Ryan Adams fångad av kärlek?

”Jag älskar rock ’n’ roll och det finns stunder när den har räddat mitt liv. Den här gången har den räddat mig från förödelse så att mitt liv kan vara värt att leva. Sånger och skivor var mina bästa vänner innan jag kunde spela gitarr. Jag hoppas att de här låtarna hittar sin väg till bra hem och bra människor, som behöver dem.” Det skrev Ryan Adams i samband med släppet av den andra singeln ”To be without you” från hans nya album ”Prisoner”.

Annons 

 

”Prisoner” är Ryan Adams motsvarighet till Ulf Lundells ”Den vassa eggen” och Bruce Springsteens ”Tunnel of love” för att ta några exempel på andra skilsmässoplattor. Uppbrottet från skådespelerskan och numera före detta frun Mandy Moore har varit drivande i Adams skapande av den här skivan. Att kreativiteten flödat kan exemplifieras på bästa sätt genom att studera innehållet i specialversionen ”End of the world edition”, som enbart går att beställa från skivbolagets hemsida. Beställer du den lägger du vantarna på bland annat 17 tidigare osläppta B-sidor och hela bandet som actionfigurer.

Albumet drar igång med ”Do you still love me”, som är en tung och bombastisk powerballad i god 80-talsanda. Ljudbilden på resten av albumet är mer att likna vid det förra, 1989, som var en komplett cover på Taylor Swifts album med samma namn. Mina egna förväntningar på ett nytt Ryan-album är alltid höga. Delar av förhandsinformationen kring det här lovade gott, tyckte jag. När jag nu lyssnat genom albumet ett antal gånger låter det ojämnt i mina öron. En del bra låtar, som “Anything I say to you now”, ”Breakdown” och ”To be without you”. Men de bra låtarna blandas också upp med flera spår som inte förmår gripa tag i mig under de här mörka februarikvällarna. Detta trots att hela temat passar in i den februari, som är årets tristaste månad i min bok.

BETYG: RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: Ryan Adams
ALBUM: Prisoner
RELEASEDATUM: 2017-02-17
SKIVBOLAG: Pax-Am
BÄSTA LÅTEN: “Anything I say to you now” med textraderna “Crush it up into a paperball/and let it fall”.

BANDFAKTA

DISCOGRAPHY

1989 (2015)
Live at Carnegie Hall (2015)
Ryan Adams (2014)
Ashes & Fire (2011)
Live after deaf (2011)
III / IV (2010)
Orion (2010)
Cardinology (2008)
Easy tiger (2007)
29 (2005)
Jacksonville city nights (2005)
Cold roses (2005)
Love is hell (2004)
Rock N Roll (2003)
Demolition (2002)
Gold (2001)
Heartbreaker (2000)

]

Relaterade artiklar