The Hawkins- Between The Lines skildrar tusentals anonyma öden

Rockbladet är det enda mediet som fått förhandslyssna på The Hawkins nya singel "Between The Lines". En otroligt välproducerat låt med en enormt hjärtskärande historia som baseras på den unga flickan Danguolė Rasalaitė öde, hon tog sedemera sitt liv i början av år 2000. Det kommer helt klart inte kunna gå någon obemärkt förbi. Du som Rockbladets läsare kommer exklusivt  kunna lyssna på "Between the lines" före alla andra senare idag fredagen den 16 december klockan 18.00. Bandet har ett speciellt mission den här helgen och det är att de kommer skänka alla pengar de drar in på låten fram till att Musikhjälpen avslutar sina sändningar på söndag kväll. Vår reporter Gabi har skrivit en text som både recenserar den men också återger sin sinnesstämning när hon fick lyssna på låten först av alla utanför bandet.

Annons 

 

Snärtande fingrar på en akustisk gitarr inleder denna smärtsamma sanning som tar form genom toner och text. Skriven till minne av Danguolė Rasalaitė, en ung flicka som blev fråntagen sin frihet skildras hennes och många andras öden med en mjuk röst, på gränsen till tårar.

Rösten bär knappt och brister på sina ställen, uppgiven med undertryckt ilska leder Johannes Carlsson oss genom texten och som vålnader träder de tidigare ansiktslösa kvinnorna fram. Basen trycker på den tyngd som redan ligger över hjärtat, för att sedan tas över av trummornas cymbal och hjärtslagsliknande bastoner som får sällskap av virvelns nedräkning. Något som återkommer gång på gång, som rena käftsmällar. Elgitarrerna är tydliga ekon, som en enda som delats i två, precis som ett öde som halverats, för att sedan endast en minut in i melodin uppta en duell mot varandra utan vinnare. Styrkan i rösten ökar i takt med att trummorna och basen triggar och elgitarrernas vinande riff blir till ordlösa tårar som ingen ser. Porträttet av det som en gång var en människa, men som nu endast är en produkt och dennes bedja om hjälp som ingen vill höra och därför vänder bort blicken, speglas genom den musikaliska spegeln The Hawkins håller upp. Ansiktena som en gång var anonyma tar form, de finns överallt. På Tunnelbanan, i ditt lägenhetshus, flickan som går bredvid din granne som du vet inte är hans dotter eller fru, människor som nedgraderats till produkter och vars talan måste föras av en ung blåögd man. En talan som aldrig borde behöva föras. Ett skrik av uppgivenhet följer sången, och trots att öronen som lyssnar är stängda, ger det mer emfas i låtens redan betungande melodi.

Avslutet på låten är lika instrumentalt hårt som den tyngd som drar ner hjärtat mot botten och avslutas av en ekande bas som ebbar ut sakta utan ett ge svar. En historia utan slut, bara med en början, som upprepas gång på gång tills öronen blöder och du dör lite till inombords, bit för bit.

And if my message is forwarded and recieved, 

thoughtfully reflected and the base of what we want this world to be

then it scares me to see 

that it takes a blonde and blue eyed boy in the rock 'n roll scene

to explain the patriarchy.

Between The Lines är en låt som skildrar en brutal verklighet, flera tusentals kvinnor utsätts för ödet att bli sålda som slavar varje dag och det mest värdefulla vi har, vår frihet tas ifrån dem. Låten skrämmer och hjärtat blir tungt, men även det starkaste hjärta kan ibland behöva känna på hur det är att kastas bort och sakna värde. Något som The Hawkins verkligen lyckas med, är att förmedla är känslorna man endast kan föreställa sig, men som med all säkerhet inte ens är i närheten av vad dessa människor känner. Hopplösheten, det naiva hoppet gör mig mållös, spåret är svårsmält och sitter kvar som en tagg, med en smärta som är till för att kännas grundat i  liv som släcks alldeles för snabbt.

RB-Betyg-9_10SKRIBENT: Gabi Matsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: The Hawkins

RECENSION: Singeln "Between The Lines"
RELEASEDATUM: 2016-12-16
FOTO (Bandbild): Rikard "snaxx" Lantz
Källinfo om Danguolė Rasalaitė (Wiki Pedia)

BANDFAKTA – The Hawkins
Vocals/Guitar – Johannes Carlsson
Guitar – Mikael Thunborg
Drums – Albin Grill
Bass – Martin Larsson

| HEMSIDA | FACEBOOK | INSTAGRAM |

THE_HAWKINS_LOGO_PROMO_2016_Foto_Rikard_Lantz _

Relaterade artiklar