INTERVJU: Niterain – Norrmännen som älskar sverige

Norska Niterain är allt annat än blackmetal, dom är undantaget som bekräftar regeln. I en städskrubb på Pub Anchor satte jag mig ner med killarna för att prata nya plattan, deras kärlek för Sverige och hur det var att ha Disturbed som förband.

Niterain har sedan satsningen för snart 5år sedan harvat runt på vägarna runt om hela världen och fått väldigt bra respons på sin sleaziga Rock n Roll. Mellan allt turneande har dom även hunnit med att släppa två fullängdare. Den senare kom ut för ungefär än en månad sedan och följdes av en liten turné som även hade ett stop i Stockholm.

-Vi älskar Sverige och det finns så många bra band här som håller genren vid liv. Den har aldrig riktigt vart någon big deal i Norge. Blackmetal är Norges största musikexport men jag hade hellre sett att det var Rock n Roll som var vår största musikexport, säger Sebastian

Men Addy har spelat i ett Blackmetal-band, hävdar dom andar snabbt.

-Jag valde bort det för att det här är en mer party-genre. Nu är det Rock n Roll från morgon till kväll förklarar han med ett leende på läpparna.

-Det är lite märkligt, förklarar killarna. Vi inspireras av allt från disco till 70-tals rock som The Faces tex och Addy är ett stort fan av blues men när vi spelar tillsammans så är det 80-tals grejen som kommer ut ur högtalarna.

Addy är även det senaste tillskottet till bandet som fick hoppa in med kort varsel när deras tidigare gitarrist bestämde sig för att lämna bandet för studier i ett väldigt viktigt läge för bandet.

-Vi är delvis från samma stad allihopa förklarar Morten, jag och Sebastian gick på samma skola. Frank är från Nord-Norge.

-Vi behövde en bassist till bandet och jag kom att tänka på att jag var vän med Frank på Facebook. Det här var innan man hade några tusen vänner, så jag skickade ett meddelande och frågade om han spelade bas och det gjorde han. Vi tog ner honom till Oslo för att provspela och sedan dess är han fast, berättar Sebastian

Han forsätter berätta att dem fick ta in Addy när deras tidigare gitarrist dumpade, bandet, lägenheten och tjejen för att åka och studera. Allt detta gjorde han två veckor innan vi skulle ut på turné med LA Guns så han satte oss i en riktigt svår sitts. Men vi kände till Addy och det var så han kom in i bilden.

Nya plattan Vendetta kom ut nästan exakt tre år efter senaste släppet och grabbarna är väldigt nöjda med såväl låtarna som med soundet på skivan, det är en riktig Rock n Roll skiva. Addy förklarar att anledningen till att det tog tid var att de aldrig blev riktigt nöjda.

-Vi spelade in skivan ganska tidigt efter den förra men vi har mixat och mixat tills vi var redo att släppa den men ändrade oss i sista sekund och tog det ett varv till. När det gäller att spela in låtarna så arbetar vi väldigt fort, det tar bara några dagar men när det kommer till soundet och mixen så blir vi lite petiga.

-Vi är fyra perfektionister som vill att varje liten detalj ska sitta, säger Frank. Vi kan nog vara väldigt hårda mot producenten när det gäller hur vi vill att det ska låta.

-På att tala om producenter så var det nästintill omöjligt att hitta en i Norge så vi åkte faktiskt hit till Sverige och fick tag på Chris Laney som tog på sig det direkt, berättar Sebastian. Det blev ju fantastiskt bra så vi är väldigt nöjda med honom.

En dröm som blev sann, en dröm som nog de flesta rockband har, var senaste turnén i USA, en resa från Florida till Oklahoma genom nio stater och tillbaka igen, med stop på Bike week, Whiskey a GoGo och Rocklahoma.

-Vi hade Disturbed som förband på en festival, skrattar killarna. Dom spelade innan oss och vi stod och väntade på scenen mittemot, så när dom hade spelat klart så vände sig 50 000 människor om, så det var bara att köra.

-Vi har även lite planer på att åka tillbaka och turnea, säger Sebastian. Vi ska spela på Rock n Skull i Chicago och förmodligen 80´s in the park i Florida. Men det finns även lite rykten om att vi kanske dyker upp på Rocklahoma även nästa år.

-Vi ska också till England för första gången i februari, berättar Frank. Det ska bli jävligt skoj men vi åker även tillbaka till Belgien och vi har en hel del festivaler inbokade för nästa sommar.

-Festivaler är det absolut bästa, hela atmosfären. Folket, drickat och att hänga backstage med alla musiker, som Nikki Sixx tex, säger Sebastian.

-Men klubbspelningar är också kul, det är lite mer avslappnat och man märker direkt om det är en bra stämning, fyller Frank på med.

Det hårda turnerandet och dom långa timmarna i repan är något som kan tära på dom allra närmaste kompisar och trots att många band delar på sig och går skilda vägar efter några år är detta aldrig något som vart på tapeten för killarna i Niterain.

-Vi är nog det enda bandet i världen som inte krånglar, säger Sebastian bestämt. Vi har vart på turné tillsamman i månader och bott på varandra i små husbilar, men aldrig krånglat som band.

-Visst käftar vi och är oense om vissa saker men det går aldrig ut över bandet som sådant, stämmer Morten in. Vi respekterar varandra för mycket, vi är bröder nu.

SKRIBENT: Rikard Snaxx Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
FOTO: Kenneth Sporsheim
INTERVJU: Niterain

BANDFAKTA – NITERAIN

MEDLEMMAR

Sebastian Tvedtnaes – Song
Adrian Persen Steihaug – Guitar
Frank Karlsen – Bass
Morten Garberg – Drums

 

Lyssna på nya plattan VENDETTA 

 

 

Relaterade artiklar