Tyranex vill ta över och ge åhöraren en spark i rumpan

Som sångerska i nya versionen av Tyranex, men också gitarrist i återuppväckta thrash metal – bandet ICE AGE har Linnea Landstedt fullt upp. Men balansen mellan de två rollerna tror hon sig kunna balansera utan problem.

Tyranex spelade tillsammans med Ice AgeMuskelrock Festivalen och sedan höll vi kontakten efter det. Så när en plats blev ledig i bandet kontaktade Sabrina Kihlstrand mig och erbjöd mig den, berättar Linnea.

Eftersom att inget av banden för tillfället har några längre turnéer inplanerade ser Linnea inga problem med att vara medlem i två band. Men det är inte bara Ice Age som har fått två nya medlemmar, för några månaders gick Majsan Lindberg och Pontus Pettersson på bas och trummor med i Tyranex. Pontus berättar att han kom i kontakt med Linnea då de båda har replokal bredvid varandra och blev tillfrågad en dag när Linnea hört honom spela.

– Jag har spelat i lite olika band tidigare, men efter flytten till Västerås så satt jag mest i replokalen och spelade ensam.
Majsan däremot är lite av en lokalkändis i Västerås då hon arbetar på en tidning med att rekommendera skivor och hade sett Tyranex spela live ett par gånger. Även hon har spelat med andra band tidigare och var därmed ett välkommet tillskott i bandet.

 På frågan om bandet har några speciella ritualer innan spelningarna svarar Linnea att det är hemligt. Ingen av medlemmarna är dock skrockfulla, utan det handlar mest om att peppa varandra. Linneas väg in på rockscenen började när hon upptäckte band som Kiss och Megadeth, eftersom hon är ett större fan av riff än av ackord passade musikstilen henne bättre. Att gå med i ett band och även starta upp ett var ett naturligt steg, även om det stundtals kunde vara jobbigt.

– Jag hade inga andra tjejkompisar som lyssnade på samma musik som jag och till en början trodde jag inte att jag kunde spela gitarr tillräckligt bra.

Detta ändrades dock när hennes dåvarande gitarrlärare parade ihop henne med en annan elev som hon startade sitt första band med. Uppstartande av det bandet var till skillnad från vad Linnea först trott inte alls så läskigt och svårt. Även om hon möter mycket fördomar eftersom hon är tjej och spelar rock, så är det inget som hon låter stoppa hennes framfart.

– Såklart finns det idioter där ute som tycker att tjejer inte ska spela i rockband, men jag träffar mycket bra människor som inte bryr sig om vilket kön man har. För dem är det viktigare att man gör bra ifrån sig som musiker.

Linnea fortsätter att berätta att hon valde att spela i thrash metal-genren för att det är den typ av musik hon själv gillar. 
– Det är synd att det inte finns fler tjejer inom genren, men det kommer förhoppningsvis att förändras snart, sakta men säkert.

Tyranex senaste album släpptes för två år sedan, men med de nya medlemmarna är arbetet med tredje albumet redan i full gång. Låtarna som kommer att vara med på albumet skrevs kort efter att Majsan och Pontus gick med i gruppen, den nya energin som de hade med sig gjorde att Linnea vill visa att det händer något med gruppen och att den utvecklas. Även Nino Vukovic som spelar gitarr har skrivit några av dem. Men för honom var det en större utmaning då han kommer från en helt annan genre.

– Jag spelade ganska komplicerad musik med fokus på intensitet, det var mer teknik involverat med inslag av gangstarap och lite konstigare tonval, berättar Nino.

Inspirationen till låtarna kommer oftast när de plockar upp respektive instrument och sedan arbetar medlemmarna fram något tillsammans. Enligt Majsan kan en låt göras om ett flertal gånger innan dom känner sig nöjda, men samtidigt är det viktigt att inte överarbeta en låt.

– Oftast känner man av när en låt är klar, känns det bra så är det dags att börja på nästa. Det viktiga är att inte analysera för mycket, utan att man istället går på känslan, berättar Pontus.

Det nya albumet produceras av Nino, som tidigare har en gedigen erfarenhet av arbetet. Han berättar att han till skillnad från de andra kan se produktionen som en helhet och därmed underlättar det för honom att sköta arbete med skivan. Nya albumet beskriver Linnea som en rejäl dos av 1980-talet och en spark i arslet, men samtidigt vill de få åhöraren att känna att de är en del av bandet.

– Jag är trött på att se gamla gubbar stå på scenen och se trötta ut. Vissa saknar energin de en gång hade, så nu är det dags att ge nya band utrymme.

Se alla bilderna från intervjun här: 

 

BANDFAKTA – TYRANEX

MEDLEMMAR
Linnea Landstedt
– Guitar and Vocals
Nino Vukovic – Guitar
Majsan Lindberg – Bass
Pontus Pettersson-Gull – Drums

HEMSIDA FACEBOOK

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf: Georgios Grigoriadis (georgios.grigoriadis@rockbladet.se)

Relaterade artiklar