Gus G är tillbaka med en ny Firewind-platta

Sverigebekante grekiske gitarrguden Gus G är tillbaka med en snabb och melodisk Firewind-platta. Power metal när den är som bäst.

Mest känd för att vara gitarrist i Ozzy Osbournes soloband, Gus G har också spelat i de svenska banden Nightrage, Dream Evil och Arch Enemy. Sitt eget band, Firewind, startade han redan som tonåring 1998. “Immortals” är Firewinds åttonde studioalbum.

“Immortals” riktigt osar 80-talshårdrock (jo, det är en bra grej). Till och med skivomslaget ser ut som hårdrocksskivor gjorde på 80-talet. Men Firewind lyckas att vara 80-talsnostalgiska utan att låta gamla och omoderna. De har baserat Firewinds sound i 80-talet och byggt vidare på det. Plattan är fylld av kvalitetshårdrock med fokus på bra melodier och gitarrer. Med Gus G inblandad får vi naturligtvis riktigt bra låtar med bra melodier och fenomenala gitarrer. Gitarrsolona är snäppet bättre än på de flesta andra power metal-skivor som släpps, men Gus är smart nog att inte låta sitt gitarrspel ta över musiken helt. Detta är melodiös power metal där gitarr bara är en av ingredienserna.

Många av de tio låtarna är snabba och tekniska, men aldrig så att melodierna får stå tillbaka. Firewind har på detta album tagit god hjälp av Dennis Ward, som till vardags spelar bas i Pink Cream 69. Dennis (som tidigare jobbat med bl.a. Krokus, Bob Catley, Unisonic och Angra) har varit med och skrivit låtar till plattan och även producerat, mixat och mastrat plattan. Firewinds nygamle tyska sångare Henning Basse, som turnerade med bandet 2007, passar perfekt in. Han har tidigare sjungit med bl.a. Metalium, Sons of Seasons och Gamma Ray. Skivan inleds med den magnifika “Hands of Time” och sedan rullar det på. “Back on the Throne” är löjligt bra och “Ode to Leonidas” står ut från mängden. “Warriors and Saints” är min personliga favorit – en fyraminuterslåt där allt det bästa av Firewind packas in. Skivan har inga svaga låtar, inga utfyllnadslåtar eller andra tråkigheter. Förutom de traditionsenliga power metal-låtarna får vi även ett par annorlunda spår: powerballaden “Lady of 1,000 Sorrows” (ännu en påminnelse om 80-talet!) och titelspåret “Immortals” som är en snabb och kort instrumentallåt som visar upp Gus G:s gitarrspel.

SKRIBENT: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

ARTIST: Firewind
ALBUM: “Immortals”
RELEASEDATUM: 2017-01-20
SKIVBOLAG: Century Media
BETYG: clip_image0036.png

BANDFAKTA – MEDLEMMAR:

Henning Basse – sång
Gus G – gitarr
Petros Christo – bas
Bob Katsionis – keyboards
Johan Nunez – trummor

DISKOGRAFI:

Between Heaven And Hell (2002)
Burning Earth (2003)
Forged By Fire (2005)
Allegiance (2006)
The Premonition (2008)
Live Premonition (2008)
Days Of Defiance (2010)
Few Against Many (2012)
Apotheosis – Live 2012 (2013)
Immortals (2017)

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar