Dave´s Neck släpper debut EP

Den 27e januari släpper Dirt rockarna Dave´s Neck en ny EP med fem hårda spår. Passande nog namngavs konstverket till The Girl With The Neck Tattoo, en musikalisk åkfärd som starkt påminner om Eleanor, Mustangen från Gone in 60 Seconds som alla fruktar.

Annons 

 

Bandfakta och bakgrund

Bandet grundades av en slump då Stiiiv som är bandets sångare, basist och låtskrivare bestämde sig för att med hjälp av ett tiotal alster skapa det som idag är Dave´s Neck. Kapten som är bandets trummis och Henke på gitarr som även är Stiiivs gamla vänner, tillfrågades och gruppen kände redan efter sitt första rep att trion tillsammans kunde skapa något stort. Resan för bandet har gått fort, i oktober förra året signerades kontraktet med Vegna Music och månaden efter spelades fem låtar in. Johan Vegna som även producerat Epn upptäckte bandet genom Soundcloud och fastnade direkt för den uppkäftiga attityden som ramas in av rå rock och punk.

Recension

Inledande spåret Burn har den bästa balansen mellan instrumenten och de följer varandra på ett mer synkat sätt. Refrängerna får uppbackning av ett hårt YEAH som överröstar lite, men live skulle det utan tvekan få igång publiken, en riktig moshpit låt. När ett förbättrat gitarrsolo som har en mörkare och mer dämpad ton tar vid i mitten av låten och fortsätter på samma spår är rysningarna ett faktum och håren på armarna reser sig. Varför jag plötsligt tänker Slipknot-stuk är en gåta för sig, men det är en tanke som är återkommande under låten.

Feeling Good är en rockigt dansvänlig låt, Inledningen får mig att tänka på tiderna då Ramones regerade under det tidiga 1970-talet, men även influenser från 1950-talets renare och mjukare toner finns där. En färgad röst grabbar tag med hårda nävar och skakar om hörselsnäckan rejält innan de snabba trummorna tar över. Tongivande gitarrer river hårt likt rivjärn, stundtals är det lite ojämnt tempo mellan instrumenten, men trummisen lyckas med hjälp av virveln bygga upp något och vid den fjärde genomlyssningen förstår man sammanhanget. Skrattet som sångaren avger är äkta och genuint, inget i låten är fejk och det märks att han menar orden som yttras, det finns med andra ord ingen tvekan om att han skulle kunna göra detta om och om igen utan att tröttna. Övergången från sång till skratt har ett fint ekande och basen ökar dess längd på ett bra sätt, det enda jag skulle vilja ändra på när jag hör låten är det höga vinande från gitarrerna som nästan når en lite för hög gräns, och istället öka basen för att få en jämnare balans rent instrumentalt. Men ett snyggt solo finns där och uppbackningen av trummorna vars slag slår likt hjärtslagen på en monitor får det att kännas som om Mustangen Eleanor, från Gone In 60 Seconds, tar musikalisk form och rivstartar för att sedan flyga rakt ut över en ravin.

Girl With The Neck Tattoo är ytterligare ett spår som inleds med rivigt vassa gitarrer, men nu hörs även basen mycket tydligare och det märks att strängarna trycks ner ordentligt för att skapa ett tyngre sound. Rytmen är tonsättande och melodierna förändras från brygga till refräng, utan avbrott fortsätter det att vara hårt och vasst, en låt som skulle passa riktigt bra för rollen som soundtrack i en Tarantino-film.

Knock Knock Idiot inleds av basen och virveln på trummorna vilket skapar ett galopperande sound och när sedan gitarrens slingor möter upp slås de samman, plötsligt har soundet och rösten blivit lite mjukare och lite mer poppigare, men med inslag av punk. Ett spår som inte riktigt faller mig i smaken då jag personligen anser att både instrumenten och rösten kommer fram bättre i de hårdare alstren, detta är lite för mjukt för min del. Att bandet vågar bjuda på sig själva och driva lite skulle kanske ha funkat, men jag hade hellre hört låten omgjord med ett mycket våldsammare sound då jag tror att både melodierna och själva texten hade fått ett rejält uppsving.

Piece Of Shit har ett helt annat intro än resten, nu är det tyngder lagda på precis varenda del och det som gjorde Dave´s Neck så bra är tillbaka. Den råa tuffheten som får en att tänka på stereotypa tuffingar som bankar skiten ur folk på löpande band genomsyrar alstret och det går vid första tonen att föreställa sig hur bra en livespelning skulle bli. Moshpits överallt och headbangande människor som sjunger med tills att lungorna exploderar skulle vara ett faktum. Den sällsynta förmågan att balansera tyngd och melodi är fulländad i detta alstret och det lite growlande skriket som avslutar låten så abrupt är rena rama hjärtstartaren.

Visserligen finns förbättringar att göra, men inget band är felfritt och charmen med att våga kliva rakt över de gränser som svenska artister ibland sätter upp, det är riktigt modigt gjort och något som definitivt kan utvecklas.

15874646_1624961774476084_7870164903206764253_o

SKRIBENT:  Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: Dave´s Neck
EP: The Girl With The Neck Tattoo
RELEASEDATUM: 2017-01-27
SKIVBOLAG: Vegna Music
BÄSTA LÅT: Piece of Shit
BETYG: RB-Betyg-6_10

TRACKLIST
Burn
​Feeling good
Girl with the neck tattoo
Knock knock idiot
Piece of shit

BANDFAKTA – DAVE´S NECK

MEDLEMMAR
Stefan "Stiiiv" Langendorf 
– Bass & Lead Vocals
Henrik "Henke" Lindgren – Guitar & Backing Vocals
Bjarne "Kapten" Gudmundsson – Drums & Backing Vocals

FACEBOOK YOUTUBE SPOTIFY INSTAGRAM

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Pressbild

 

Relaterade artiklar