Ember Falls- Det är en overklig känsla

När Ember Falls grundades år 2010, var det under namnet Mekanism. Men en ny tid tog sin början, när sångaren Thomas Grove gick med år 2014. Gruppen ansåg det inte vara mer än rätt att börja om på nytt helt och hållet, därtill ingick ett nytt namn, Ember Falls.

YOU CAN READ THIS ARTICLE IN ENGLISH HERE.

Debutalbumet Welcome To Ember Falls släpptes den 27 februari via Spinefarm Records / Universal Music Group, en dröm för många musiker. Men för Ember Falls, är det en barndomsdröm som blev sann.

– Det är en ganska häftig känsla, men samtidigt lite konstig eftersom vi glömmer bort det hela tiden. Men när man väl inser att det är på riktigt, då känns det samtidigt overkligt, berättar Thomas Grove, sångare.

Welcome To Ember Falls må vara debutalbumet, men trots detta är medlemmarna veteraner inom branschen. Under namnet Mekanism släppte dom tre EP:s och hade då inga deadlines, något som ändrades när skivkontraktet skrevs under. 

– Vi har aldrig haft några deadlines att rätta oss efter tidigare, men nu är det inte bara vi själva som har förväntningar på materialet. Efter att vi signade med Spinefarm och Universal Studios, har Ember Falls som band fått mer uppmärksamhet och pressen från media och våra fans, utöver skivbolaget är kännbart. Press kan komma i många olika former, vilket även gör det mer exalterande att arbeta med vår musik. Som tur var, har vi bara känt av det på ett positivt sätt, vilket är bra eftersom vi är sex medlemmar i bandet. Om vi inte skulle ha någon på utsidan som satte ett slutdatum, då kan det ta lite längre tid, berättar Ace, trummis,  med ett skratt.

Eftersom att processen med Welcome To Ember Falls drog ut på tiden, kommer bandet ha större fokus än tidigare på att hålla sina deadlines. Detta för att bandet ska slippa att återigen stressa för att hinna med den sista detaljen.

– Jag tror att om vi blir klara tidigare, så får vi mycket bättre och fler möjligheter att formatera ett faktiskt tema. Detta albumet är mer en samling av våra bästa låtar, vissa skrev vi till exempel redan för tre, fyra år sedan. Men nästa skiva kommer innehålla fler konstnärliga uttryck, detta beroende utav att processen med att skriva låtar och producera dom kommer vara mer etablerad, berättar Ace.

Thomas fortsätter berätta att han ser fram emot arbetet med nästa album, eftersom att schemat som skivbolaget ger dom kommer ha en positiv effekt på deras arbete. Även om den officiella Welcome To Ember Falls-turnén, påbörjades innan albumet släpptes har dom fått ett varmt mottagande. Dock önskar bandet nu i efterhand, att deras fyra singlar hade släppts med större tidsrum mellan sig.

– Trots att det är en bra idé att släppa några singlar innan själva albumet, så var schemat denna gången lite för tight och releasen av singlarna kunde haft en större spridning mellan sig, anser Ace.

Med flertalet spelningar inbokade i hemlandet Finland i mars månad, finns det tyvärr i dagsläget ingen möjlighet för fansen i Sverige att få se gruppen uppträda inom kort.

– Vi har bokat några spelningar i Finland och även några festivaler, men tyvärr inget i Sverige ännu. Jag hoppas att Loud Noise som vi har ett givande samarbete med, sprider ordet så att vi kan uppträda för våra svenska fans inom kort, berättar Ace.

Något som många finska band har gemensamt, är att nästan alla kommer ifrån staden Tampere. En annan är deras förmåga att balansera melodierna på en instrumental nivå, som gör att sången får ett större genomslag. Något som Ace och Thomas del grundar sig i hårt arbete och många långa dagar i replokalen. För att nå sina mål, har killarna arbetat tillsammans med bland annat Jacob Hansen, som mixade både mastern och singlarna, samt Jake E. (CyHra, ex-Amaranthe)

Jake E. var med oss i Danmark i den studion, vid den tidpunkten var låtarna redan inspelade och nästan klara. Men han hjälpte oss att utveckla sången så att den skulle passa bättre med melodierna. Dom melodiska partierna behöll vi intakta, men att få bolla idéer gällande sången med någon som inte är medlem i bandet, det hjälpte oss att utvecklas på en högre nivå, anser Thomas.

Enligt Thomas, finns det varken rätt eller fel, när det kommer till att tolka texterna i låtar som CEO. Ace förklarar att låten handlar om svaghet och blottning, både genom ett personligt och allmänt perspektiv.

– Våra personliga erfarenheter, såväl som samhället utgör stora delar av sången. Tursamt nog kommer vi oftast överens gällande texterna, killarna har också ett stort förtroende för mig som låtskrivare. Men även vår keyboardist, Mikko skriver, så vi delar på ansvaret, berättar Ace.

Singeln Shut Down With Me var bandets gyllene biljett och den låt som gav bandet sitt skivkontrakt. Enligt både Ace och Thomas är singeln ett bra bevis, på deras musikaliska styrkor.

– Enligt oss är det en bra mix av alla aspekter och moment som vi bygger låtarna på. Shut Down With Me innehåller tyngre delar, men även slingrande rytmer som kombineras med gitarrsolon. Dock är det en låt som saknar mjukare toner, men det är också något vi är bra på, anser Thomas.

Eftersom att några av medlemmarna fortfarande studerar och andra arbetar, är vägen mot att enbart försörja sig på musiken fortfarande lång. 

– Vi har fortfarande kvar våra vanliga jobb, men det är ett av våra mål att en dag kunna försörja oss på enbart musik, även om det är svårt idag. Man ska inte ge sig in i musikbranchen med illusionen, om att man kommer tjäna tillräckligt mycket från början. Det enda du egentlige kan göra, är att skapa den bästa musiken som är möjligt för dig och hoppas att folk gillar det. Kanske är det så, att vår situation förändras om två år eller senare, men just nu ligger vårt fokus främst på att göra musik som vi gillar och som gör att vi sticker ut från mängden, berättar Ace.

Trots att Ember Falls är relativt okända utanför Finland, har dom redan turnerat tillsammans med bland annat Sonic Syndicate och Amaranthe. Killarna har stora förhoppningar på att gränserna mellan banden och länder kommer försvinna. I så fall skulle det underlätta både för dom, men även andra band att samarbeta med varandra.

– Egentligen så borde det inte finns någon som helst konkurrens mellan banden. Egentligen borde vi lära av varandra och inspirera varandra, anser Thomas.

Då Ace själv lyssnar på en stor mängd olika musikstilar, anser han inte det vara en bra idé att placera in band i olika sektioner. För honom representerar ett bands medlemmar visionen av hur bandet är format, i Ember Falls tillåts alla att bidra med något som representerar dom in i musiken. För bandet som helhet är det viktigt att musiken visar vilka musikerna bakom är. Men när frågan ställs, gällande hur deras musik definierar dom, både som musiker men också personer kämpar båda två för att hitta ett svar.

– När du tillåter musiken att bli en del av ditt liv, då har det också en stor påverkan på din identitet. Men om jag ska beskriva sången och hur jag gör, så är det att ta det bästa från alla sångaren som jag ser upp till och göra det till mitt egna. Samtidigt är det en del av dig, som baserar på din fysiska förmåga och stämbanden, alla är födda med olika. Kort sagt, att utveckla ditt egna sound, men samtidigt våga prova på nya och annorlunda saker är viktigt. En viktig del i ens egna utveckligen består av att veta vilka styrkor man besitter, för det är det som räknas. Styrkan jag innehar består av den lite raspiga tonen i min röst, men också att jag kan uttrycka mig själv på många olika sätt, berättar Thomas.

Ace är huvusakligen trummis i bandet, men sjunger även harmonierna. 

– Jag vet inte om folk märker att jag gör det, men för att vara helt ärlig så handlar det bara om att öva mycket för att kunna sjunga och spela samtidigt. Rösten blir som en femte kroppsdel om jag ska beskriva det lätt, tycker Ace.

När killarna uppträder, anser dom att själva  scenen fungerar som en förlängd version av dom som personer och att varje musiker borde se sig själva någon uppträda genom att spela in det. Själva spelar dom in varje uppträdande för att lättare kunna utveckla vissa moment.

– När en artist står på scenen krävs det att man gör sitt bästa och mer därtill. Att veta vad som fungerar med musiken du framför är en stor del av framträdandet, då är det viktigt att du kan känna stöd från dina bandmedlemmar. I Ember Falls är alla realister och vi inser att vi aldrig kommer vara perfekta, för om du försöker vara perfekt och strävar efter det, så kommer du aldrig att bli det.Till exempel så har vissa människor en naturlig charm och förmågan att slappna av framför en publik, andra måste öva och repa in det. Jag personligen är väldigt blyg, så det innebär att jag måste fortsätta att lära mig dom bästa sättet, att bli mer utåtriktad för att nå ut till publiken, berättar Thomas.

För Thomas har arbetet med musiken underlättat för honom att förstå andra människor och lättare komma överens med dom, utöver att kunna förlita sig på dom. Numera är mindre angelägenheter inget som killarna stressar upp sig över.

– Branschen är i ständig förändring och att stressa upp sig över småsaker är omöjligt, för det händer så mycket på en och samma gång. Om du vill vara en del av allt detta, då är det viktigt att kunna kompromissa och samarbeta med andra. Ett bra exempel är det faktum att skriver jag en låt, så kan den baseras på väldigt personliga saker, då är det viktigt att dom andra, på ett bra sätt kan berätta för mig att det kanske inte är så bra som jag trodde, tycker Ace.

Den 11 mars arrangerade Ember Falls  den officiella releasefesten i sin hemstad, Tampere.

– Även om albumet släpptes redan den 17 februari, så höll vi i den officiella festen i mars, men vi firar på vårt egna sätt i februari. Det var en väldigt speciell dag för oss, när vi äntligen fick hålla i det fysiska beviset som utgör albumet, berättar Thomas.

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

FAKTA – EMBER FALLS

MEDLEMMAR
Thomas Grove – Lead vocals / 
Jay V – Lead guitar / 
Calu – Guitar & Brutal Vocals / 
Ace – Drums / 
OneOfHaze – Synth & Backing Vocals / 
Oswald – Bass

|  HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

Relaterade artiklar