House Of Metal 2017 – Anthrax firar 30 år på bästa sätt

Det är dags för festivalens stora dragplåster 2017. Hela vägen från New York, har nu thrashmetal bandet Anthrax landat på Idunscenen denna fredag i ett kallt Umeå. Stämningen är på topp och ute i lobbyn har jag tappat räkningen på alla Anthrax t-shirts som glidit förbi under kvällen. Det är utsålt och av de 2500 festivalbesökare som betalat så är säkert 90% här för att bevittna ett utav de band som utgör "The big 4"

Publikens jubel är öronbedövande när 30års jubilanterna kliver ut på scenen och öppnar med "Among the Living". Det låter bra, riktigt bra. Belladonna är i högform och springer runt på scen, kastar slängkyssar till publiken och sträcker sig ut och låter mickstativet blir en förlängd arm till fansen.

Trycket i arenan blir enormt när Scott Ian river igång "Caught in a Mosh". Säkerhetspersonalen får jobba för lönen och lyfter person efter person över kravallstaketet. Ett tag är jag lite orolig över en tjej som står längst fram, ihop klämd mellan två betydligt större män. Hennes leende motbevisar mina farhågor. Hon är lycklig, precis som resten av arenan. 

Frank Bello och John Dette utgör en mycket stabil grund i Anthrax sound även om det är den förstnämnda som syns allra mest. Frank tar bokstavligen över hela showen vid vissa tillfällen. Han energiska basspelande gör att man ibland känner sig helt hypnotiserad. Gitarristen Jon Donais är inte sämre han, med perfekt precision levererar han solo efter solo med en inlevelse som är fantastisk. 

Det här är det bästa jag sett på länge från något av de 4 stora banden inom thrash, Belladonna vinner mycket på att slippa ha en gitarr hängandes runt halsen – en frihet att kunna röra sig över hela scenen. När de sista tonerna från Trust gamla dänga "Antisocial" klingar ut kan man inte annat än att sörja att det är över för den här gången. 

Tack för det här Anthrax, det här var precis vad jag önskade och mer.

BETYG : RB-Betyg-10_10
SKRIBENT: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Anthrax
ARENA: House of Metal / Umeå
DATUM: 2017-03-03
BÄSTA LÅTEN: Among the Living, det är då allt börjar
BÄSTA MINNET: En Belladonna i högform
SÄMST: Att inte festivalen tar 20 000, det hade varit mäktigt

Relaterade artiklar