Krösus: Patrik Arve goes punk

Patrik Arve från Teddybears Sthlm är tillbaka med en ny punkplatta med Krösus.

Annons 

 

Svenska punkbandet Krösus har Patrik Arve som ledstjärna. En del av er känner igen honom från Teddybears Sthlm. Han må nu vara drygt femtio år gammal, men här gör han ungdomsuppror igen tillsammans med ett gäng andra gamla gubbar. Detta är bra, okomplicerad musik med en simpel produktion (tänk gammal självinspelad demokassett), precis som många av oss vill ha vår punkrock. Krösus påminner på vissa låtar en del om den äldre generationen av svensk punkrock, som Asta Kask och KSMB, fast med en stor dos av amerikansk punkrock i blodet. Den här plattan har en hel del hardcorekänsla, dock utan så mycket hardcoremusik, om man säger så. Musikaliskt hamnar Krösus vid en korvkiosk på en busshållplats någonstans mellan svensk trallpunk och amerikansk hardcore. Kombinationen funkar fint.

“II” är, som namnet antyder, bandets andra platta efter debuten som kom 2015. Det är distade gitarrer, korta larmiga låtar och samhällskritiska texter om samtiden och framtiden. Till skillnad från de flesta andra svenska punkbanden så sjunger Krösus på engelska (Krösus sångare Bill Imperial är amerikan). “Autobahn” är riktigt bra, utan tvekan en kommande livefavorit och detsamma gäller för “Burn Down Babylon”. “Couch Potato” är en rolig bagatell men en bra sådan: en hyllning (?) till världens soffliggare. “On the Verge” är klassisk punkrock – rak, arg, mitt i ansiktet. Att döpa en låt till “Spotify” kan vara ett genidrag. Den låten är också en av plattans starkaste låtar. “Nifty” är dock en liten gåta. Här har man tagit en bra låtidé och dragit ut den till 4:15 minuter (de flesta låtar på den här plattan är under två minuter). Den här låten hade mått bra av att kortas ned och speedas upp lite för att hamna på samma höga nivå som resten av plattan.

Krösus är ett fruset men stolt långfinger på en hand utan vante i den gråtrista svenska vintern. Det våras för punken. Bussen kommer snart.

SKRIBENT: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

ARTIST: Krösus
ALBUM: “II”
RELEASEDATUM: 2016-12-23
SKIVBOLAG: Zorch Productions
BETYG: rb-betyg-8_10

BANDFAKTA – MEDLEMMAR:
Patrik Arve – sång och gitarr
Bill Imperial – sång
Andreas Lindgren – bas
Johan Glasson – gitarr
Toffer – trummor

FACEBOOK

Relaterade artiklar