En episk afton bland vikingar och näktergalar. Epica@Debaser (2017-03-01)

En episk afton bland vikingar och näktergalar.

Skäggiga karlar som sjunger om vikingar på isländska? Inte mig emot. Symfonisk metal med en klassiskt skolad soprano på sång? Jag är där! Denna guldklimp till musik fick vi härom kvällen ta del av i ett gråkallt Stockholm, men väl inne i den fullpackade lokalen var det inte en kotte som frös, ty här stod det härliga till hela kvällen igenom.

Islänningarna i Skálmöld värmde upp publiken med sin glada folk/vikinga-inspirerade metal. Men helt ärligt, hade de sjungit på svenska istället för isländska kunde man stundtals lätt misstagit dem för valfritt trallpunkband från 90-talet. På ett bra sätt, givetvis. Vi talar inte om den dödsbrölande Johan Hägg och hans mannar i Amon Amarth, utan detta är ett finfint band man kan stå och sjunga med till utan att behöva bloda ner sig som ett offer till asagudarna. Lokalen var knökfull framför scenen, och många i publiken tvekade inte en sekund att hojta med i de allsångsvänliga refrängerna, vilket höjde stämningen än mer för alla parter.

En snabb omroddning av scenen, så stod istället kvällens huvudattraktion på scen. Holländska Epica har en kombination jag finner mäkta lockande: Otroligt vacker men tung musik, en klockren operaröst i Simone Simons, och tematisk så håller de sig gärna långt utanför vad som ses som normen för genren. De är inte rädda för att grotta ner sig i allt från geopolitik till religion, och som på senaste alstret, "The holographic principle", hela universums skapelse och frågan om vi ens är verkliga varelser, och inte bara ett dataprogram. Helt klart min kopp thé.

När man tar del av Epica live är det helt klart en naturlig fokuspunkt på scen: Simone. Hennes röda kalufs är sällan still en längre tid, utan hon headbangar mer än gärna så snart det ges en frist från hennes sång, vilket är guld värt för en fotograf som ovantecknad. Livemusik skall vara en visuell upplevelse, ty utan en show för såväl öga som öra hade man lika gärna kunnat sätta igång deras musik på ett PA och sedan sätta sig ner i soffan. Nej, det krävs en sammanslagning av alla intryck, och det fick vi helt klart denna afton.

Rockbladet fick dessutom en mycket givande intervju med den gode herr Mark Jansen, och den pratstunden kommer ni kära läsare få tal del av så snart som möjligt. Tills vidare får ni hålla till godo med ett gäng bilder från kvällen. Hoppas vi ses framför en scenkant snart igen. 😉

Skálmöld

Epica

TEXT/FOTOGRAF: Mattias "Madcap" Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Epica
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2017-03-01

Relaterade artiklar