Över skog och sjö reser vi – Taake, Black Christmass 2016

Efter regn kommer solsken. Efter elden måste kylan då ankomma, logiskt. Denna kyla får Taake dra in via västliga vindar från de geografiska grannarna. Bandet lyckas magnifikt leverera norsk black metal av hög kaliber.

Med ett explosivt sound av svartmetallens hårda, men ändå melodiska sound förgyller Taake scenen. Den alltid lika provokativa frontmannen Hoest lyckas dominera scenen likt det iskalla riket bandet framhäver i sin musik. Med höga gastkramande skrik och ett excentriskt scenspråk lyckas denne herre hamna i en liga för sig i jämförelse med många andra frontmän. Lyssnaren dras i kragen och förs över svunna landskap där mörkret har sin domän. Att föras med på denna själsliga resa går inte att säga emot. Denna ros har dock sina törnar.

Dessa törnar är bandets mer brutala utstrålning, vars signum är blastbeats som lägger sig likt ett skynke rakt över lyssnaren. Sedan kommer slagen en efter en med det exemplariska och slagkraftiga gitarrarbetet. Rikt på dynamik och vasst lyckas bandet skära sig igenom rakt in i åskådarens imagination. I vanföreställningar får vi resa med Hoest som värd till dessa outforskade land. Den sista anhalten får bli ett frigörande fall ifrån en höjd. Själen är tillslut fri och kroppen kan inte göra annat än att slappna av i total tillit för kvintetten.

Även fast dimman är tjock ljuder artilleriet konstant. Dessa norrmän håller baneret för genren med ett stadigt grepp i frontlinjen och genomtränger även den mest hårt befästa skyttegraven.

RB-Betyg-8_10SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Soile Siirtola (soile.siirtola@gmail.com)
RECENSION: Taake
EVENT: Black Christmass 2016
ARENA: Flygeln, Norrköping
DATUM: 2016-12-17

Relaterade artiklar