Första upplagan av RockFesten – vad tyckte jag?

Något som jag uppskattar både som privatperson, men främst som musikjournalist är eldsjälar som vill att livescenen ska finnas kvar. Därför var jag inte sen med att anmäla intresse för att täcka den första upplagan av RockFesten i Upplands Väsby. Något som dock förvånade mig, men som samtidigt skapade en stor beundran var att arrangörerna endast var 17 år gamla. Edward Nordberg och Sara Jeppsson hade med hjälp av Väsby Musikskola, Upplands Väsbys Kommun och sponsorer lyckats skapa grunden till vad jag anser är ett vinnande koncept.

Annons 

 

När jag och kvällens fotograf anlände till Messingenhuset där festivalen skulle äga rum under lördagen fick vi först göra ett alkoholtest. Eventet skulle vara alkohol och drogfritt, men tyvärr var det många förväntansfulla besökare som dagen efter skrev att de blivit nekade, trots ett mindre intag av alkohol. Det faktum att festivalen skulle vara till för alla spelade in, men kanske det hade varit bättre att vara tydligare så att ingen alkohol förtärdes överhuvudtaget innan besöket. Det må ha varit första gången som Edward och Sara arrangerar ett event, men det märktes att proffs hade haft ett finger med i spelet. Faktum är att nivån på arrangemanget slog första upplagan av en annan festival jag besökte förra sommaren. Spelschemat var bra arrangerat, trots någon försening och banden fick tillräckligt med tid för att rodda sin utrustning av och på scenen. Konferenciern var riktigt bra på sitt jobb och presenterade banden utan problem. Hans försök att få igång publiken var lyckade, med andra ord ett bra val gjort av personerna bakom festivalen. Till och med personalen som arbetade med biljettförsäljningen, garderob samt dörrvakter var trevliga och välkomnande mot alla besökare. En bra detalj var att det både fanns tillräckligt med säkerhetsvakter och sjukvårdare på plats, det gjorde att man som besökare kände sig tryggare än på de flesta andra tillställningar.

För den som var hungrig fanns det en smakfullt dekorerad tårta och annan fika att köpa bakad av Edwards och Saras föräldrar. Ett trevligt inslag som uppskattades av många i publiken, som i pauserna gärna försåg sig med fika mellan akterna.

07012017-rockfesten-2017-js-dsc_0951

Messingenhuset där eventet arrangerades på hade bra med utrymme och det var lätt att hitta till både nödutgångar, men även andra nödvändigheter som toaletter.

Att de båda arrangörerna själva är musiker hade tydligt färgat av sig på hur scenen var utformad och att man var noga med hur ljus och ljud sköttes. Oftast är det på just de delarna som det ibland faller. Men denna gången anpassades det riktigt bra efter banden och deras genre. En nackdel med att både ha sitt och ståplatser är att det kan bli en för liten samling vid scenen, något att tänka på vid nästa festival. Så klart är det bra att det finns möjlighet att sitta ner för de som behöver, men nackdelen är att musiken inte kan upplevas på samma sätt och att publiken ses som mindre då banden främst har uppsikt över de som står framför scenen. Lokalen var ett bra val och perfekt för tillställningen, önskan om att fler dykt upp och stöttat de unga initiativtagarna fanns dock. Allt som oftast återfanns medlemmarna i de olika banden bland åhörarna och visade varandra ett bra stöd, ytterligare ett bevis på en lyckad tillställning. Det märktes tydligt att dom alla trivdes och hade haft en bra upplevelse, relationen mellan den som uppträder och arrangören är något att vårda och det var uppenbart att även om det måste ha varit stressigt, så var det viktigt för både Sara och Edward att ha full kontroll. Om dom inte var backstage med banden stod de i publiken eller var ute och kontrollerade stämningen vid ingångarna. 

Blandningen av band som bestod av Edwara, Ocean Awenue, Strÿkenine, Wildnesss och Dynazty var en härlig mix, det innebar även att det fanns något för alla. Som vanligt förfor kvällen alldeles för snabbt, samtidigt var det en tillräckligt lång tidsram för eventet. 

07012017-rockfesten-2017-js-dsc_0934

Kort sagt, som representant för Rockbladet ser jag verkligen fram emot nästa upplaga av RockFesten och stödjer Edward och Sara fullt ut i sina försök att hålla kvar livescenen. Många band där ute behöver möjligheten att få framför sin musik på en scen och jag som skribent och recensent uppskattar verkligen möjligheten att få ta del av nya upptåg inom musikbranschen.

Ett stort lycka till och tack för en mycket trevlig kväll!  

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

Relaterade artiklar