långa turnéer samt bandtävlingar ligger bakom.

– Vi brukade samlas och spela redan innan vi grundande Guns of Glory. Men Riku och jag kände att det var dags att göra något seriöst av det och efter att ha bytt ut några av medlemmarna kändes det som om vi skapat en kraftfull grupp av musiker. Vår första demo släpptes ett år efter och eftersom det var mest för att vi ville få uppmärksamhet från skivbolag och recensenter producerades bara 300 kopior. Det kanske blir så framöver att vi släpper det igen, fast jag är tveksam eftersom vårt nyare material är mycket bättre.

Kort efter grundandet av bandet skrev GOF på ett skivkontrakt med Pure Steel Records, som även har band som Warrant i sitt stall. Anledningen till varför det blev det tyska skivbolaget och inte ett hemma i Finland förklarar Pete beror på att bandet ansåg att erbjudandet innehöll alla verktyg som behövdes för att GOF skulle nå sina musikaliska mål.

– Idag så finns det många olika sätt som man kan använda sig av för att få ut sin musik, främst genom internet och du behåller kontrollen över musiken. Så om ett band har det som krävs för att slå igenom själva, så är det bättre än ett skivkontrakt som inte kommer ge något. Men om man vill bli ett av de riktigt stora, då tror jag personligen att man fortfarande måste ha tillgång till de kanalerna som ett skivbolag har.

En sak som bandet håller hårt på enligt Pete är att de alltid kommer leverera en bra liveshow. Deras återkommande citat ”we will always show you how to play through your heart” och att de spelar tills fingrarna bokstavligen blöder är bevis nog tycker han. Att välja ett band som Guns of Glory kan på sätt och vis vara riskabelt, då många kan missta dem för att antingen efterapa Guns N´ Roses eller glorifiera vapen och krig.

– Det är många som frågar varför vi valt namnet Guns Of Glory och betydelsen bakom, men jag vill klargöra en gång för alla att vi inte anser krig vara något positivt eller ser något bra i att bära vapen, men tyvärr måste någon göra det när hemska saker händer. För oss är det ett sarkastiskt sätt att representera oss själva. Som vårt album On the Way to Sin City, det för oss representerar vår hemstad Lappeenranta och frågar du mig så är det en syndens stad, berättar Pete med ett skratt.

En av de musikvideor som bandet har gjort visar hur de kör runt i en nedcabbad bil och representerar på många sätt det livet som de flesta tror att rockstjärnor lever.

– Alla medlemmar i bandet har jobb vid sidan om, men vi älskar musik och för oss är det meningen med livet. Om jag ska vara helt ärligt så är videon faktiskt ganska sanningsenlig, för vi festar mycket och kör coola bilar eller motorcyklar, precis som i videon.

Pete fortsätter berätta att två av låtarna på det nya albumet, Whiskey Girls och Sister Sin båda representerar kvinnor, fast på olika sätt.

– Det spelar ingen roll vilken pub du än går in på, där kommer alltid finns en äldre och berusad kvinna som stöter på dig. Sisters of Sin däremot är svårare att beskriva, vi skrev den för tjejer om tjejer, man kan säga att det är vårt sätt att visa hur mycket vi gillar kvinnor.

Den låt som Pete tycker bäst om från nya albumet berättar han är Running from You, men vägrar svarar på varför.

– Det kan jag inte berätta, det låter bra och jag gillar den, speciellt eftersom texten är så mystisk, vilket gör att låten är rolig att spela live.

Albumet On the Way to Sin City är inspelad i SMT Studios i hemstaden Lappeenranta. Skillnaderna mellan det tidigare albumet Strafing Run och det nya är att debutalbumet spelades in live och i en annan studio, men även att alla låtar och melodierna spelades in och skrevs när bandet var samlade.

– Efter det nya albumet så kände vi att nästa album måste även det spelas in live, det får en mer äkta och genuin känsla över sig om man gör det. Eftersom att vi tillbringade totalt sex månader i studion och varje inspelning tog tre dagar så hinner man reflektera mycket över sin egen utveckling som musiker och vad som passar bandet bäst. Musik är mitt sätt att klara av att leva i världen som den är idag och därför känner jag ett ansvar att göra min del så bra som möjligt.

Intresset för musik började när Pete såg det lokala bandet, Shit Molesters spela live, gruppen i sig bestod av killar från hans skola och ansågs vara de mest populära. Begäret efter att bli lika cool och populär själv ledde till att Pete började spela basgitarr och startade en death metal-grupp med några vänner. Men idag är det bara Pete som fortsatt på den musikaliska banan.

När han får frågan om varför han tror Finlands utbildning inom musik håller så hög standard blir han förvånad.

– Enligt mig så är Sverige mycket bättre på att stödja blivande musiker, det kommer så många bra band från Sverige och det är indirekt ett resultat av att er regering skänker pengar och stödjer organisationer som är involverade i ämnet.

13932907_1087644577967383_5955003181107683994_n

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: PRESS

BANDFAKTA – GUNS OF GLORY

MEDLEMMAR

Pete – Bass & Vocals
Riku – Guitars & Cigarettes
Joni – Drums & Hammering
Oskari – Guitars & Booze​

HEMSIDA FACEBOOK 

Relaterade artiklar