FÖRKYLT METALLICA INVIGDE ROYAL ARENA I KÖPENHAMN

Köpenhamns nya arena Royal Arena invigdes av hemvändande superstjärnan Lars Ulrich och hans kompisar i METALLICA. Med en ny skiva i ryggen nöjde sig bandet inte med att inviga arenan en gång, utan fyra gånger om. ROCKBLADET var på plats under den första av de fyra spelningarna.

Säga vad man vill om Metallica, deras karriär har varit fenomenal. Många gillar dem och andra gillar dem inte, men alla har åsikter om bandet från den amerikanska västkusten. Att inviga en arena är inte den lättaste uppgiften att ta sig an. Vi i Sverige har färska minnen om hur många åsikter som lades fram i media och i diverse sociala medier om ljudet på Friends Arena i Solna. Är det något som Metallica alltid har lyckats med så är det ljudet och det gjorde besöket på Royal Arena än mer intressant ur den aspekten.

Minst två saker är säkra när det kommer till Metallicas konserter; The Ecstasy Of Gold agerar intro och innan den ekar ur högtalarna spelas AC/DC’s It’s A Long Way To The Top. Detta har Metallicas publik lärt sig så när AC/DC spelas börjar publikens jubel och på två sekunder har Metallica utan att ens ha visat sig förvandlat Danmarks nya stolthet Royal Arena till en ståplatsarena. Detta håller i sig under hela konserten. Med scenen i mitten av golvet och en storbilds-TV i taket börjar amerikanerna med att lufta sin senaste skiva med låtarna Hardwire och Atlas, Rise! som båda gör sig mycket bra live. Allt är frid och fröjd och ölen flyger genom luften men James Hetfield är dunderförkyld och ber om ursäkt för sitt dåliga framträdande, han skäms. Att det är så dåligt att man måste ursäkta sig tycker iallafall inte jag men jag blev lite orolig när Lars Ulrich och James diskuterar på scenen och för en kort stund får jag känslan av att det inte kommer att spelas fler låtar denna kväll. Han frågar publiken om de ska avbryta och föga förvånande vill publiken fortsätta. Den sympatiske sångaren tar sig samman och fortsätter konserten till slut. Hatten av för det, James! Hade det varit jag hade jag haft horisontalläge redan vid första nysningen men å andra sidan är jag mallen för den sjuka mannen och har norra Europas lägsta smärttröskel. Det verkar inte Metallicas sångare dela med mig.

Med en låtskatt så stor som Metallicas kommer det alltid finnas åsikter om låtlistan så länge de inte kör samtliga skivor i sin helhet. Kvällens låtval var kort och gott bra. Konserten förlorar lite i energi under Confusion men det bryr jag mig inte om. Moth Into A Flame, Master Of Puppets och Fade To Black löser den biten genom att sitta som en varsin smäck. Kvällens giganter är den blytunga Harvester Of Sorrow och den riviga Battery. En otrolig atmosfär skapas när publiken glider in i en oprovocerad allsång under Nothing Else Matters och jag kan tänkta mig att James var glad över den hjälp han får med sången.

Ljudet i den nya arenan var mycket bra. Det underliga var dock att beroende på vilken mikrofon James sjöng ifrån ändrades ljudet på sången där vi stod på golvet och ibland försvann den nästan. Arenan är såklart mycket fräsch och känns mäktig när man kommer in på planen. Jag hoppas att det kommer bli fler besök till den arenan.

Metallicas invigning av Royal Arena blev till ett mycket trevligt minne och jag ser fram mot att få höra om några konserter på svensk mark igen. Krya på dig, James!

(Bilder från 7/2)

BETYG : RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se) och Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Metallica
ARENA: Royal Arena / Köpenhamn
DATUM: 2017-02-03
BÄSTA LÅTEN: Harvester Of Sorrow
BÄSTA MINNET: Att James kämpar sig igenom en hel konsert för vår skull.
FRÅGA: Varför kastar man öl i luften istället för att dricka den?

LÅTLISTA – METALLICA – ROYAL ARENA

The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone)
Hardwired
Atlas, Rise!
For Whom The Bell Tolls
Fuel
The Unforgiven
Now That We’re Dead
Moth Into Flame
Harvester Of Sorrow
Confusion
One
Master Of Puppets
Fade To Black
Seek & Destroy

Extranummer
Battery
Nothing Else Matters
Enter Sandman

Relaterade artiklar