Mark Zero – Ballistica, en debut med potential

För två år sedan släppte Mark Zero tre singlar, nu har de gått vidare till fulldängan Ballistica. Debuten har sina guldkorn, men bandet har fortfarande lite att arbeta på för att hitta sig själva.

Annons 

 

Att där finns en musikalisk talang finns där ingen tvekan om, melodierna är instrumentalt välgjorda med väldigt unika gitarrer som stundtals påminner om en keyboards tangenter. Inledande One Against The World innehåller både rena skrik och growl, men det låter lite för ansträngande för att nå ända fram och påminner om en person som skrikit sig hes och nästan tappat rösten. Trumslagen är tydliga, om än lite i otakt och tyvärr överröstas sången i refrängen som annars är av stark art. More of Us gör att albumet får ett uppsving och de tydliga cymbalerna gör introt riktigt snyggt, samspelet mellan instrument och röst höjer sina nivåer ju längre in i albumet man kommer. Tunga riff slängs fram och dras tillbaka lika abrupt som de skedde, vilket gör det svårt att avgöra huruvida det är bas eller gitarr, eller en blandning. Rösten når nu en bra nivå och där finns influenser av Jacoby Shaddix vilket sätter en fin prägel på låten, men körsången hade de kunnat dumpa, det räcker med gott och väl med John NTs egna styrka. All That I Loved Was The Enemy är även släppt tidigare som singel, den har ett fint instrumentalt intro som liknar en blandning av fiol, munspel och blockflöjt, något oväntat men ändå passande. Rösten har bra kräm i sig och stundtals undrar jag om sångaren offrar sig helt och hållet eller bara en bit då och då för att det ska kännas extra mycket. Samtidigt finns där en förnimmelse om den fruktansvärda smärtan som uppstår när man offrar sig själv för någon, sorgen som kommer när man inser att det är sista gången man ser den personen och detta gör även spåret till det mest förträffliga på hela albumet. Nu används både röst och instrument på rätt sätt och bandet låter istället för att dölja sig själva, komma fram som musiker. Om trummorna justerats ett litet snäpp upp så hade spåret varit ännu bättre i samklang allt som allt. Karma Backlash består av både futuristiska gitarrer och tickandet från ett gammalt urverk, en bra input då karma kommer med tiden och när man minst förväntar sig det. Återigen finner vi ett bättre samarbete mellan bandmedlemmarna och trummorna, som har antagit en lugnare ton och det låter nästan som andetag från en människa, som sakta faller i djup sömn. Not Gonna Die har även den en klassisk inledning i skepnad av ett solo från en cello, det är som en vacker balett tar form inuti både öron och huvud när låtens melodi sipprar ut. Texten i sig påminner om ett samtal mellan en underlägsen och en som står över, balansen mellan instrument och sång är hårfin, men de lyckas även här. This is Your Life avslutar albumet och det är ett bra avslut, spåret är lugnt och innehåller många fina delar, men fortfarande lämnar bandet kvar en del att önska. Stundtals är det svårt att urskilja den svaga sången, men när tonerna höjs blir det bättre.

Mark Zero är på god väg att hitta det som är unikt med dem, men hoppar runt lite för mycket mellan olika genrer och tonlägen. Där finns något under ytan som lyssnaren vill gräva djupare för att hitta, men denna gången dyker det inte upp. Kanske att det gör det nästan gång, kanske inte, men eftersom där finns guld som glimrar emellanåt hoppas jag personligen verkligen att Mark Zeros medlemmar en dag gräver upp de ädelstenar som finns där djupt nere och lyfter upp dem till ytan.

BAND: Mark Zero
ALBUM: Ballistica
RELEASEDATUM: 2016-11-21
SKIVBOLAG: Albumet släpptes av bandet själva
BÄSTA LÅTEN: All That I Loved Was The Enemy

BETYG:RB-Betyg-6_10

TRACKLIST

1. One Against the World
2. Bleed It Out
3. More of Us
4. All That I Loved Was the Enemy
5. Karma Backlash
6. My Polluted Mind
7. Not Gonna Die
8. Eye to Eye
9. Alive
10. Megamösh
11. This Is Your Life

BANDFAKTA – MARK ZERO

BANDMEDLEMMAR

John NT – Vocals, Guitar 
Scott Crocker – Guitar 
Kammo Olayvar – Bass 
Robin Risander – Drums

DISCOGRAPHY

BALLISTICA – 2016

HEMSIDA FACEBOOK

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar