Project XY- En hård överraskning

Vid första anblick är mixen av medlemmar som en stängd bok. Men vågar man sig på att öppna den, då öppnas porten till äkta metalcore.

Annons 

 

Soundet är mycket hårdare än vad man kan tro och sångaren Jimmie Zetterdahl behagliga röst går över till ett okonstlat growl med jämna mellanrum. Det är som att se en ängel förvandlas till en fasansfull demon på scen, allt väl balanserat med melodiernas rytmiska förändringar. Erik Karlsson på gitarr låter riffen vina och skapar på så sätt fina kontraster till de mycket tyngre gitarrtonerna som Joacim Johansson låter flamma upp som brännande eldar.

Tyngden ligger till större delen i trummorna som sig bör och Martin Persson lyckas både med snällare och mer brutala slag anamma hur hårt tonen i sången ska slå mot den instrumentala melodin med uppbackning av Jesper Nockmark. Låtarna Father och Quicksand inleder spelningen och till en början är det svårt att tro att Project XY är svenskar. Deras stil är mer åt amerikansk/tysk metalcore och när Enter Panic Mood kastas ut till följd av Circles och nya singeln Too Late For Sunrise, som definitivt är gruppens bästa för kvällen, då väcks ett intresse av att höra mycket mer. Avslutande låtarna Skeletons och Smile är en skön avslutning på spelningen. I låtarna händer det dock mer än på scen, synkroniserade headbang som får hela kroppar att skaka ger mer utrymme åt musiken, men jag hade gärna sett lite mer action på scen.

På det stora hela är det en riktigt bra show, men Project XY hade behövt mer tid på scenen för att nå fram till alla. Dock fanns där hängivna fans som stöttade bandet till fullo och det räcker långt denna gången, men det är svårt att skaffa sig en exakt uppfattning om ett band under så kort tid. En länge spelning är därför något jag ser fram emot att få ta del av och anledningen till betyget.

BETYG : RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Johanna Adolfsson (adolfsson2@hotmail.com)
KONSERT:Project XY
ARENA: HellYeahRock Club/Palatset, Linköping
DATUM: 2017-01-28

SETLIST

1. FATHER

2. QUICKSAND

3. ENTER: PANIC MODE

4. TOO LATE FOR SUNRISE

5. SKELETONS

6. SMILE

BANDFAKTA- PROJECT XY

MEDLEMMAR

Jimmie Zetterdahl – vocals
Erik Karlsson – guitar
Martin Persson – drums
Joacim Johansson – gitarr

Jesper Nockmar– Bass

FACEBOOK YOUTUBE INSTAGRAM

 

Relaterade artiklar