Green Day på Globen 27/1

I fredags nådde Green Day Sverige på sin Revolution Radio turné tillsammans med förbandet The Interrupters.

The Interrupters var en ny bekantskap för mig. Under den halvtimme de spelade lyckades de få igång publiken ordentligt. Efter ytterligare en halvtimmes paus var det äntligen dags för Green Day att inta scenen.

De började med låten Know Your Enemy från 21st Century Breakdown och när det var dags för sista versen med refrängen på den låten fick ett lyckligt fan komma upp på scenen och sjunga. Direkt efter att första låten var slut fortsatte de med Bang Bang och Revolution Radio – två av låtarna från nya skivan Revolution Radio och det var väldigt uppskattat av publiken.

Sedan följde en rad äldre låtar som alla i publiken verkade känna igen. De valde flera av sina upptempolåtar och vid det här laget var stämningen hög i Globen. Billie Joe Armstrongs mellansnack innehöll en rad politiska inlägg, men ett flertal av deras mest kända låtar radades upp bland annat Holiday, Boulevard Of Broken Dreams och Longview.

Youngblood från senaste albumet Revolution Radio fungerade väldigt bra och sedan spelade de några av mina favoritlåtar; When I Come Around, Minority, Are We The Waiting & St. Jimmy. Den absoluta höjdpunkten var King For A Day. Det var som att musikvideon från deras live-DVD kom till liv mitt framför mig. Magiskt! Efter Still Breathing och Forever Now var konserten plötsligt slut och en jublande publik hyllade de. Bandet kom dock tillbaka efter en kort stund för de obligatoriska extranumren i tät följd. American Idiot följdes av Jesus Of Suburbia. De avslutade med två lugnare låtar, först den nya låten Ordinary World och sedan den välkända Good Riddance (Time of Your Life)

Jag upptäckte Green Day när jag var 12 år 2009. Så åtta års väntan är nu äntligen över. Jag hade höga förväntningar inför konserten och spelningen var bättre än mina förväntningar. Däremot kunde vi nog aldrig ana att Billie Joe Armstrong skulle spela en låt med Björn Ulvaeus (Abba) gitarr som han hade fått låna från Abba Museét. Det var en fantastisk kväll, konserten slutade med orden ”I hope you had the time of your life” och ja, det hade jag verkligen.

FOTOGRAF: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
RECENSENT: Tova Hellberg (tova.hellberg@rockbladet.se)
KONSERT: Green Day
ARENA: Globen / Stockholm
DATUM: 2017-01-27 

Relaterade artiklar