Intervju med Richard Sjunnesson från The Unguided

The Unguided är i dag ett band som inte behöver någon närmare presentation och har sedan starten 2010 haft en stark fanbase som varit med sedan tiden med Fallen Angels och Sonic Syndicate. Det här är en stark femma med oerhört skillade musiker som vet hur musik ska framföras. Ett starkt element har varit samspelet mellan sångarna Roland och Richard Sjunnesson, röster som kompletterar varandra perfekt och gjorde det även i tidigare projekt. Sång som förstärks av skickliga musiker som gör det hela till en perfekt harmoni. Återigen har familjelivet gjort att Roland lämnar över micken och gitarren, det är inga splittringar utan ett livsval som gjort att han avgår. Efterträdaren är Jonathan Thorpenberg och han har gjort inhopp för Roland så valet att ge han ett permanent bandmedlemskap var egentligen en självklarhet när Roland tog beslutet att lämna över helt och hållet. Dock skulle jag inte vara förvånad om han kommer figurera i bakgrunden lite med skrivande av låtar.

De släpper EP:n Brotherhood och de låtar som släppts är briljanta. Nighttaker är återigen en stark låt, bra energi och jävligt snygg video gjord av 11 Frames Production. Det är en briljant video som är en hyllning och avslut med Roland samt en snygg introduktion av Jonathan, videon börjar med Roland som sedan blir en transformation till Jonathan, ett briljant sätt att visa upp det nya kapitlet i The Unguideds liv. Videon känns retro och jag försätts i den där känslan när MTV var en musikkanal och man satt och kollade kamerasvepningar etc. som var banbrytande. Jag blir löjligt lycklig och leende går genom hela videon. Richard säger att det var mäktigt när de själva fick se slutproduktionen och att de kände sig oerhört nöjda med resultatet.

Richard säger att bytet har gått över förväntan, han hade inte förväntat sig att det skulle gå så smärtfritt, att byta en sångare är riskabelt för ett band, det förändrar ljudbilden men behöver inte vara negativt för den skull. för bandet kändes det som att hoppa mellan ordinarie och ersättare skapade en viss förvirring, dels en osäkerhet för Jonathan om han var med eller ej men också för fansen. Richard säger: vi måste vara schyssta mot fansen och mot oss själva i att det ska vara en självklarhet vilka vi är, har man köpt en biljett till våra gig så ska man veta att det är ordinarie medlemmar som möter dom på scen. Det är också ett sätt att vara schyssta mot arrangörer, de ska veta vad de bokar och inte att någon annan kommer än medlemmarna. Vi är medvetna om att vi kommer tappa en del fans för det finns de som är trogna i fanbasen till Roland men Jonathan kommer öppna andra dörrar och det kommer vi i längden att vinna på! Richard vill klargöra att det absolut inte är några hard feelings att Roland tagit steget att sluta, med ett skratt säger han: vi kommer säkerligen ha med Roland som gästspelare någon gång och ett sådant tillfälle är 18e mars när de spelar i Falkhallen i Falkenberg, med grabbarna i Corroded som förband. Ingen dålig kväll för metalfans, det ska bli spännande att se hur det här utvecklas men magkänslan säger att det kommer bli jävligt bra.

Det är en stark video, oerhört snygg produktion där bandets tack till Roland är snyggt gjord samtidigt som Jonathan presenteras jävligt snyggt. Låten är en perfekt harmoni mellan ljudvägg och två starka röster, Jonathans klarsång harmonierar väl med Richards energiska screams. En låt som sätter sig direkt och gör mig löjligt lycklig.

BETYG NIGHTTAKER: RB-Betyg-10_10
SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jose Pascual

Relaterade artiklar