Rockbladets årsbästalistor 2016

För tredje året i rad utser Rockbladets medarbetare årets konserter, album och låtar samt den nya kategorin debuter. Alla fick plocka ut medaljplatserna 1-3 och valfritt antal bubblare inom varje kategori. Som vanligt var det otroligt svårt och vi är nog överens om att 2016 var ett starkt år på musikfronten (både live och på skiva) trots alla tragiska förluster. Blir 2017 ännu bättre?

JONAS LÖÖW

ÅRETS KONSERT

1. Airbourne x 2 @ Electric Ballroom, London
En magisk upplevelse att se dessa Duracell-laddade killar på ett fullsatt Electric Ballroom I London två kvällar i rad. Euforisk känsla när man gick därifrån efter båda kvällarna, trots att man blev totalt neddränkt av bärs sista kvällen. Jag längtar så efter att få se dem nästa gång på svensk mark.

2. Chris Cornell @ Konserthuset, Stockholm
En man med en magisk röst, en gitarr och ibland en annan man på Cello. En totalt avskalad konsert där publiken var väldigt osvensk på något vis, det tjoades en hel del spontant. Chris var på ett otroligt gott humör och hans mellansnack var många och ofta riktigt roliga. Det musikaliska går inte att beskriva i ord, man var tvungen att vara där. ”I WAS THERE” summerar min upplevelse.

3) Queen @ Sweden Rock Festival, Norje
Nej, det var inte originalet, men Adam Lambert var hur som helst otroligt trovärdig sin roll som Freddie och han har så när samma röstkapacitet som originalet enligt mig. Det bjöds på en rejäl show och mycket allsång från publiken. Jag stod verkligen och njöt i fulla drag trots det kyliga vädret.

BUBBLARE: Rammstein @ Bråvalla, Norrköping, Alter Bridge @ Globen Annexet, Stockholm, Halestorm @ Münchenbryggeriet, Stockholm, Amaranthe @ Sweden Rock och Adrenaline Cruise, Corroded @ Rockbladet 5 år, Göta Källare, Stockholm

ÅRETS ALBUM

1. Hardwired…to self-destruct – Metallica
8 års väntan är över, förväntningarna var svindlande höga. Så pass höga att det kunde blivit platt fall även om den skulle vara ok. Men den här skivan var allt annat än platt fall. Dynamiken mellan låtarna var kanske till en början lite väl hög, men efter ett par lyssningar så fann jag den röda tråden och detta gott folk är den bästa skivan sedan Black Album.

2. Breakin´ Outta Hell – Airbourne
Det går inte annat än att älska den här kvartetten från Australien. De har en låt-skrivar-formell som hela tiden utvecklas. Trots att det kan kännas att man har hört låten förut, så skiljer de säg så pass mycket att de får sitt egna liv. Passionen för rock n roll går rakt igenom högtalaren ut till mig som fan. Och det viktigaste jag kräver att deras nya låtar ska funka bra live, och det känner jag direkt när jag till exempel hör titellåten Breakin Outta Hell genom mina hörlurar. Energin i deras musik tillsammans med drivet i bas och trummorna gör att det helt enkelt inte går att sitta still.

3. Maximalism – Amaranthe
Det finns otroligt många bra skivsläpp I år, men jag väljer ett svenskt band som sticker ut ifrån mängden. Amaranthe har hela tiden stått på sig med sin symbios av metal och pop. Deras nya skiva Maximalism tar steget ytterligare och de lyckas förnya sitt sound ytterligare. Framför allt vissa låtar som börjar till och med toucha RnB-stuket i melodin. Sen har de kanske nu släppt sin riktigt stora ballad, Endlessly, som får avsluta albumet. Det ska bli riktigt roligt att få se dem på 70 000 Tons Of Metal-kryssningen, som går av stapeln i början av februari. Framför allt ska det bli kul att se hur Amaranthe står sig i USA och på den här resan har de hård konkurrens av flera andra svenska band, men kanske några av de absolut tyngsta och hårdaste metalbanden i världen.

BUBBLARE: Battles – In Flames4 – Lillasyster, Weekend Man – Royal Republic, Bärsärkargång – Raubtier, Lady In Gold – Blues Pills, Sorceress – Opeth, The Last Stand – Sabaton, The Last Hero – Alter BridgeBox of Horrors – Man.Machine.Industry, Titanic Mass – Dynazty

ÅRETS LÅT

1. Moth Into Flame – Metallica
En modern och svintung thrashlåt anno 2016. Ett av albumets starkaste låtar.

2.  Medicine – Biffy Clyro
En otroligt fin låt och Simon Neil har en nerv i sångmelodin som gör låten suger tag i mig, den berör mig riktigt mycket. Ett stående inslag på mina playlists.

3. Skål – Lillasyster
Som alltid en fet smäll rakt i ansiktet, en snygg sampling från Electric Boys, när det blir fredag är det återigen dags för ett fett party. SKÅL!! 

ÅRETS DEBUT

1. Heavy Tiger
Det här bandet är kanske inte direkt något debuterande band för i år, utan det är att jag har fått upp ögonen för dem och deras låt Devil May Care som är skriven tillsammans med Ola Salo är en riktigt skön dänga.

2. The Hawkins
Arboga-kvaretten har legat mig varmt om hjärtat ett bra tag nu. Men i år verkar det som att de börjar få något på gång. Med sin sköna raka rock n roll och en stor portion attityd på scen så tror jag att 2017 kommer de nå sin första milstolpe, vilket är skivkontrakt och första längre egna turné utanför Sverige. De släppte en singel nu i slutet av året, "Between The Lines". En sjukt bra låt med ett alltid lika aktuellt tema. Kolla in dem.

3. Grand Theft Culture
De har redan hunnit göra en hel del coola spelningar, men det har inte riktigt lossna för dem än. Vi bjöd in dem till vårt 5-års jubileum i slutet av våren och de bjöd på en riktigt häftig spelning. Hoppas de fortsätter skapa bra rockmusik, för då kommer de kunna breaka i ett större perspektiv. Jag håller alla tummar.

FREDRIK BLID

ÅRETS KONSERT

1. Bruce Springsteen x3 @ Ullevi, Göteborg
Tar mig den stora friheten att se alla tre Ullevispelningarna som en konsert på sådär 11 timmar och med 36 unika låtar. Chefen av arenarock lirar fortfarande i en helt egen liga när det kommer till livespelningar. Tillsammans med den mänskliga jukeboxen E Street Band är det hänförelse, svett, tårar och en makalös urladdning av rockeufori från världens yngsta "pensionär".

2. Graveyard @ Ritz, Örebro
Kent var inte årets sorgligaste sorti, det var Graveyard. Att detta var början på kvartettens svanesång hade man ingen aning om när man gapandes fick uppleva Sveriges då vassaste band turnepremiära inför ett begeistrat Ritz. Förärades min enda fullpoängare (10/10) för Rockbladet under 2016 vilket känns fullt rättvist även såhär i efterhand.

3. Blues Pills @ Sticky Fingers, Göteborg
"Blues Pills uppviglar till väckelsemöte i Rockkörka" löd min rubrik efter den här laddade uppvisningen och det sammanfattar det hela rätt bra.

BUBBLARE: Kvelertak @ Nobelberget, Stockholm, Horisont @ Geronimos, Stockholm, Wolfmother @ Trädgårn, Göteborg

ÅRETS ALBUM

1. Cold Winds – Hypnos
Göteborgarnas alldeles egna brygd av heavy action boogie som blandar riffig NWOBHM med knytnävsrefränger och tvärflöjt på ett briljant sätt. De tunggungande snickerierna tillåts ta plats och breda ut sig på en platta som är både hårdare och bättre än debuten. Att, trots albumguldet, inga enskilda alster tar sig in på den absoluta toppen av årets låt vittnar om att detta är en fulländad helhet mer än något annat album i år. Let There Be Flöjt!

2. Hollow Bones – Rival Sons
Första plattan i karriären som faktiskt innehåller några fillers men ändå bättre än nästan alla andra album som släppts i år. Fade Out och Hollow Bones Pt 2 är blivande rockklassiker och något av det absolut bästa bandet gjort. Jay Buchanan är 10-talets Golden God men detta är framförallt trummisen Michaels Mileys platta, sicket häng! Placerades sexa på Classic Rock Magazines årslista, bra smak på den tidningen.

3. White Bear – The Temperance Movement
Inte lika blåbluesig och blålerig som den världsklassiga förstaskivan men en knippe urstarka sånger med stor passion och variation. Phil Campbells riviga röst firar nya triumfer. Placerades femma på Classic Rock Magazines årslista, bra smak på den tidningen igen…

BUBBLARE: All Through The Night – Imperial State Electric, Blue & Lonesome – The Rolling Stones, Anyway You Love, We Know How You Feel – Chris Robinson Broherhood

ÅRETS LÅT
1. Fade Out – Rival Sons
En suggestiv melankoli som tar musten ur mig fullständigt vid varje lyssning. Mr Fuzzlord ger oss ett sådant där snirklande solo som man vill ska pågå för evigt. Vacker som en dag.

2. Modern Massacre – The Temperance Movement
Intensiv och effektiv rockrökare där den dansande skotten Campbell gapar lungorna ur sig till gläfsande guror och snortight megasväng. Jag brukar köra Plankan till denna och aldrig har 2,21 minuters magdragare känts så angenäma.

3. Eye Of The Beholder – Wolfmother
Den lysande stjärnan på en ojämn fullängdare som lätt hade platsat på mästerverket till debutplatta. En bångstyrig historia med en klagande Andrew Stockdale innan det brakar lös med en bas som rider iväg och låter som Steve Harris och Geezer Butler har en duell på liv och död.

BUBBLARE: Waiting For The Thunder – Blackberry Smoke, The Hive – Horisont, Moth Into Flame – Metallica

ÅRETS DEBUT

1. Give It Back To You – The Record Company
Har nog aldrig sett ett förband få ett bättre mottagande än när den här trion värmde upp inför Blackberry Smoke 2015, och det utan att ha släppt en skiva. Med den här imponerande låtsamlingen i ryggen lär det inte bli direkt sämre nästa gång de kommer till Sverige.

2. Svartanatt – Svartanatt
Bäst liveakten på Pick Up The Steam i somras där jag fastnade direkt för bandet. Hela albumet rullar sig i rockens guldepok från sent 60- och tidigt 70-tal, härligt!

3. Got A Spell – Knockin' Lost John
Det har varit några turer för den Motalabördiga ensemblen att till slut få ut sin debutskiva men det var väl värt att väntas på. Från en soulig EP till en fuzzig bluesrock-LP som ger mersmak.

BUBBLARE: Tales Of The Wicked West – MaidaVale, Inglorious – Inglorious, Fed To The Lions – Tax the Heat

Graveyard

FREDRIK BROLIN

ÅRETS KONSERT

1. Böhse Onkelz @ Mercedes-Benz Arena, Berlin
Makalös inramning signerat 17000 fans. Arenan var fullsatt redan innan förbandet gick på.

2. Black Sabbath @ Friends Arena, Solna
Monsters of Rock där giganterna gör ett värdigt avsked till den svenska publiken. 

3. Dropkick Murphys @ Gröna Lund, Stockholm
Mycket minnesvärd konsert med bra låtlista. 

BUBBLARE: The Baboon Show @ Kungsträdgården, Stockholm. Mycket ös under hela showen där publiken strömmade till fram till sista låt. 

ÅRETS ALBUM

1. All through The Night – Imperial State Electric
Fantastisk skiva från den fantastiska låtskrivarmaskinen Nicke Andersson.

2. Modern Day Disgrace – Sir Reg
Fantastiska låtar rakt igenom! 

3. Blue & Lonesome – The Rolling Stones
Bästa skivan på många många år från mina idoler. Detta var det som gjorde att jag fastnade för dem som liten grabb.

BUBBLARE: Hardwire…to self destruct – Metallica, Memento – Böhse Onkelz. Flera lyssningar senare byttes ordet långtråkig ut mot riktigt bra och den växer än. The Evil Devide – Death Angel. Thrashen känns både gammal och fräsh på samma gång.

ÅRETS LÅT

1. Won't Let You Cry – Sir Reg
Mycket stämningsfull låt som passar till alla årstider.

2. Blue & Lonesome – The Rolling Stones
Fantastisk blueslåt!

3. Moth Into Flame – Metallica
Singeln som fick mig börja tro igen. Bara YES!

BUBBLARE: Der Junge mit dem Schwefelholz – Böhse Onkelz, Transylvanian Nightmare – Hypnos

ÅRETS DEBUT

Har inte lyssnat på några debutanter i år som platsar på denna lista.

KRISTIN CARLSSON

ÅRETS KONSERT 

1. Graveyard @ Katalin, Uppsala 
Årets största musikaliska förlust var när Graveyard gick i graven i höstas. Som tur är hann de med att bjuda på 2016 års bästa konsertupplevelse på Katalin, den mest ösiga av totalt 3 gig med Graveyard för mig under året. Ordet dynamik har fått en helt ny betydelse sedan detta band började härja i mina hörlurar.

2. The Graveltones @ Blues Garage, Isernhagen 
Det krävdes en flygresa till Hamburg och två timmars bilresa vidare till den mysiga tyska hålan Isernhagen för att få se denna duo, här som förband till The Temperance Movement. Och även om en envis influensa gjorde flygtrippen allt annat än mysig så var det helt klart värt det! Skitigast i år. Om detta band får till en headliner-turné i Sverige 2017 lär de klättra upp ett snäpp på pallen. Bara att få se Mikey’s unika trumslagarstil är värt en hel del.

3. The Temperance Movement @ Sticky Fingers, Göteborg 
Det är ju så satans svängigt när denna kvintett river av live. Tyvärr har jag blivit väldigt kräsen när det gäller just TTM. Förra årets intima gig på Kulturgaraget i Avesta belönades med första plats. Efter det har lite av energin avtagit känns det som, möjligen p.g.a. ett konstant turnerande. Förhoppningsvis är det inget annat som ligger och lurar men två avhoppade medlemmar det senaste året får det att klumpas lite i magen. 

BUBBLARE: Coghlans Quo @ Primören, Solna, Refused @ Gröna Lund, Stockholm, Factory Brains @ Katalin, Uppsala, Blues Pills @ Sticky Fingers, Göteborg

ÅRETS ALBUM 

1. White Bear – The Temperance Movement 
De flesta låtarna hade luftats friskt ett antal gånger under bandets turné genom mindre svenska städer redan innan plattan släpptes så jag visste vad som komma skulle när det var dags för releasefest. Ändå högg besvikelsen till. Av någon anledning verkade dessa skitiga rock’n’rollers lockade av att polera bort den ljudbild som får det att rocka som bäst för att istället producera fram något mer radiovänligt. Riktigt trist att lägga på spelaren men live är låtarna så förbannat jävla apbra att man kan inte annat än trycka upp den vita björnen på första plats.

2. Give It Back To You – The Record Company 
Fick en otrolig respons från publiken när de förbandade åt Blackberry Smoke i Sverige förra året. Själv tyckte jag det var bra men var väl lite förblindad av kärleken till huvudakten så mer än så vart det inte. När debuten anlände tidigt i år fick så även jag ståpäls. Måste vara det album jag spelat flitigast de senaste månaderna och det låter fortfarande lika intressant och överjävligt bra idag.

3. Hollow Bones – Rival Sons 
Favvobandet skulle släppa nytt 2016. Gissa om väntan var olidlig! Kanske var förväntningarna för höga för även här infann sig besvikelsen av att ett fuzzigt rock’n’roll-band proddat till det. Fortfarande en mäkta bra platta som innehåller årets bästa låt och kanske även den bästa sönerna någonsin gjort. Men som helhet håller det inte hela vägen till topp utan Rival Sons slutar på en tredjeplats och var till och med nära att puttas ner helt från pallen av ynglingarna i Factory Brains. 

BUBBLARE: Hard Labor – Factory BrainsBlue & Lonesome – The Rolling StonesAll Through the Night – Imperial State Electric

ÅRETS LÅT 

1. Fade Out – Rival Sons 
Hollow Bones lysande stjärna som får det mesta som släppts i år att mattas ut i jämförelse. Jäklar i min lilla låda vad det här är bra! 

2. Oh Lorraine – The Temperance Movement
Den låt som sticker ut mest på alstret. Funkig country-rock som får byxbenen att svänga även efter de hängts upp på galgen.

3. Down the River – Factory Brains
Ett spår som satte sig direkt. Live växer den än mer med Niclas känslodarrande stämband. Får gåshud bara av att tänka på den så nu står håren rakt upp.

BUBBLARE: Sugar Daddy – Sturgill Simpson, Off the Ground – The Record Company, Waiting For The Thunder – Blackberry Smoke

ÅRETS DEBUT

1. The Record Company – Give It Back To You
Denna trio belönas med två pallplaceringar för sin debutplatta. Så jäkla bra är det.

2. Brian Fallon – Painkillers
Frontmannen i bl.a. The Gaslight Anthem har brutit sig loss och fått till ett album under eget namn. Inte alls lika megabra som det mesta Gaslight åstadkommit men jag diggar det ändå. Dessutom gjorde han en toppenspelning på Debaser Strand i början på december, en miljö där låtarna, som på platta kan kännas aningen mjäkiga, verkligen fick flamma upp.

3. Knockin Lost John – Got a Spell
En efterlängtad debut som jag väntat på sedan mannen fick kontakt med en av medlemmarna på en The Temperance Movement-konsert på Katalin förra året. Har förgäves försökt få till ett besök på någon av deras spelningar sedan dess men 2017 hoppas jag blir året de bevittnas live. Debuten talar för att det kan bli något stort av dessa gossar.

15072016-Behemoth-Gefle-metal-festival-2016-JS-DSC_1707

JOANNA HEMMINGSSON

ÅRETS KONSERT

1. Behemoth @ Fryshuset, Stockholm
Behemoths framträdande är perfekt in i minsta detalj, Nergal överlevde leukemin och det är vi oerhört tacksamma över. En symbios mellan kaos och melancholi med en sällan skådad medvetenhet är vad publiken får uppleva varje gång Behemoth uppträder. Den bästa sekvensen är den polsk talade versen i "In The Absence Ov Light" som backas upp av brutalt manglande gitarrer. När Nergal skriker Non Serviam, då vet vi att han verkligen menar det. Sedan går han ner bland publiken och erbjuder de hängivnaste fansen längst fram en enkelbiljett till helvetet i form av ett oblat. Bättre än såhär kommer det inte bli förrän tidigast 2018. 

2. Yelawolf @ Bråvalla, Norrköping
Jag vill höra de mindre kända låtarna, se tändare och ölglas i luften i kombination med att Yelawolf dricker rediga klunkar av Jack Daniel's rakt ur flaskan. Precis det upplevde jag en kylig novemberkväll 2015 på Nalen i Stockholm, den unika kontakten med publiken saknas under festivalspelningarna tyvärr. Det är dock ändå en av årets bästa spelningar trots att vissa detaljer saknades. Att se Yelawolf live är väldigt viktigt, vart spelar ingen större roll. Känslan av att få uppleva låtarna live är oslagbar, musiken är en slags terapi. 

3. Behemoth @ Arenan, Stockholm
Vissa sekvenser är bättre utan encores,  genuint och ett sjukt vackert avslut på 2016. När Behemoth utannonserade för några månader sedan att de kommer att turnera med The Satanist för sista gången i Skandinavien 2016, då fanns det inga legitima bortförklaringar längre. Det måste upplevas för en allra sista gång i sin helhet, obligatorisk närvaro för min del igen. 

ÅRETS ALBUM

1. The Skeleton Tree – Nick Cave & The Bad Seeds
Förlust har aldrig gjort så otroligt ont att lyssna på som när Nick Cave sjunger om det. The Skeleton Tree innehåller några riktigt fenomenala spår, trauma skadar och blockerar totalt för ett tag. Att bearbeta sorg är en lång process som kanske aldrig kommer helt att avslutas. The Skeleton Tree är stabil början av en högst oklar process, faktum är att den svåraste sekvensen är förbi. Plattan kan lätt vara ett av hans allra främsta verk, omständigheterna bakom albumet borde varit de facto annorlunda.

2. Hollow Bones – Rival Sons
Ett av världens bästa rockband har ännu en gång injiceras oss med en rejäl dos av Rock n' Roll av bästa möjliga kvalité. Enligt Spotifys algoritmer har skivan spelats otaliga gånger hos mig, jag låter dig dra slutsatsen. Nu är det bara några månader kvar tills jag äntligen får höra Tied Up, Fade Out och All That I Want live. Den sistnämnda är nog en av bandets allra bästa låtar någonsin, Jay Buchanan är ett geni.

3. Blue & Lonesome – The Rolling Stones
En renodlad coverplatta, smutsig och gammal blues går helt enkelt inte att misslyckas med. 

BUBBLARE: 
Acoustic Recordings – Jack White, Black Star – David Bowie, Chaos – Attila, Hardwired…to Self-Destruct – Metallica

ÅRETS LÅT

1. You Should have Known – Yelawolf
Brutal ärlig lyrik, Michael Atha beskriver alkoholism ur sitt egna perspektiv. Årets bästa låt med gigantisk marginal. 

2. Daylight – Yelawolf
En underbar låt som kombinerar det bästa av två världar, vissa sekvenser fastnar redan på hjärnan efter första lyssningen. 

3. All That I Want – Rival Sons
Enkel och knarret i bakgrunden bidrar med en mysig känsla. Ett genuint mästerverk signerat Rival Sons, enormt hög igenkänningsfaktor på texten dessutom. Jays underbara röst förstärker helheten, årets nästnäst bästa låt utan tvekan. 

BUBBLARE: Rings Of Saturn – Nick Cave & The Bad Seeds, Shadows – Yelawolf, Blue & Lonesome – The Rolling Stones, Obsession – Attila, Fade Out – Rival Sons, Tied Up – Rival Sons

ROGER JOHANSSON

ÅRETS KONSERT

1. Imperial State Electric @ Geronimos FGT, Sthlm  
Intimt, trångt och svettigt, blir inte bättre än så här med Sveriges bästa liveband.

2. The Temperance Movement @ Debaser Medis, Sthlm
Med Phil Campbell som förste hoppjerka och nytt album i ryggen, varför såg jag dom inte på Akkurat…

3. Stacie Collins @ The Musician, Leicester 
Yrvädret från Nashville med munspelet i högsta hugg på svettig ölstinn pub

BUBBLARE: The Dead Daisies @ Skogsröjet. Kompetent bruksrock med Corabiröst, me like.

ÅRETS ALBUM

1. All Through The Night – Imperial State Electric 
Ord överflödiga, pang!

2. Like An Arrow – Blackberry Smoke
Atlanta boysen tillbaka med lite groovy southern rock, dock kunde man önskat några mer uptempo låter.

3. White Bear – The Temperance Movement
Soulig, rockig och blueish som det ska va.

BUBBLARE: Blue & Lonesome – The Rolling Stones. Stenarna i den rätta bluesmiljön.

ÅRETS LÅT

1. Break It Down – Imperial State Electric
Årets countrydänga….

2. Just Your Fool – The Rolling Stone
Gammal hederlig ölhävarstompare.

3. Modern Massacre – The Temperance Movement
Campbell sjunger skiten ur plattans tyngsta spår.

BUBBLARE: Let it burn – Blackberry Smoke. Tre ackordsstänkare, men va tusan gillar ju sånt.

ÅRETS DEBUT

Hoppar denna kategori då jag absolut inte har koll 🙂

04032016-ISE-Geronimos-RJ-10

GABI MATTSSON

ÅRETS KONSERT

1. The Last Band/Avatar @ Klubben, Fryshuset, Stockholm
Båda banden gav precis allt trots det var slutet på en lång turne och skapade en oförglömlig kväll. The Last Band fick låtarna från albumet The Fall att låta mycket bättre live än på skiva och trots att de måste ha varit trötta, så gav de 100% och lite till. Avatar fick till en fantastisk (skräckfylld) show som är svår att beskriva med ord.  Ett perfekt avslut på 2016.

2. Whitesnake @ Grönalund
Eftersom att David Coverdale sjunger på sista versen, var ett överfyllt Gröna Lund ett fint sätt att säga adjö till Whitesnake på för ett fan. Förmodligen dröjer det inte innan de lägger av, men spelningen denna sommarkvällen kommer alltid vara en av de som ligger närmast hjärtat.

3. Misery Loves Co. @ Gefle Metal Festival
Efter 16 års frånvaro visade Misery Loves Co. att dom fortfarande är ett av Sveriges inflytelserika musiker. En show med mycket nostalgi och nya låtar som visar på en ljus framtid. Inlevelsen fanns fortfarande där och musiken fick återigen liv genom välarbetade melodier och texterna kroppslig form genom sångaren Patrik Wirén.

BUBBLARE: BulletRain @ Rockbaren, Eleine @ SRF, Grande Royale @ Asylum, Blister Bridage @ Asylum), Wildness @ Asylum, Strykenine @ Harry B James, Forever Still @ Gefle Metal Festival, Corroded @ Skogsröjet, REFUEL @ Skogsröjet, Frantic Amber @ Gefle Metal Festival, Hardcore Superstar @ Gefle Metal Festival, The Hawkins @ Palatset, Gain Eleven @ Palatset, Art Nation @ Harry B James, Crobot @ Globen) Airbourne @ Globen och Skogsröjet, WASP @ Skogsröjet, Fearless @ SRF 

ÅRETS ALBUM

1. Maximalism – Amaranthe
Som tidigare fortsätter Amaranthe att leverera melodisk metal/hårdrock och pressar sig själva till det yttersta. Ett välkomponerat album som frammanats med hjälp av genialiska producenterna Jacob Hansen, Jacob Herrman samt Svante Forsback och undersköna låtskrivare i bandet. Allt från tonsättning till instrumentalt är det ett album som definitivt slår Amaranthes tidigare alster med rocklängder.

2. Breakin´ Outta Hell – Airbourne
Australienska rockarna har ökat tempot och spelar hårdare rock än tidigare, utvecklingen går framåt och det märks tydligt att de har tagit lärdom av rockens överhuvud Lemmy Kilmister. 

3. The Fall – The Last Band
Albumet borde ha varit deras debutalbum och det är något jag står fast vid. Äntligen har musikerna insett hur talangfulla dom faktiskt är och med de nya tillskotten så producerades ett av årets mäktigaste och mest inflytelserika album, The Fall.

BUBBLARE: Box of Horrors, Man.Machine.Industry, For All Kings – Anthrax, Titanic Mass – Dynazty, What You Fear The Most – BulletRain, Prime Creation – Prime Creation, Silhouette – White Widdow, Feathers and Flesh – Avatar, The Ninth Hour – Sonata Artica, Svartanatt – Svartanatt, King Maker – Pretty Maids, Braindead – Lost Society

ÅRETS LÅT

1. Save Me – Forever Still
En otroligt kraftfull historia tar form genom Forever Stills magnifika skapande, helt otrolig.

2. House of Eternal Hunt – Avatar
Gladlynt skräck när den är som bäst, melodiska inslag med högt tempo konstruerad på sådant sätt som bara Avatar kan.

3. The Hunt – The Last Band
Hissnande bra text och melodier, en låt som gått varm sedan den släpptes som singel och som återkommer i spellistan flera gånger. 

ÅRETS DEBUT

1. Svartanatt
Ett band som vet hur man får liv i musiken från 1970- och 1980-talet, ren perfektion och det faktum att debutalbumet spelades in live ökar respekten än mer för detta talangfulla band.

2. Art Nation
Det faktum att gruppen fick äran att skriva årets temalåt för Gothia Cup och sedan framför det ena grymma uppträdandet efter det ena, varesig det är på festivaler eller mindre scener så är det lika bra. Ser med stor förväntan fram emot nästa album.

3. Crobot
Ett band som bjuder på sig själva samtidigt som de levererar högkvalitativ 1970-tals rock, genialisk marknadsföring och en stor portion humor har redan satt dem högt upp på listan av band att hålla koll på. Det samt att hela bandet är grymt trevliga att intervjua, ger dem en självklar plats på min lista.

ANDRÉ MILLOM

ÅRETS KONSERT

1. Iron Maiden @ Ullevi, Göteborg
En stämningsfull, underhållande och välstrukturerad konsert där blandningen av nytt material och gamla klassiker kompletterade varandra och både nya och gamla fans kunde lämna området med glada miner. En uppvisning i att gammal är äldst och heavymetallen så som vi känner den glänste som starkast. 

2. Kent @ Tele2 Arena, Stockholm
Välregisserad scenshow, påkostade storbildsskärmar och en tydlig inramning av hela Kents karriär fick publiken att explodera och gåshuden på armarna har fortfarande inte riktigt lagt sig. Både bandmedlemmarnas lyckotårar och deras musikaliska prestation lämnar ifrån sig ett eko som kommer finnas i musikbranschens bakhuvud i decennier. 

3. Bruce Springsteen @ Ullevi, Göteborg 
67 år gammal så kör karln oavbrutet i FYRA timmar och till och med en 22-årig skribent från Rockbladet hinner gå på reservenergi innan 67-åringen på scenen ens är lite trött. Ett inferno av hits, en fullständigt galen konsertkung som inte vill ge sig och en hänförd publik vars band till artisten är starkare än stål. Det kan ju inte bli annat än succé.

BUBBLARE: Billy Talent @ Fryshuset, Stockholm. Punk när den är som bäst, energiskt och en vild publik som vill köra hela natten. Intimt, festligt och lyckat. 

ÅRETS ALBUM 

1. The Last Stand – Sabaton
Sveriges metallkungar tog med sig publiken på ytterligare en musikalisk historialektion och kastar in dem i kampsånger om spartaner, samurajer och blodiga krigsfält. Bandet har hittat sin sanna hook och vet sen länge hur de ska hantera den. Ett av gruppens och helt klart årets bästa plattor.

2. Då som nu för alltid – Kent
Eskilstunabandet kvalar in sig lite här och var på årets lista. Det är inte bara karriären i stort som avslutats och hyllats utan även deras sista album är ett sentimentalt och gåshudsframkallande album och framförallt en mäktig punkt på en imponerande karriär.

3.  The Hyperion Machine – Rome
Ett tungt album från bandet som i sammanhanget är mer av doldisar. Tunga och inlevelsefulla låtar hävdar sig i konkurrensen och sätter sin prägel på musikmarknaden. Sångarens unika och maffiga basröst är en njutning för öronen och jag ser fram emot nytt material. 

BUBBLARE: Lazarus – David Bowie Det sista som den stora ikonen gjorde innan sin död är ett mästerligt snickeri i proffesionalism och musikskapande. Äktheten i albumets låtar är glödhet och det vemodiga farvälet är proffsigt in i detalj.

ÅRETS LÅT

1. Nu lyfter vi från marken – Freddie Wadling
Det här är årets stora dark horse. Freddies sköra röst besitter så mycket inlevelse och så mycket känsla. Han har i flera år sjungit som om livet hängde på det. Något som tyvärr visade sig stämma detta år…2016 har varit ett skitår fyllt av alldeles för många dödsfall. "Nu lyfter vi från marken" är en vacker ballad där känslorna kommer fram på sitt rätta sätt och enligt mig dränker denna alternativa rockballad konkurrensen i år. Mycket bra. 

2. Shiroyama – Sabaton 

Att bara välja en låt av Sabaton är mycket svårt i och med deras grymma album men "Shiroyama" är trots allt snäppet vassare än övriga. Den besitter allt som man vill ha av en Sabaton-låt.  Tydliga historia referenser, dova gittarer, pampiga trummor som liknar en krigsfanfar och grov sång med en refräng som man snabbt lär sig sjunga med i. 

3. The gift of music – Dream Theater
En låt hämtad från Dream Theaters musikalplatta. Berättelsen och budskapet i låten talar direkt till mig. Det som beskrivs är ett samhälle där människans girighet och självupptagenhet går ut över dem nöjen som finns i världen. I detta fall musik. Låten är snyggt gjord, där första halvan av låten fokuserar på den felfria sången och där den andra halvan låter det instrumentala får tala för sig självt. Intressant och snyggt grepp. 

BUBBLARE: Egoist – Kent
Kent slår till igen. Deras rolling stones influerade gitarrer griper tag i lyssnaren, texten beskriver effektivt samhällets vurmande för politiskt våld, terrorism och människans egoism. Arenarefrängen och de mer nedtonade verserna kompletterar varandra på ett mycket tilltalande sätt och låtens käftsmälls-budskap är så rätt i tiden så att man känner sig löjlig. 

161118-kent-rl-04

NIKLAS NYSELIUS

ÅRETS KONSERT

1. Bruce Springsteen @ Ullevi, Göteborg
En av de absolut bästa konserter jag har sett och då har jag sett en del, The Boss lyckas alltid leverera och framförallt på Ullevi

2. Smash Into Pieces @ Ritz Örebro
Smash är ett band som är på stark frammarsch, liveshowerna blir bara bättre och bättre! Kommer det riktiga genombrottet i och med det nya albumet Rise and shine?

3. Rock of 80's @ Löfbergs arena Karlstad
För mig som älskar 80-talsrock så var denna konsert en riktig höjdpunkt men många duktiga artister och ett pärlband av låtar från 80-talet

ÅRETS ALBUM

1. Seal the deal & let's boogie – Volbeat
Volbeat är ett band jag tycker väldigt mycket om och då är jag rätt så svårflörtad för "ny" rock.

2. Hardwired…to self-destruct – Metallica
Metallica har gått tillbaka till rötterna, jag gillar det!

3. –

ÅRETS LÅT

1. Merry Go Round – Smash Into Pieces
Älskar denna låt och den finns med på varenda spellista jag skapar på Spotify!

2. For Evigt – Volbeat
Också en låt som jag älskar och som jag lyssnar på minst en gång per dag

3. Higher – Smash Into Pieces
Nästa år kommer vara Smash Into Pieces år, singlarna från nya albumet som har släppts i år håller väldigt hög klass.

ANDERS NYSTRÖM

ÅRETS KONSERT

1. Sturgill Simpson @ Berns, Stockholm
Tveksamt om det kunde blivit ett bättre slut på den där julikvällen på Berns när det i en följd kom ”Welcome To Earth (Pollywog)”, ”Breakers Roar”, ”Keep it Between the Lines”, ”Sea Stories”, ”In Bloom” (Nirvana cover), ”Brace for Impact (Live a Little)”, ”All Around You”, ”Oh Sarah” och ”Call to Arms”. Sedan tog det helt slut. Det var helt enkelt hela nya plattan i ett sträck. Lokalen tändes upp. Pausmusiken började spelas. Publiken vägrade tro att det var sant och stod kvar och klappade intensivt i fem minuter. När scenen började plockas ner tvingas vi förstå att det inte blir mer ikväll. Att skivan dessutom är Grammy-nominerad, som årets album i Usa bredvid Adele, Beyoncé, Drake och Justin Bieber visar att det fortfarande finns hopp för mänskligheten

2. Anderson East @ Capitol, Stockholm
Det var hetare än i Alabama enligt Anderson East. Jag håller med honom. Det var också en helt makalös liveupplevelse.

Jason Isbell & The 400 Unit med John Moreland som förband @ Berns, Stockholm
Jason Isbell sjunger så att alla som eventuellt fått en ståplats i Nybroviken, ett stenkast från Berns, genast väcks till liv och kommer in och dansar med oss andra. Vackrare sång än när han sjunger ”Cover Me Up” har jag aldrig hört. Jag blir frälst. Det här är min typ av kyrka.

BUBBLARE: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats @ Kägelbanan, Bruce Springsteen & The E Street Band @ Ullevi, Iggy Pop @ Cirkus, Håkan Hellström @ Globen

ÅRETS ALBUM

1. A Sailor’s Guide To Earth – Sturgill Simpson
Det är en orkan av soul, rock och country. Det är som inget annat i år Det är en historia om havet, sjömän och släktens själ. Det börjar med ett brev till Simpson förstfödde son. Det slutar i euforisk musik. Det är helt enkelt årets album. Passa på att få veta mer om Simpson och albumet när Sturgill besöker Marc Maron i WTF-pod avsnitt 706.

2.  Give A Glimpse Of What Yer Not – Dinosaur Jr.
J Mascis och kompani visar vart de udda och underbara riffen ska stå. Det är en musikaliskt skön resa att bara åka med. Adderar du dessutom framträdandet på Debaser i november blir det bara ännu bättre.

3. Shine On Rainy Day – Brent Cobb
Vet inte riktigt hur det blev så att mina förväntningar var så högt uppskruvade på den här debutplattan? Kanske var det de smakprov, som ”Black Crow” som dök upp innan hela plattan släpptes i början av oktober? Kanske var det att kusin Dave Cobb producerat? Kanske bidrog också själva omslaget på något obeskrivligt höjde förväntningarna? Extra roligt var det när förväntningarna också överträffades. Ett av årets allra bästa album.

BUBBLARE: American Band – Drive-By Truckers, Den Tunna Tråden – Peter LeMarc, Sadler Vaden – Sadler Vaden, All Through The Night – Imperial State Electric

ÅRETS LÅT

1. Khom Loy – Lars Winnerbäck
Bara för textraden…Du säger jag har männskor runt omkring mig hela tiden men jag känner mig ensam.

2. Down In The Gulley – Brent Cobb
My granddady were a good man…så börjar den. Sedan är i alla fall jag fast.

3. Ghost Town – Sam Outlaw
Wow! Fastnade i den här första gången jag hörde den. Andnöd varje gång.

BUBBLARE: Grandma’s Garden – Zac Brown, Cherry Blossom Wine – Sadler Vaden, Holy Moses – Tami Neilson

ÅRETS DEBUT

1. Shine On Rainy Day – Brent Cobb
3:a på min lista över årets album. Alltså självklar 1:a på årets debut.

2. Sam Outlaw – Angeleno
Om inte annat för den fantastiska spelningen på Kägelbanan. Då fick låtarna ännu mera liv.

3. Margo Price – Midwest Farmer’s Daughter
Margo inleder med When I rolled out of town on the unpaved road/I was fifty-seven dollars from being broke/Kissed my mama and my sisters and I said goodbye/And with my suitcase packed I wiped the tears from my eyes. Underbara melodier och texter följer…

BUBBLARE: Bound To Meet The Devil – Julie Rhodes

160903-CultOfFire-MH-364

NIKITA SMIRNOV

ÅRETS KONSERT

1. Wardruna @ Nalen, Stockholm
Att färdas in i landskap där själen känner sig hemma i Wardrunas unika tolkning av fornnordisk musik lyckas inge rysningar som inte går att jämföras med något av jordlig börd.

2. Cult of Fire + Head of the Demon @ En Arena, Stockholm
En ren tillflykt för kropp och sinne till österländska ritualistiska takter erbjöd Cult of Fire och Head of the Demon. Två band som i kombination lyckades få en att eleveras till högre plan.

3. Sunn O))) @ En Arena, Stockholm
Ljudkonstnärerna och visionärerna i Sunn O))) lyckas med sina högljudda gitarrer, rökfyllda framträdande och långsamma riff bygga upp en atmosfär från grunden. När åskådaren kan erfara varenda svettdroppe rinnandes längst ryggen i detta mäktiga ljudlandskap får dessa en given plats på denna lista!

BUBBLARE: Tribulation @ Metallsvenskan, My Dying Bride @ Sweden Rock Festival, Samael @ Mörkaste Småland, Garmarna @ St Nicolais Ruin, Medeltidsveckan

ÅRETS ALBUM

1. The Dark Hereafter – Winterfylleth
Det brittiska black metal-bandet Winterfylleth lyckas återigen slå en med häpnad över deras intensiva och melodiska tappning av atmosfärisk black metal. Att sedan, i jämförelse med tidigare släpp, lyckas göra en kortare fullängdare gör att den inte känns lika tradig som föregångarna. Att sedan lägga en cover på Ulver-klassikern I Trollskog Faren Vild med engelsk text som avslut får en att dra på smilbanden.

2. Kodama – Alcest
Efter sömnpillret till album med Shelter, lyckas duon Alcest återigen briljera genom att återvända till sitt ikoniska blackgaze-sound. Där slutar inte denna upplevelse, utan bandet lyckas förbättra på sin äldre katalog och även lägga till nyare japansk-influerade melodier. Ett sant mästerverk i melankoli där lyssnaren slutligen friges i extas.

3. Tales of Inevitable Death – Soulemission
En nykomling och relativt obskyrt släpp detta år som förtjänar mer uppmärksamhet än den har fått än så länge. Holländarna i Soulemission är nya på fronten med anknytning till mindre men starka band som exempelvis Prostitue Disfigurement. Att lyckas blanda tonerna av Emperors storhet med Dissections ikoniska slingor gör detta till en resa utan dess like utan en endaste lugn sekund. Med ett gästframträdande av Shinings Niklas Kvarforth cementerar dessa sig i ett epos i mörker.

BUBBLARE: Vessels – Be’lakor, Oceans into Their Graves – Rising, Where Shadows Forever Reign – Dark Funeral, Skeleton Tree – Nick Cave and the Bad Seeds, The Hyperion Machine – Rome, Temple of Phobos – Vanhelgd

ÅRETS LÅT

1. Ensigns of Victory – Winterfylleth
Valet fick stå mellan denna och spåret efter på skivan, Green Cathedral. Men det som gav Ensigns of Victory den övre handen är hur perfekt den illustrerar bandets ikoniska ljudlandskap. Med en melodi som lyckas få hjärtan att smälta, beblandat med intensivt blastbeatande och hög skriksång över detta får ens bröstkorg att öppnas och hjärtat att bulta i ren kärlek.

2. All Dirt – Rising
Danska sludge/stoner-rockarna i Rising lyckas rita om landskapet med sitt senaste släpp. Detta får spåret All Dirt uppvisa väldigt väl. Det tunga riffet som sätter sig och dånar i lyssnarens huvud får gå in i en refräng av storslagna proportioner. Att ta Mastodons formel och göra det mer primitivt lyckas sannerligen ge denna låt en plats på denna lista.

3. Natus Eclipsim – Uada
En storslagen debutskiva som fångat många black metal-fantasters hjärtan. Amerikanska Uada lyckas ta grepp om lyssnarens uppmärksamhet redan i första spåret Natus Eclipsim. Riffarbetet ger inte lyssnaren en endaste andpaus, det fenomenala gitarrljudet samt den variationsrikedomen spåret erbjuder är nog för att fängsla en helt.

BUBBLARE: Where Shadows Forever Reign – Dark Funeral, Devadevam – Rotting Christ, Cities of Asylum – Rome, Transparent Eyeball – Hexvessel, Urania – Thy Catafalque, Era Borealis – Mantar, Blood of the Legion – Urgehal

ÅRETS DEBUT

1. Illyria – Illyria
Nu när post-black metal börjar växa till sig, två år in i dess stora uppsving börjar det bli en överrepresentation på marknaden. Därav vill en söka sig till att fina guldkorn och det lyckas Illyria ypperligt med. Att ha många ”filler”-låtar som verkligen rör sig ut ur post-blacks territorium gör att lyssnaren fastnar rejält och skivan rinner likt klart vatten. Att sedan tillintetgöra allt vackert med slutspåret God of Chaos lyckas lämna lyssnaren brusten och bandet har segrat i att visa stor variationsrikedom med hög kvalitet.

2. Devoid of Light – Uada
”Äntligen har amerikanerna lärt sig black metal” är en kommentar jag fått se om detta album. Medan kritiken har legat hög om hur kommersiell och klyschig den amerikanska scenen är så finns en del att hämta. Banden är dock få och långt emellan. Dock lyckas Uada växa sig och med en kort, slagkraftig och koncis skiva slå lyssnaren med en uppkäftig uppercut.  Bandet växer sig till kultnivå och definitivt några musiker att hålla ett öga på.

3. Hour of the Nightingale – Trees of Eternity
En fantastisk och spöklik upplevelse omringad av tragiska omständigheter. Efter en fenomenal demo som trollbundit fans som fått erfara den har det tagit lång tid innan bandets efterlängtade debutskiva fick komma ut, tyvärr verkar det även bli deras sista. Tidigare i våras annonserades det att Aleah Stanbridge (bakgrundssång på låtar med bland annat Amorphis och Swallow the Sun) hade avlidit efter en lång strid med cancer, blott 39 år gammal. Därefter släppte projektet sin debut under hösten. Ett album med högklassig musikalitet från giganter inom genren likt Fredrik och Mattias Norrman (båda ex-Katatonia och nuvarande October Tide), Kai Hahto (Wintersun, Nightwish och Swallow the Sun) och Juha Raivio (Swallow the Sun) gör detta till ett slående vackert verk. Med Aleahs vackra och samtidigt hemsökande stämma lägger sig likt silke mot själen. Vackert och mysigt bidrar till att lyssnaren vill ligga i fosterställning och låta tårarna flöda.

BUBBLARE: By the Rays of His Golden Light – Draugur, Realms – Darkher, Sojourners – Mavradoxa, Silence of the Roots – Tvekampen, Dreamarcher – Dreamarcher, Foghorn Lonesome – Foghorn Lonesome

JIMMIE SONELIUS

ÅRETS KONSERT

1. Anthrax @ Gefle Metal Festival, Gävle

2. Airbourne @ Globen, Stockholm

3. Ghost @ Svandammshallarna, Uppsala

BUBBLARE: Letlive @ Fryshuset, Stockholm

ÅRETS ALBUM

1. Maximalism – Amaranthe

2. Atoma – Dark Tranquillity

3. Stand up, forward, march! – Sister

BUBBLARE: Confessions – Sonic Syndicate

ÅRETS LÅT

1. Fury – Amaranthe

2. Jet fighter plane – The 69 eyes

3. Bible – Ghost

BUBBLARE: Start a war – Sonic Syndicate

metallsvenskan2016_ghost_torbjornskogsberg_001

CHRISTINA WERNERSSON

ÅRETS KONSERT

1.Raubtier @ Arbis, Norrköping 
För mig var årets ultimata konsert Raubtier på Arbis i Norrköping den 9e mars. Det här är ett band som alltid levererar och har sett dom x antal gånger men den här konserten var magisk. Den där perfekta konserten när energi bara strömmar fram och tillbaka mellan band och publik. Och Hulkoff crowdsurfade:) De sa själva om den här spelningen att det var en av de absoluta roligaste de gjort under sin karriär, det fick jag höra från Olof Wikström, Skrikhult som är en privat vän.

2. Mass Murder Agenda, Unguided och Grand Theft Culture @ Where Is The Music, Saliga Munken, Norrköping
På Where Is The Music gjorde Mass Murder Agenda, Unguided och Grand Theft Culture otroligt bra spelningar på en och samma kväll…ett hattrick som lyfte hela den festivalen på Saliga Munken i Norrköping.

3. Corroded @ Skogsröjet, Rejmyre 
I Augusti fick Corroded hela Rejmyreskogarna att gunga på Skogsröjet…en underbar spelning där allsången gick från första till sista tonen och flera encore! De är ett otroligt bra liveband som alltid levererar.

ÅRETS ALBUM

1. Bärsärkargång – Raubtier
Jag är oerhört svag för Hulkoffs textskrivande, han är den största levande poet Sverige har och hans lek med metaforer och ord gör att det finns så många bottnar i deras musik.

2. Lust and loathing – Unguided
Är en perfekt harmoni där ljudväggen är hård men ändå otroligt melodiös och som ger en fullständig harmoni i bröderna Sjunesons sång både när det gäller klarsången och growlet.

3. As the world collapses – Zephyra
Otroligt starka texter som byggs kring Åsas röst som har ett enormt register från klarsång till frenesin i growlet. Ett band som absolut växt milsvitt sen förra skivan! 

ÅRETS LÅT

1. Bothniablod – Raubtier
En låt som bär på den sanna Tornedalssjälen eller Bothniasjälen. Jag vet inte om det beror på att jag själv har bothniablod som gör att jag blir nördigt lycklig utav Hulkoffs tornedalstämma som harmonierar med vartenda ord och ton.

2. Let it burn – Man Machine Industry
En sådan där låt som får en att komma i toppenstämning oavsett vilket humör man än är. Berget är oerhört duktig på vad han än lägger vantarna på, ett svenskt musikgeni! En låt som får hjärnsynapserna att gå bärsärk.

3. Heart of a Lion – Hellshaker
En stark låt och som får mig att känna styrka …Esa Englunds whiskyrasp får gåshuden att krulla sig över kroppen.

BUBBLARE: A discordant call – The Great Discord. Mörk poesi som blir vackert så man blir gråtfärdig. Skillade musiker som bär fram Fia Kempes röst som har ett register från något uråldrigt beständigt i klarsången till att fullständigt krossa en i growlets primalskrik.

ÅRETS DEBUT

1. The Great Discord
Kommer att vara ett band som lika gärna kan stå på en stor arena till en intim klubbscen. Det är bandet som ger en upplevelse av att ha upplevt något perfekt men det går ändå inte att beskriva vad det är som är så perfekt.Det är inte en konsert det är ett tillstånd! Det är bandet som i musikform gjort musik i en kvantfysikformel där det svårförklariga bara blir extremt enkelt!

2. Isolation
Ett nystartat band som håller på att arbeta på sin första skiva. Oerhört tajta i scenspråk och musikaliskt det är en blandning av mörk goth och melodiös black metal.

3. –

ETT AXPLOCK BILDER FRÅN NÅGRA AV DE KONSERTER VI FOTADE UNDER 2016

Relaterade artiklar