Brutaliteten gör sig högljudd – Firespawn, Horna, Demonical, Angrepp, Wormwood @ Kraken

Året 2017 får sparkas igång något ordentligt på extremmetal-fronten. Detta är en stor välsignelse denna kväll när vi firar påbörjande av Luciferian Societys tionde år som arrangör. Ett axplock av meriterade band, från alla gömmor inom black och döds, får samla ihop sina krafter till ett ståtligt firande. Från ren galenskap i Firespawn till vackra ljudlandskap i Wormwood, lyckas varenda vrå av genren göra sig hörd.

Firespawn

Med rötter från den beryktade svenska dödsmetallen får Firespawn ta det till nästa nivå. Detta genom att även inkludera inslag från den klassiska amerikanska scenen. Ter sig tumultuöst i teorin, men bandet får leva upp till det och bevisa via praktik. Med garantin att ha en vass frontman som gamla hederliga LG Petrov, är det svårt att det slår fel.

Lokalen har tömts ut och kvar för att bevittna detta denna fina lördag kväll är fasta och tappra kämpar.

Pompa och ståt i hårda riff får maskineriet att tugga igång. I detta virrvarr finns tekniskt gitarrspel över det tunga artilleriets hamrande rytmik. Detta bidrar paradoxalt till en kaotisk ordning i en vild komplexitet. Bandet uppvisar finess beblandat med stenåldersmässigt mangel.

För att toppa av detta har vi vår gamla goda herre LG som brölar i en mikrofon lika vackert som alltid. Likt den ökända vackra sångfågeln han är, så bevisar han en hög nivå även som frontman i sin interaktion med publiken. Detta är extra charmerande att uppleva i hemmastadda regioner. Herr Petrov lyckas bli ett med publiken och drar med sig dessa i sitt klassiska manér.

Bandet visar var skåpet ska stå och stänger affären med finslipad dödsmetall där roten från den ursvenska dödsen är intakt. I ett gallskrikande skrän får vi ett värdigt avslut på en storslagen kväll.

Betyg: RB-Betyg-6_10

 

Horna

Kvällens höjdpunkt, sett från majoriteten av publiken, har anlänt. Det finska lejonet, personifierat i Horna, får ryta högt med sällan skådad brutalitet i sann finsk lo-fi-blackanda.

Utan massor med tjafs begynner ett anfall med infernaliska blastbeats och primitiva riff upphöjt med bröl så vackra att en tår nästan fälls.

Hårdkarvat i kött och blod slängs vi in i denna massiva slakt, kantat med sylvassa instrument. I ett kompakt snitt via den extrema ljudbilden förs en iväg, mörbultad bortom igenkännlighet.

Entusiasm på hög nivå i publikhavet gör att energin sprider sig över land och rike. Hårsvall får pryda de främsta leden i skaran, då dessa är ett med bandet i sinne och kropp.

Som hämtar ur en källarlokal är ljudet väldigt underjordiskt, detta är det extremt drivande bastrycket som isolerar in lyssnaren i en ljudkammare. Dessa dånar över trumhinnor och bräcker likt en stadig murbräcka.

I den underskattade finska scenen lyckas Horna leverera något oerhört, ett ljustecken och uppskattas varmt, då landet tyvärr får stå i skymundan för grannbröderna i väst. Kvintetten håller definitivt ett ljus mot resterande band och visar extremt hög nivå.

Betyg: RB-Betyg-6_10

 

Demonical

När kvällen ankommer till halvlek, gästas vi av det heroiska tunggunget med Demonicals signatur. Kompromisslös dödsmetall är att utlovas när dessa herrar plöjer igenom land och rike. Att introducera med klassikern Cursed Liberation, gör att åskådaren kastas in i ringen med blodet pumpandes av en markant adrenalinkick.

En uppsjö älskvärda grumliga gitarrer samt markerade med brutala tvåtakter viger denna kväll åt knäckta nackar. För nackar skall knäckas och blodet flöda under denna triumfala frammarsch.

Uppiffat med Sverker Widgrens brutala stämma är detta en kombination som slår rakt i magregionen med ett hårt slag. I sann hederlig HM-2-anda plöjer bandet igenom med sitt igenkännbara sound och uppvisar sin fulla styrka även live. 

Detta är genren i sitt essä och en bra måttstock för hur svensk dödsmetall skall ljuda med honnör till hjältarna innan, vars skitiga pedaler och baskraftiga ljud fängslat lyssnare globalt. För detta uppviglar att luften inte gått ur det klassiska svenska dödsanfallet. Utan massor med krussiduller och bara en rak sträcka, slår detta genom väggar och andra väghinder med målmedvetenhet.

Betyg: RB-Betyg-6_10

 

Angrepp

Förruttnade rostiga gitarrer och trumslagande som förgyller blytungt över det. Angrepp får stå för allt detta med primitivt matande som får ljuda som bakgrundsmusik till intet i avgrunden. Kaotiskt smattrar detta på som ett monster som nyligen kravlat ur sin spindelvävstäckta krypta.

Pyrande aggression får flamman att bevandra sig runt om och spridas till en löpeld som fyller lyssnarens imagination. Tankarna förs till klassisk musikalisk korrosion i den gamla skolans tecken. Punkinfluerad mangeldöds är något som skriks efter och bandet är här för att ge det till massorna. D-takterna skramlar likt ett skyttevärn, iväg in i en annan dimension. Med Outlaw i spetsen och hans gastkramande vålnadslika primalbröl är detta ett framträdande lyssnaren sent lär förgäta.

Betyg: RB-Betyg-6_10

 

Wormwood

En kväll där trumhinnor skall bedövas på Kraken i Stockholm med högljudd döds och black. Som entrérätt till detta evenemang får åskådaren smaka på albumaktuella Wormwood. Ett bands som ter sig gå från klarhet till klarhet inom scenen. Att sedan te sig inrikta sig mot något mer atmosfäriskt än deras tidiga black n roll-sväng är ett stort kliv. Denna vändning lägger en extra dimension till ensembeln och får dessa herrrar att låta väldigt moget.

Med fasta anslag kastas lyssnaren in i en dunkel skog där en flock vargar är ute efter en och i synhåll finns ingen tillflykt. Vi får en musikalisk odyssé som målar upp fabulösa scener från vårt naturarv i nordiska breddgrader.

Tyngd och melodik möter varandra i en gryta som ångar välgjord extremmetal. Det ena utesluter icke det andra när långsamma och glimmrande gitarrslingor får kollidera med Jotuns mästerliga blastbeats. Detta manifesteras ytterligare genom vokalisten Nines titaniska hållning och majestätiska vrål.

Betyg: RB-Betyg-6_10

EVENEMANG: Firespawn, Horna, Demonical, Angrepp, Wormwood
LOKAL: Kraken, Stockholm
DATUM: 2017-01-28
SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTO: Mattias Nilsson (Mattias.nilsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar