Blackberry Smoke gör världen lyckligare

Blackberry Smoke har under sina senaste headlinerturnéer i Sverige haft en salig blandning på förbanden. 2014 var det Earachekollegorna Massive som lirade energisk aussierock, kul att se på scen men trista på platta. Bluesiga rootsyrockarna i The Record Company hade bara släppt ett par singlar när de tände eld på Debaser Medis 2015 och det är bannemej det bästa mottagandet jag sett ett förband få någonsin. Nu headlinar de för utsålda hus runt om i USA och UK men jag väntar ivrigt på första egna spelningen i Sverige. Åsså Biters nu då som också delar europeiskt skivbolag med BBS men även Atlanta, Georgia som sin hemvist.

Annons 

 

Vi träffar den karismatiske sångaren Tuk "Mouth of the South" Smith för en intervju precis innan spelningen och han lever upp till sitt smeknamn. En verbal kille med rockattityd som älskar coola skor (vi tipsar om ett besök på Sko-Uno under deras lediga söndag i Stockholm) och power pop. För det är i huvudsak vad Biters ägnar sig åt, blandat med några stänk rock av det glammigare slaget. Ett underhållande liveband där Tuk kan alla poserna i boken och är en sådan där natural born frontman. Under Gypsy Roll bjuckar han några bistra besökare som "are not having a good time" på bira och ger oss senare några snaskiga turnéminnen från förra Sverigebesöket som innehåller spyor i taxin till Arlanda, handtrallor vuxna män emellan och såväl bortsupna byxor som pass. Är dock lite kluven till musiken på platta – som sämst är det mjäkig poprock som skulle kunna gå på repeat i reklamradiokanalerna. Som bäst är Biters ett småpunkigt T. Rex för 10-talet där man går och väntar på att riffet från 20th Century Boy ska dyka upp när som helst. 1975, Stone Cold Love och Heart Fulla Rock 'n Roll är triss i god catchy glitterrock som såväl Cheap Trick som Marc Bolan skulle kunna tagit under sina vingar. Den här kvällen blir de en kul kontrast till huvudakten. Nya plattan The Future Ain't What It Used To Be släpps 19/5.

Long As I Can See The Light (John Fogerty är fan kung!) ljuder i PA:t och publiken visar att man är på sånghumör. När Julie & Lucky med Dan Baird följer så blir väntetiden på Blackberry Smoke riktigt trivsam.

BBS håller politiken utanför musiken och Charlie Starr deklarerade nyligen att "I feel like our show is an escape for people to get away from how shitty the world might be at the moment. They can come for two hours and try and not worry." Opolitiskt således men ute på någon form av musikaliskt korståg för den tuffare (läs outlaw-) countryns bevarande och mot den slemmiga radiocountryn verkar han vara. Så här sa han i vår intervju vid förra Sverigebesöket: "In fact I hate it. I don't think I dislike any music more. It's so predictable and so cheesy and formulatic. It's heartless."

Hjärtlöst är det sista man kan säga om Blackberry Smoke's åker av blågräsig sydstatsrock. Six Ways To Sunday och Let Me Help You (Find The Door) är den perfekta konsertöppningen som skapar bugg på höskullen i det utsålda, gamla bryggeriet. Förra gången bandet var i Stockholm kändes det stundtals som en måndag på jobbet men nu är det lördagkväll i dubbel bemärkelse. Något som den engagerade publiken även tagit fasta på. Tänker att countryrocken sitter djupt rotad i den svenska folksjälen med våran historiskt stora vurm för framförallt Creedence och Cash. Blackberry Smoke får ikväll denna, något slumrande, kärlek att blomma upp igen och jag är övertygad om att världen hade varit ett betydligt lyckligare ställe om alla lyssnade mer på den här typen av må-bra-musik.

Georgia-hippisarna har alltid varit ett mer sångbaserat band än exempelvis långjammande Allman Brothers som man ofta jämförs med. Men i framförallt Sleeping Dogs är man på riktigt jamhumör där bland annat en maracas-skakande Charlie och zeppelinaren Your Time Is Gonna Come får utrymme. Apropå Allman Brothers så får Starr klara sig utan Gregg i duetten Free On The Wing som därmed tappar lyskraft och hade gärna fått vila till förmån för andra, betydligt piggare saker från senaste plattan som What Comes Naturally eller Believe You Me. På uppmaningen om mobiler och tändare innan Whippoorwill så vinner tändarna slaget och det värmer ett gammalt analogt rockhjärta. 

Avslutningen blir extra kryddig med numera sällsynt spelade Son Of The Bourbon som är det optimala soundtracket till att dricka fulwirre på en honky tonk i den amerikanska södern:

"I'm a son of the bourbon, I'm a son of a bitch
I'm the dying breed of rock and roll left ass up in a ditch
I've been up against the law, I've served some time in jail
I've been known for gettin' stoned and raised my share of hell"

Ett stick från Man Of Constant Sorrow (förmodligen mest känd för den stora massan från filmen O Brother, Where Art Thou?) sätter extra bluegrass-prägel, fullkomligt lysande!

Rapporter om att ljudet var så dåligt att några lämnade konserten (vilket man i och för sig nästan alltid hör om) känns verkligen jättekonstigt. Där vi står på flera olika ställen under spelningen är det lagom högt med klar sång och en bra mix där alla instrument kommer fram som de ska.

"Too rock for country, too country for rock" står det på tröjorna i merchen. Ett passande uttryck för ett band som rider sin egen väg utanför musiklagen. Formtopp på Blackberry Smoke och bandets hittills bästa headlinerspelning i Stockholm.

 

BILDGALLERI BLACKBERRY SMOKE

 

BILDGALLERI BITERS

 

BETYG, Blackberry Smoke : RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: Blackberrysmoke + Biters
ARENA: Münchenbryggeriet / Stockholm
DATUM: 2017-03-19
BÄSTA LÅTEN: Öppningen med Six Ways To Sunday och Let Me Help You (Find The Door)
BÄSTA MINNET:
SÄMST: Free On The Wing är ett såsig historia vi kunnat vara utan

LÅTLISTA – BLACKBERRY SMOKE – MÜNCHENBRYGGERIET

Six Ways to Sunday
Let Me Help You (Find the Door)
Like I Am
Good One Comin' On
Workin' for a Workin' Man
Crimson Moon
Waiting for the Thunder
Rock and Roll Again
Living in the Song
Let It Burn
Sleeping Dogs
Sanctified Woman
The Whippoorwill
Up in Smoke
Ain't Got the Blues
Free on the Wing
One Horse Town
Like an Arrow

EXTRANUMMER:
Shakin' Hands with the Holy Ghost
Son of the Bourbon
Ain't Much Left of Me

Relaterade artiklar