Pengabrorsan går igen

Ikväll har jag hjälpt till med att samla in pengar till en skola i Kenya. Det är egentligen Anders Wendin, som står för insamlandet. Det hela började under en resa för knappt två år sedan. Då föddes en idé om att starta en skola för barn med funktionshinder i en by utanför staden Kisumu nära Victoriasjön. 

Annons 

 

I inbjudan till kvällen berättar Anders Wendin att han är tillbaka som Moneybrother igen. Det sker bara för att tjäna pengar. Han har nämligen varit med och byggt en skola i Kenya. För ungefär ett år sedan var han i Nairobi, Kenya för att spela in musik tillsammans med funktionsnedsatta lokala musiker. Han berättade då om sitt möte med musikgruppen Playback:

– Vi sätter oss i bilen och åker (och åker och åker, herregud trafiken i Nairobi…) långt ut i de fattiga förorterna som omger citykärnan. Bostadsområdena avlöser varandra och husen blir mer och mer fallfärdiga. Jag har inte hört nån musik som gruppen producerat och jag förväntar mig kanske inte att få höra storverk. Men eftersom livet aldrig blir som man tänkt sig så är det precis det som sker. Storverk alltså.

En av de musiker han jobbade tillsammans med i Nairobi heter Baba Gurston. När de sågs levde han i ett av Nairobis fattigaste slumområden. Moneybrother och två eldsjälar från Göteborg (Peter Pop Lundbäck och Tony Praetorius) tog tillsammans med Baba Gurston ett eget initiativ och byggde En skola för barn med funktionshinder i Kenya – Baba Gurston Inclusive School.

Skolan ligger inte långt från Victoriasjön i Kenya, i den by som Baba Gurston ursprungligen kommer från. Förutom klassrum innehåller skolan rektorsbostad och det finns folk på skolan dygnet runt. Det är nödvändigt då skolan också fungerar som knytpunkt för olika sociala och kulturella arrangemang. Undervisningen har redan dragit igång för de barn som på grund av funktionshinder blivit nekade plats på vanlig skola. Under innevarande läsår kommer 122 barn gå på skolan. Det här är anledningen till varför Moneybrother ska spelar två kvällar på Vasateatern.

Jag har inte sjungit på engelska på snart 3-4 år. Jag har dragit ihop ett stort band. Det kommer bli vackert och varenda spänn går till att säkra driften för skolan, berättar Anders Wendin.

I en intervju med Dagens Nyheter berättade Anders Wendin bland annat att han överraskats av intresset för konserten. Han säger:

Jag har fått mer uppmärksamhet än jag trodde. Jag trodde nog det skulle bli mer ”Johnnys källare i Bandhagen” än Vasateatern när jag först kom på idén. Jag är sjukt tacksam och det vore jättekul om det kom folk – och sjukt pinsamt om det inte gjorde det. Men jag kan lova att de som dyker upp kommer att få en fantastisk konsert.

Kvällen till ära är det ståplats på Vasateatern. Det ökar förutsättningarna för drag och det ökar också mina förväntningar. Scenen ser fullsatt ut med alla instrument och mickar redan innan bandet och Moneybrother gör entré. Sorlet i publiken är högt och bakgrundsmusiken dov. Volymen på musiken skruvas upp, ljudet klarnar upp och sorlet stiger ytterligare.

Det tretton personer starka bandet, som tillsammans med Moneybrother skapar en härlig och intensiv upplevelse spelar låtar mest från den engelska repertoaren. Det kommer också några från den svenska repertoaren. Allra bäst och intensivast är svänget i "Dom vet ingenting om oss", som kommer sent i kvällens låtlista.

I ett av alla mellansnack presenterar Moneybrother “No damn! I don't love you” som en personlig favorit. Det är ingen annans favorit, fortsätter han, men ni får stå ut under tre minuter. Jag känner det inte alls, som att behöva genomlida några tre minuter i väntan på något annat. I ett annat försök till mellansnack får Moneybrother en skrikande fråga från en full snubbe i publiken om vad han tycker om Trump. Svaret är givet såklart. Egentligen kanske kommer det allra tydligaste svaret senare när bandet spelar ”They’re building walls around us” och när Moneybrothter sjunger raderna:

”My friends say:

Hey by splitting, what did you achieve?

For all intents and purposes, it’s easier to leave

Now it seems whoever else approaches me,

There’s always an imbalance, I mean, ideologically”

Det Moneybrother gör är inte att bygga murar, som en orange gammal farbror som nu bor i ett vitt hus gör. Moneybrother bygger broar! Han sprider också ”Positive vibrations” då han kallar in förstärkning på scenen i form av Sarah Dawn Finer. I slutet av kvällen kommer också en av de känsligaste stunderna i mellansnacket som leder upp till ”Feeling getting stronger in the dark”. Den sången dedikeras till Robert ”Strängen” Dahlqvist, Hellacopters förra gitarrist som dött tidigare under dagen endast 40 år gammal.

Jag klappar mig själv på axeln innan jag vänder mig om för att somna. Det är precis som Moneybrother uppmanar alla i publiken att göra. Han berättar att vi gjort en gammal rockstjärna glad för att vi dök upp och lycklig för den fantastiska stämningen vi skapat ikväll. Jag hoppas att Anders Wendin också klappar sig själv på axeln för att han gjort mig lycklig ikväll.

BETYG : RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Moneybrother
ARENA: Vasateatern / Stockholm
DATUM: 2017-02-03
BÄSTA LÅTEN: Dom vet ingenting om oss
BÄSTA MINNET: Dedikeringen av "Feeling getting stronger in the dark" till Robert "Strängen" Dahlqvist.
SÄMST: Att jag inte har någon biljett till lördagskvällens konsert.

Relaterade artiklar