Sister – Stand Up, Forward, March!

Från Hated till Disguised Vultures till Stand Up, Forward, March! och det är precis vad som händer när man hör Sister´s nya alster. En riktig in-your face platta som får dig att gå ner på knä och böna om mer.

Annons 

 

Inledande spåret Desination Dust har både kraxande kråkor och tunga andetag, som ackompanjeras av trumslag som påminner om en vettskrämd persons hjärta. Skriket som inleder Jamie Anderssons attack på trumhinnorna får nackhåren att resa på sig och refrängen som följer är så sprängfylld av känsla att man två minuter in i låten sugs upp i ett svart hål utan återvändo. Elektriskt vassa gitarrslingor mynnar ut i ett glasklart gitarrsolo tre minuter in i sången och avbryts bara kort av hes sång. Den tunga basen som bakgrund matchar fint den ödesmättade backup sången, en perfekt inledning. Carved in Stone har lite GN´R stuk över sig i början och små fragment återkommer, men det som tar fokus är hur snyggt gitarrerna återigen sjunger med Jamie. Refrängen är stark och får riktigt bra lyft av de snabba melodierna, snygga avslut av Cari Crow på trummor innan nivån höjs och Jamies röst får en ny ton. Martin Sweet på bas visar redan tidigt att han är den pusselbit som har saknats i Sister och bidrar med sitt egna unika sound som utgör den perfekta friktionen i låtarna. Tim Tweak på gitarr är ett geni i världsklass, klockrena riff som utgör en andra röst utan att överrösta Jamies varierande tonläge är så bra att det är fullkomligt overkligt. Carry On som innehåller akustisk gitarr, men även har fantastiska inslag av trummornas cymbaler och basens ljusaste strängar är fantastiskt vacker. Historien av en person som bara vill gå vidare får liv i Jamies hårda, men ändå mjukt bedjande röst, slingorna av bas och gitarr förstärker varje del av låten och det är svårt att sätta ord på känslorna som uppstår. Det är nästan som om det är en instrumental sång i den huvudsakliga sången och när de två går samman exploderar musikhjärtat fullkomligt. Detta är en låt som passar precis när som helst, inled en festkväll med den eller spela den på en klubb och massorna kommer falla in i ledet och lyda minsta lilla vink från Sister.

Unbeliever har ett retsamt tempo, basarna på trummorna matchas fint med cymbalerna och resterande instrument, men mest framträdande i melodierna är trummorna. Jamies röst intar återigen ett annat tonläge, mycket mörkare och mer desperat än tidigare, variationen mellan tonerna i brygga och refräng som sedan mynnar ut i ett eko efter den samstämmiga sången är rena rama perfektionen. Let it Bleed är andra spåret på albumet som är av lugnare karaktär, om jag skulle beskriva inledningen så skulle jag säga att den går från smekande regn till en mörk mässa. Den viskande sången är förföriskt djup, men samtidigt väldigt farlig och det känns som om ens själ offras utan minsta möjlighet till motstånd. Jamie är prästen och de få flyktvägarna som finns blockeras av antingen trummor, bas eller gitarr. Det finns så mycket brutalitet och råhet, men samtidigt ärlighet och en vass sanning i texten och det gör det svårt att se på spåret ur ett neutralt perspektiv. Ett spår som är förhäxande förföriskt, skapat för att genom på ett mästerligt och manipulativt sätt förvilla någon.

På det stora hela är Sisters nya alster som en inbjudan till en mörk och barbarisk fest som aldrig tar slut. Men det är av den sorten som man blir glad av, inte en sekund går utan att åhöraren ler som en idiot och antingen dansar med i låtarna oavsett var de befinner sig. Alla spåren har en specifik rytm skapad för just den låten och variationerna skapar hela tiden nya musikaliska äventyr som passar i alla miljöer. Stand Up, Forward, March! är albumet som passar till allt och alla situationer, ett musikaliskt genialt mästerverk som Sister kommer få svårt att följa upp med nästa album. Något som jag verkligen gillar är hur alla medlemmarna i bandet får visa upp sin talang för musiker, de spelar ihop som ett band och knyter samman sina enskilda solon till ett, detta samtidigt som dom ger varandra ett outtröttligt stöd. Stand Up, Forward, March! är en skiva som sätter sig djupt inne i ditt huvud och låter sina melodier utan någon som helst paus snurra runt om och om igen Texterna fastnar lika snabbt som Tims fingrar flyger över gitarren och lika hårt som det benhård sound Martin och Cari tillsammans skapar sätter sig det fast. Förbered dig, för Jamies mångfaldiga stämma är lika giftig som ett bett från svarta änkan.

BAND: SISTER
ALBUM: Stand Up, Forward, March!
RELEASEDATUM: 2016-11-25
SKIVBOLAG: Metal Blade Records
BÄSTA LÅTEN: Alla spåren

BETYG: RB-Betyg-10_10

TRACKLIST

01. Destination Dust
02. Carved In Stone
03. Lost In Line
04. Trail Of Destruction
05. Carry On
06. Unbeliever
07. Let It Bleed
08. Liberation Song
09. Dead Man's Dirt
10. Endangered Species
11. Piece Of Shame

BESTÄLL ALBUMET HÄR

BANDFAKTA- SISTER

Jamie Anderson – Vocals
Martin Sweet – Bass
Tim Tweak – Guitar
Cari Crow – Drums

DISCOGRAPHY

DEADBOYS MAKING NOISE (EP) – 2009
HATED – 2011
DISGUISED VULTURES – 2014

HEMSIDA FACEBOOK INSTAGRAM YOUTUBE

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar