Bryan Adams gav en fulländad show av yttersta världsklass

Bryan Adams bombarderade det fullsatta Forum i Köpenhamn med sin allsångskavalkad av rock 'n' roll anthems och makalöst vackra ballader. Det var enbart att kapitulera inför den starkaste konsertupplevelsen på flera år av intensiv eufori och låtar som alla älskar. Det var tungt, svängigt, knivskarpt och välspelat. Den numera 58 åriga kanadensaren Bryan Adams sjöng med sådan musikalitet, inlevelse och passion att man fick gåshud och bara smällde av. Bryan Adams har genom åren spottat ur sig hitlåtar och karln verkar ha en oändlig kreativ källa av hitlåtar. För det är låtar, makalöst älskvärda och svinbra låtar som var kärnan denna kväll. Detta i kombination med en underbar spelglädje och ett ultrakompetent kompband som formligen bombarderade publiken med hela 33 grymma hitlåtar som träffade rakt i hjärtat och själen. Bandet och Bryan var klädda i snygga kostymer och blev stämningsfullt ackompanjerade av bildspelet på videoskärmarna. Det hela var så sjukt starkt att man blev helt känslomässigt slutkörd. Det är totalt omöjligt att inte bara älska detta.

Annons 

 

Bryan Adams äntrar scenen inne på det smockfulla, förväntningsfulla Forum i Köpenhamn och genast blir det fullt blås med ett makalöst ställ utan dess like. Sällan har jag sett en artist gå från 0 till 100 på det sättet. Det blir helt enkelt ett galet larm från första sekunden. Bandet uppvisar glada leenden, passionerat spelhumör och det svänger något i hästväg. Bryan sjunger bättre än någonsin och hitlåtarna avlöser varandra i ett sällan skådat tempo. Bryan bara bombarderar publiken med hitlåt, på hitlåt, på hitlåt. Man kommer på sig själv med att tänka på hur många fantastiska låtar denna man faktiskt står bakom. Det blir mycket allsång och stämningen i publiken är hög. Publiken älskar Bryan och Bryan älskar sin publik.

När han spelar mina gamla favoritlåtar från 80-talets tonår, kan jag inte annat än få tårar i ögonen och gåshud på armarna. För vem älskar inte de grymma hitsen som exempelvis Run to you, Somebody Can Stop This Thing We Started, Kids Wanna Rock, It's Only Love, Heaven, Here I Am, When You’re Gone, Everything I do ( I do it for you), Cuts Like A Knife, 18 Til I Die, Straight From The Heart och underbart vackra balladen som han skrivit med inga mindre än Polarpristagaren Sting och Rod Stewart -nämligen All For Love. Bandet spelar i världsklass, Bryan Adams sjunger bättre än någonsin och även konsertljudet inne på Forum är av yttersta världsklasskvalité.

Bryan är en mästare på att interagera med sin publik och det blir återkommande publikfrierier. Det blir givetvis en afton i nostalgins tecken som sig bör. Men även några nya alster från senaste plattan Get Up får vi höra bl.a. Go Down Rockin' som blir riktigt bra live. Men det är först live som man förstår hur bra låtarna egentligen är, för låtarna blir så mycket bättre live och upplevelsen blir magnifik.

När det blir dags för det sönderspelade anthemet Summer of 69 formligen lyfter taket av allsång på Forum. Låten, som egentligen handlar om något betydligt mer spännande, än ett specifikt årtal, blev snyggt ackompanjerad av ett sexigt bildspel med låttexten i centrum. Ett smart drag för att få vartenda kotte i publiken att sjunga med och även förstå vad låten egentligen handlar om.

Det är svårt att sätta ord på den eufori man får när Bryan Adams bara levererar låt, på låt, på låt som slår fullständigt knock på en och publiken. Sällan har jag sett ett band och en artist leverera en sådan spelglädje, utstrålning, musikermanskap och show.

Setlistan är lång och består av hela 33 låtar. Men den är dynamisk och balanserad vilket gör att den upplevs som den går på en kort stund. Röjiga rocklåtar varvas med vackra ballader och akustiska stunder. Allt är så snyggt uppbyggt och perfektionen är fulländad. När Bryan kör 18 Til I Die trillar polletten ner på vad hela kvällen egentligen handlar om. Jag tänker också älska rock 'n' roll till den dagen jag inte finns mer. Jag har svårt att se att det någonsin kan bli bättre än så här. Därför blir det välförtjänt full pott till Bryan Adams i kväll.

Setlist:

1. Do what you gotta do
2. Can´t stop this thing we started
3. Don´t even try
4. Run to you
5. Go down rockin
6. Heaven
7. Kids wanna rock
8. It´s only love
9. This time
10. You belong to me
11. Summer of 69
12. Here I am (akustisk)
13. Let´s make a night to remember (akustisk)
14. When you´re gone (akustisk)
15. Everything I do(I do it for you)
16. If you wanna be bad you gotta be good
17. Back to you
18. We did it all
19. Somebody
20. Have you ever loved a woman (akustisk)
21. Please forgive me
22. Cuts like a knife
23. 18 til I die
24. The only thing that looks god on me I you

Encore:

25. Brand new day
26. Comon everybody (Eddie Cockran cover)
27. Crimson & Clover ( Tommy James and the Shondells cover)
28. She knows me (akustisk)
29. When the night comes( Joe Cocker cover akustisk)
30. Staight from a heart (akustisk)
31. Into the fire (akustisk)
32. All for love( Bryan Adams, Sting, Rod Stewart cover)
33. I fought the law ( The Crickets cover)

Skribent: Thorbjörn Skogh (Thorbjörn.Skogh@rockbladet.se
Fotograf: Anna Skogh (Anna.Skogh@rockbladet.se)
Event: Bryan Adams
Arena: Forum Köpenhamn
Datum: 17-02-08
Bästa låt: Allsången (na na naaaaaa… na na na na na na naaaa) som aldrig ville ta slut i Cuts Like A Knive är totalt obeskrivbar.
Betyg 10/10

Relaterade artiklar