Black Paisley – Late Bloomer vissnade innan blomningen

Efter att ha läst hyllande recensioner om albumet är det med stora förväntningar jag lägger skivan i cdspelaren och drar igång musiken. Men redan efter tredje låten så börjar ifrågasättandet om huruvida detta verkligen kan kallas för musik, då förvåningen över att Black Paisley har givit ut skivan själva försvinner allt mer i takt med att min inre musa skriker om nåd.

Run Run 

Lite mer åt rockiga hållet, fast fortfarande hör man tydliga countryinfluenser, där finns även lite popartade toner och återigen samma rytmiska toner från trummorna. Sångaren har en stundtals behaglig Johnny Cash-inspirerad röst, men återigen är trummorna i otakt och tar alldeles för mycket plats i låten. Något som hade fungerat bra om det varit i samma takt som resterande instrument, men nu blir det alldeles för spretigt. Körsången är däremot bra och man känner nästan sig lite jagad, förmodligen för att varje nerv i kroppen ber om nåd.

Way To Something

Spåret börjar med akustiska toner från en elgitarr och tydliga slag på virveln med ett backgrundsljud, som liknas vid en marackas snabbhet. Låten verkar höra hemma i en gammal 80-tals film och spelas ovidkommande just när den ultimata kärleksscenen äger rum. Samtidigt som det finns en tydlig krydda av country, så är det kanske något som även skulle passa på en gammaldags countrytillställning. Väldigt tydliga trumslag slängs fram, dock inte riktigt lika lugna rösten och resten av instrumenten. Det blir lite för obalanserat i synkningen, förutom tillfällena då refrängen kommer till ytan, för mig som åhörare blir det svårt att veta om takten ska stilla ens inre förvirring över låten eller om det är meningen att det ska hetsa upp och elda på passionen som ska uppstå, men som uteblir.

Easy

Introt påminner om en låt som dansbandsgruppen Friends gjorde när dom fortfarande var aktiva, själva melodierna lutar väldigt mycket åt just dansbandshållet. Vid det här laget har jag verkligen börjat tröttnat på virveln från trummorna, för tredje spåret i rad håller trummisen exakt samma takt, fast nu får soundet lite mer balans från cymbalen. Easy innehåller alldeles för många influenser från olika genrer som slängts ihop i en onåbar röra, som Frank Sinatra blandat med Bryan Adams. Sången särdeles för gnällig och för ljus vid just ordet Easy, vars Y dras ut i oändlighet tills ylandet påminner om en gnisslande dörr. Stundtals är det även svårt att urskilja orden som yttras och känslorna uteblir helt, det finns absolut ingen som helst koppling mellan melodi och sång som kan förankras hos lyssnaren.

Ordinary Day

Helt plötsligt har gitarren antagit en mer rockabilly artat sätt, men det varar inte länge och discopoppen kommer instormandes genom en förvrängd röst. Försöken att efterapa Johnny Cash faller pladask och inte ens den lite mer upphöjda refrängen kan rädda låten, det är precis som att det är en trummaskin inställd på exakt samma toner, som bara står och slänger in skräp lite varstans på skivan.

Autumn

Utan tvekan spåret med bäst inledning på skivan, den är riktigt fin men ändå finns där ett sorgligt skimmer strösslat över. Först nu fungerar instrumenten bra och melodin kommer fram på rätt sätt. Rösten går ton i ton med takterna som förmedlas genom instrumenten och jag blir rejält överraskad över att höra trummorna i en helt annan takt, som dessutom passar med resterande instrumentala inslag. En vals i musikformat som definitivt är behaglig att lyssna på och som passar bra en varm sommarkväll för en långsam dans i famnen på den du helst av allt vill lägga armarna om.

Kickin´

Ytterligare en dansbandslåt, fast på engelska. Nu är tempot lite mer jämt med instrumenten och basen blir mycket tydligare, men ljudbilden på sång och den instrumentala melodin är alldeles för ojämn. Vid vissa tillfällen är det som att sångaren inte hinner med riktigt och stammar fram sången. Nu försvinner verkligen viljan att fortsätta höra mer och det blir inte särskilt mycket bättre av dom gnällande ylandena som yttras i refrängen.
 

This is My Day

Här verkar allt från klassiskt till country blandas hej vilt och den stammande, alldeles för snabba sången är likaså tillbaka. Den akustiska gitarren passar inte alls med resten av melodin och spåret spretar alldeles för mycket, som åhörare är det svårt att få grepp om vilken genren man ska hålla fast vid. Den kvinnliga rösten som är ett svagt eko i bakgrunden gör ingen skillnad överhuvudtaget, återigen är dom discoliknande trummorna tillbaka och det enda som visar på skicklighet är hur elgitarren tillsammans med basen skapar en egen sång mitt i allt kaos.

It Ain´t over

Återigen är vi inne på dansbandsspåret och har nu fått sällskap av en tydlig orgel som skär rejält i öronen. Ett spår jag inte ens kan återskapa i ord, för det är en upplevelse jag inte önskar någon.

Coming home

Övergången är nu inne på mer klassiska och lugna Bryan Adams, lite i samma stuk som hans stora hit Everything I do (I do for you). Men dom gnällande höga tonerna är inte alls särskilt sköna att ha i örat, däremot när rösten går ner mer i dur och håller sig på en låg nivå, då får den det där raspiga prägeln av whisky och cigarr, men tyvärr förstör refrängen låten och känslan som introt och bryggan innan refrängen byggt upp. Nästan som att ta en hammare och bara krossa allt i sin väg. Det är alldeles för många sura delar som skulle kunna mjukats upp för ett mycket bättre flow.

SKRIBENT:  Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: Black Paisley
ALBUM: Late Bloomer
RELEASEDATUM: 2017-01-31
SKIVBOLAG: Independent/Släppt av bandet själva
BÄSTA LÅT: Autumn
BETYG: RB-Betyg-1_10

TRACKLIST

1. Run Run Run

2. Way To Something

3. Easy

4. Ordinary Day

5. Autumn

6. Kickin'

7. This Is My Day

8. It Ain't Over

9. Coming Home

BANDFAKTA- BLACK PAISLEY

Stefan Blomqvist- lead vocals, guitar

 Ulf Hedin- Guitar, backing vocals

Robert Wirensjö- Keyboard, backing vocals

Jan Emanuelsson- Bass

Robert Karaszi- Drums

DISCOGRAPHY

LATE BLOOMER- 2017

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar