Rockfesten, visionen som byggdes genom spillrorna av en krossad dröm

Sara Jeppson och Edward Nordberg är två sjuttonåriga musiker vars dröm, om att en gång spela på Väsby Rock Festival gick i kras. Men genom spillrorna byggdes en vision om en egen festival och den sjunde januari äger första upplagan av Rockfesten rum.

– Vi hade en dröm om att i framtiden spela på Väsby Rock Festival, men eftersom den festivalen gick i konkurs så bestämde vi oss för att ta tag i saken själva. Vår festival är inte lika stor eftersom det är första gången vi arrangerar något, men förhoppningen är att Rockfesten ska växa och locka mycket publik, berättar Sara Jeppson.

Bokningen av banden är genom de kontakter Sara har i de olika banden. Hon går nämligen på Rytmus Musikergymnasium tillsammans med Strÿkenines gitarrist Alex Zackrisson och känner även Erik Modin, trummis i Wildness sedan tidigare.

– Det var Erik som tipsade oss om Dynazty och det dröjde inte länge innan vi fick svar från alla banden att de var intresserade och gärna ställde upp. Men även Väsby Kommun och kulturhuset Mässingen i Väsby har ställt upp och stöttat oss tillsammans med Upplands Väsbys Musikskola och Edwards pappas företag, Prols, har också sponsrat oss, berättar Sara.

Att få bidrag och hitta sponsorer som är villiga att stötta två unga eldsjälar har inte varit lätt.

– Några företag svarade oss inte och andra sa nej, men ni på Rockbladet och tidningarna i Väsby är några av dom som varit väldigt stöttande och det tycker vi är kul, tycker Edward Nordberg.

edward20161123_204206

Åsa Danell som arbetar på Mässingen där eventet kommer att äga rum var den första som arrangörerna tog kontakt med. Även Saras gitarrlärare, Ingemar Dahl har varit till stor hjälp och kommer även att bidra med instrument och backline till scenen som de får låna av Väsbys Musikskola. Trots att Sara studerar på Rytmus och Edward på Danderyds gymnasium så har deras gemensamma intresse för musiken varit det som sammanfört dem.

– Jag började spela gitarr för ungefär två och ett halvt år sedan, intresset för att spela väcktes när jag såg Europe spela och kände att jag med ville stå på en scen och framföra min musik, berättar Edward.

Sara däremot har spelat gitarr sedan hon var åtta år gammal och anser att musik är mer fritt än till exempel sport, något som lockade henne att själv börja.

– Musiken är frigörande och valmöjligheterna är många, du kan antingen spela i ett band eller ensam. Anledningen till varför jag valde att studera på Rytmus är för att jag ville hitta likasinnade och bli bättre på att spela

Edwara är Sara och Edwards egna band, har funnits i ungefär ett halvår och eftersom de inte har så mycket eget material ännu kommer dom istället att spela covers på kända rockdängor under festivalen. Däremot kommer mycket av deras tid efter eventet läggas på att skriva egen musik och producera en demo som förhoppningsvis leder till att Edwara blir signade av ett skivbolag. Som öppningsband på Rockfesten känner de båda att det är nervöst, men samtidigt att det känns bra att starta sin egen festival. Duon har uppträtt tillsammans en gång tidigare, det var på en konsert som arrangerades av Väsby Musikskola och ägde rum i november förra året. Även om de båda är överens om att arbetet med Rockfesten har varit både roligt och samtidigt lärorikt så har motgångarna tråkigt nog mest rört det ekonomiska.

– Budgeten som vi har är inte så stor och det ligger många möten bakom med ljudteknikern Per och Åsa, berättar Sara.

Även om det ekonomiska har varit en stor del av planeringen bakom, så finns det även mycket annat man måste tänka på som arrangör. Bland annat så måste ett schema tas fram med tider för banden som ska hinna soundchecka och förbereda sig innan spelningen.

Dynazty kommer att gå på sist och vi börjar med Edwara, däremellan spelar Ocean Awenue. Strÿkenine och Wildness. Men de kommer att behöva vara på plats redan klockan ett för att allt ska fungera. Vi själva kommer att börja arbeta med det sista som ska förberedas klockan åtta på lördagsmorgonen, berättar Sara.

En viktig del av en festival är personal, men att hitta volontärer som vill ställa upp har inte varit det lättaste. Även om deras föräldrar varit stöttande från start och även kommer att arbeta på festivalen, så förlitar Sara och Edward mycket på sina vänner.

My Andersen som är sångerska i mitt andra band Ocean Awenue har ordnat så att några av hennes klasskompisar kommer vara på plats och sminka. Hon studerar till makeup artist själv och Edward har bett några av sina vänner att ställa upp och några av mina var snälla nog att göra detsamma, berättar Sara.

Lärdomarna som de tar med sig inför nästa upplaga av Rockfesten är vikten av kontakter och att skaffa nya. Men även att det är viktig att skriva ner saker och tänka kreativt när det gäller marknadsföring.

– Helst vill vi att festivalen ska växa, men fortfarande behålla grunden som består av up and coming band och lite mer välkända. Till nästa festival så kommer vi att förbättra det som måste förbättras för att vi ska kunna utvecklas, men samtidigt inte göra Rockfesten allt för stor. Även om Europe är ett av dom band vi gärna skulle boka längre fram, så vill vi att storleken på festivalen är i ungefär samma skala som Väsby Rock Festival var, tycker Sara.

sara20170103_122439

– Samtidigt vill vi inte göra för mycket av det som Väsby Rock Festival gjorde, anledningen till varför vi la festivalen i januari beror på att man ska kunna starta det nya året på ett bra sätt. Att träffa likasinnade och göra något roligt efter jul och nyår, då kanske inte alla har haft det så bra, ger människor möjligheten att ta del av något som är till för alla. Det är därför vi valt att ha det drogfritt och utan åldersgräns, berättar Sara.

Balansgången mellan arrangör och att även vara musiker på samma festival är svår, men varken Edward eller Sara ser det som ett problem. Eftersom att det kommer finnas personal på plats som är ansvariga för funktionärerna kommer de på så sätt att avlastas. Sara som även varit volontär tidigare tycker att den tiden varit till stor hjälp under förberedelserna.

– Edward och jag har haft huvudansvaret för festivalen och styrt upp mycket själva, så om vi skulle växa så vet jag redan nu att vi måste ha fler som tar ansvar för olika delar.

I en era då många festivaler tvingas lägga ner är det ett modigt val att våga gå mot strömmen. Men med förhoppningen om att duon ska kunna visa att Väsby är en kommun att räkna med, så ser de inga hinder i att utvecklas.

– Många bra band som Europe, Candlemass, Opeth och HEAT kommer från Upplands Väsby och vi tror att många hårdrockare finns kvar här. Är man en gång hårdrockare, då är man det för alltid, det är en lojal genre eftersom vi gillar musiken, och man gör det inte för att det är mainstream och inne just då. Jag tror också att hårdrockare är den fanbase som köper mycket mer merch och stöttar banden genom att gå på många spelningar, inte bara sitter hemma och kollar olika klipp på youtube, anser Sara.

Men det är inte bara för att göra verklighet av en dröm som Rockfesten arrangeras, målet som Edward och Sara har är mycket viktigare än så.

– Vi hoppas att genom Rockfesten visa kommunen att liknande event är värda att satsa på. Rockfesten kommer bli en kväll att minnas och vi vill att så många som möjligt kommer. Alla är välkomna och både Sara och jag lovar ett det kommer bli en riktigt bra kväll hälsar Edward.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Pressbild

FACEBOOK BILJETTER

Relaterade artiklar