Emil Gustavsson från With Heavy Hearts

Mitt under inspelningen av sång på singeln Lost avbryter Emil Gustavsson sitt arbete och tar sig tid för en intervju. With Heavy Hearts har nyligen släppt albumet The Mirror´s Principle, en melodisk metal som det svänger om.

– Vi spelade in en musikvideo till singeln Lost i somras, så själva låten var klar redan då, men på grund av sjukdom kunde vi inte spela in den riktiga versionen av sången. Och det är vad Adam gör idag, men ibland uppstår det sådana problem och då får man komma med lösningar, det finns ingen mening med att låta sådant hindra en, anser Emil Gustavsson.

Studion dom befinner sig i för dagen är inte hans egen, där fokuserade Emil till större delen på mixningen av albumet, samt några inspelningar av bas och gitarr. När With Heavy Hearst skulle arbeta med större instrument, som trummor och själva sången lånade Ronny Milianowicz från Shadowquest ut sin studio.

– I den här staden samarbetar vi mycket, även om jag är både ljudtekniker och producent så känner jag att andras åsikter är mycket värda. För mig personligen är det svårt att kliva ut ur rollen som producent, men på förra skivan så lät jag Ronnie mixa allt. Detta för att jag visste att det skulle ta mycket längre tid om jag gjorde det, mycket beroende på att jag skulle gå in för mycket på detaljer.

Samtidigt som rollen var svår att lämna över så anser Emil att det också var nyttigt. På nya skivan är det Mojje Andersson som är medproducent, han har bland annat spelat tillsammans med Snowie utöver en mängd andra band och är enligt Emil en erfaren producent och tekniker. Det är också Mojje som hjälper till när bandet har livespelningar. Hans egen väg in på yrket som ljudtekniker börjar i pojkrummet.

– På den tiden fanns det inte så mycket videor och klipp på Youtube som man kunde lära sig av, istället hängde jag mycket på olika forum på nätet och läste mycket. Det var också så jag lärde känna Mojje. Sedan i efterhand så har jag studerat inom ämnet, men det är skillnad på att faktiskt fysiskt befinna sig i en studio och att läsa om vissa saker. Tyvärr lär man inte ut så mycket gällande livespelningar och liknande i skolan, där gäller det att man istället är ute mycket och tar varje möjlighet man får till att gå bredvid någon som har erfarenhet.

Att lära ut i skrift hur vissa saker går inte enligt Emil, för varje gång han är ute på fältet så är det i olika miljöer och många nya erfarenheter att ta till sig. Han själv började på små krogar och därefter blev det successivt större spelningar. Fördelen med att själv arbeta som musiker innebär enligt honom själv en ökad förståelse för dom han kör ljud åt.

– Jag kan så att säga prata deras språk, det är inte så att vi har ett eget språk på det sättet som det låter, utan mer att använder någon en viss term så förstår jag vad dom menar. Vissa saker är ganska svåra att förklara, precis som det är svårare för ljudtekniker som kanske inte spelar själva att leva sig in i rollen och inse hur det är att stå där på scenen framför folk och pressen som medföljer.

En annan roll som Emil har är With Heavy Hearts låtskrivare, grunderna till instrumenten och även sången är det han som skriver. Han är dock noga med att poängtera att det endast är en grund och att resterande medlemmar sedan får fria händer att komma på egna saker baserat på hans idéer.

16730008_959979247471398_1683725191_n

– Bandet i sig har en väldigt bra stomme i sig, speciellt när det gäller musikaliteten och låtskrivandet. Vi spelar in olika slaskversioner tillsammans och jobbar sedan som ett team på det tills att låten är klar. Som personer är vi väldigt ödmjuka och tycker till större delen av tiden lika dant, oftast löser vi allt med att prata igenom det. Andra band som jag varit med om, där har det ju ibland förekommit diskussioner och vad som ska vara hur och när, men i With Heavy Hearts är vi ganska snälla mot varandra och ärliga, vilket jag tror beror på att vi också är så nära vänner.

Bandet grundades efter att Adam och Emil, som spelat i olika band och hade replokal i samma byggnad började umgås. När dom sedan bodde i samma studentkollektiv så startade dom till slut det band som dom länge pratat om. Pontus däremot har Emil känt sedan lång tid tillbaka, faktum är att både deras föräldrar, men också deras farföräldrar känner varandra.

– Pontus bodde inte i Örebro, utan arbetade uppe i Norrland när grunden till With Heavy Hearts las, men sedan flyttade han hem för att studera. Så jag frågade honom om han fortfarande spelade trummor och frågade honom rätt så spontant faktiskt, om han ville vara med. Mange, som är vår basist träffade jag på ett jobb som ljudtekniker till Jay Smith, han kom fram och snackade lite och på den vägen är det.

Omslaget på en skiva är en viktig del i processen, det skapar ett intresse för innehållet och även bandet. Då killarna är stora fans av filmer som till exempel Harry Potter, Star Wars och serier som Game Of Thrones är det ingen större överraskning att figuren på debutalbumet påminner mycket om ringvåldnaderna i Sagan Om Ringen-filmerna.

Daniel Eek är designern bakom skivomslaget, vi tycker det är lite kul att han skapade just den designen för han fick helt fria tyglar. Visst gav vi han ett utkast på skivan så han fick lyssna in sig och visade några förslag på andra omslag, men det var bara för att visa vilken stil vi föredrog. Sedan var det rena slumpen att han kom med utkastet till just den figuren som pryder framsidan av skivan.

With Heavy Hearts säger själva att genren dom spelar inom klassas som melodisk döds metal. För Emil själv är det viktigt att dom melodiska inslagen blandas med hårda och tunga toner.

– Personligen gillar jag när det svänger, så när jag skriver låtar tänker jag lite inom ramarna för radio. För att vara ärlig så skiter jag i om folk inte anser att det är metal, vi vill att folk ska kunna sjunga med och känna att vi blandar till något som ruskar om, samtidigt som det är catchy.

Inspirationen kommer från att våga skriva vad han själv känner och att våga lyssna på andra genren. Även om In Flames är stora inspirationer och stora favoriter hos Emil, så lyssnar han även mycket på annan musik.

– Hårdrock är det som ligger mig varmast om hjärtat, men eftersom jag även arbetar med många olika sorters musiker och det inte alltid är hårdrock, så är det viktigt att bredda sig. Tänk inte på hur det ska låta, utan skriv vad du känner så blir det till något eget, även om du hämtar inspiration från andra musiker. Min pappa spelade gitarr och när jag var liten spelade han mycket musik som Deep Purple, AC/DC och Black Sabbath, men jag sportade mycket också.

Musik anser Emil fungerar som hans terapi, beroende på om han är glad eller ledsen så kan han alltid sätta igång en låt eller spela ett instrument för att bli av med en känsla.

– Musik ska spegla ens känslor, jag tror att människor i sig är så olika när det kommer till just känslor över lag. Vissa mår bättre av att shoppa eller måla, vad man väljer är väldigt individuellt, men syftet är ändå detsamma. Om jag behöver koppla av och känna ett inre lugn, då är det musiken som gäller, samtidigt som jag kan bli jättepeppad, så kan jag också somna till riktigt tung musik.

Anledningen bakom With Heavy Hearts framgångar med spelningar är att Emil genom sitt andra yrke, har skapat sig ett brett kontaktnät. Viljan att gå upp på scenen är dock inte närvarande när han arbetar med ljud, då ligger fokus på att sköta sitt jobb så bra som möjligt.

Arbetssättet med det nya albumet förklarar han har förändrats drastiskt, sedan arbetet med dom första singlarna avslutades. Låtstrukturerna är mer genomgående i detalj och deras många liveframträdanden har underlättat när det gäller att bestämma vad som ska vara med och vilka delar som kan kapas.

– På nya singeln Lost ville vi bredda ljudbilden så fokusen las på precis allt, man ska kunna ta i luften och känna exakt vart saker befinner sig när man hör låtarna. Återigen är det något som är svårt att förklara med ord, men för att göra det enkelt, så ska det vara ett tyngre ljud. Du som lyssnare ska höra trycket som finns i varje slinga, basen och trummorna ska vara ett enda stort element tillsammans. Något som vi har arbetat fram tillsammans med Mojje är ett mer argsint ljud, inte för att göra musiken argare, utan för att det ska låta mer kraftfullt och tydligheterna i synthar och melodierna ska komma fram mer. Låtarna ska helt enkelt låta som om dom redan är klara innan vi spelar in dem, vi ville inte behöva ändra på massa saker i studion. Utan bandet skulle veta att när vi går in i studion, då är detta resultatet som vi får.

16754335_959980937471229_178481210_n

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foton: Pressbilder 

Album omslag: danieleek.com 

Relaterade artiklar