Horisonts About Time – en vintagerockares guide till galaxen

Med nytt skivbolag, ny gitarrist och sin första USA-turné i bagaget är Horisont redo att ge oss en resa i tid och rymd.

Horisont har alltid varit en tidsmaskin där de första resorna mest stannade till vid Novembers svensklektioner under tidigt 70-tal och UFO's NWOBHM-embryo vid samma årtiondes mitt. På senaste konceptsagan Odyssey åkte vi ut på en progressiv rymdfärd i 12 akter där enbart det omvälvande titelspåret på 11 minuter fick mig att bli aeronaut och utbrista "-Vilken jävla resa! ". Uppföljaren och tillika femte trippen visade sig bli den mest varierade hittills.

Inledande The Hive var en pampig sak som skådisen Richard Harris sjöng in 1969, Jimmy Webb skrev den. Här får den en briljant Horisontifiering där Axel Söderlunds högt darrande vibrato slår kören i originalet med några galaxer. Fanns med på min lista över förra årets bästa låtar då den släpptes som andra singel i november. Den kan nog dyka upp på årets lista också.

Första singeln Electrical fick se sitt liveljus på förhandsgiget med Wolfmother på Trädgårn i höstas, vilket också premiärade nye gitarristen David Kalin. En kort och koncist sak med ett hookigt riff som borrar sig in i hjärnbalken och träffar luftgitarrdelen av innanmätet.

Alla plattor utom Second Assault har haft några spår på svenska vilka satt en speciell touch av en viss höstmånad. I About Time's enda svenskspråkiga bidrag Letare låter det mer som Sellastrôparn gästsjunger för Magnus Bonum. Men det behöver nödvändigtvis inte vara något negativt då jag tokdiggar.

Night Line börjar som en gungande 12 bar á la Status Quo för att sedan gå över i något som Thin Lizzy hade varit mycket stolta över. Boston Gold är en Boston-tribute fylld med ELO's mest symfoniska popådra.

Det jobbas brett utan att bli spretigt där den pumpande bluesboogien hela tiden håller ihop bitarna av AoR (eller kärringrock som vissa av bandmedlemmarna kallar det), NWOBHM, spacerock, Jeff Lynne-pomp, prog och flum. Man bemästrar därmed det svåra konststycket med att förnya sig lagom mycket och ändå bibehålla sitt sound och sina rötter.

Med band som Horisont behöver man inte blicka bakåt mot svunna tider när den klassiska hårdrocken var som bäst. Den lever här och nu och mår förbaskat bra, speciellt i fem göteborgares händer.

BETYG: RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Horisont
ALBUM: About Time
RELEASEDATUM: 2017-02-03
SKIVBOLAG: Century Media Records
BÄSTA LÅTEN: The Hive är från och med nu Horisonts alldeles egna låt och ingen annans.

LÅTLISTA – ABOUT TIME

  1. The Hive
  2. Electrical
  3. Without Warning
  4. Letare
  5. Night Line
  6. Point of Return
  7. Boston Gold
  8. Hungry Love
  9. Dark Sides
  10. About Time

Missa inte att uppleva det här livslevande med start ikväll fredag på Pustervik i Göteborg följt av Örebro 10/2, Linköping 11/2, Stockholm 17/2, Uppsala 3/3 och Malmö 4/3. Vintagesyntharna är stämda och ryggpatcharna är påsydda, nu åker vi!

BANDFAKTA – HORISONT

MEDLEMMAR
Axel Söderberg – Vocals & Organ
Charles van Loo – Guitar
David Kalin – Guitar
Magnus Delborg– Bass
Pontus Jordan – Drums

DISKOGRAFI
2009 – Två Sidor Av Horisonten
2012 – Second Assault
2013 – Time Warriors
2015  Odyssey
2017 – About Time

HEMSIDA FACEBOOK |

Relaterade artiklar