First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen

Who By Fire? First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen Dramaten 2017

"Sedan vi började med musik för 10 år sedan har han varit en ständig källa till inspiration. Han var en helt enastående låtskrivare. Hans språk är unikt. Varje rad, varje ord är meningsfullt. När Cohen gick bort i november blev vi väldigt berörda och kände vi att vi verkligen ville göra en hyllningskonsert till vår idol", säger First Aid Kit.

Systrarna Klara och Johanna från förorten Enskede i Stockholm kunde knappt ha tolkat sin idol bättre. Alla tolkningar är inte bara gjorda med både hjärta och hjärna, urvalet och kompisitionerna är sömlösa – Tack vare enkel scenografi och suggestiva arrengemang. Det är runt 90 minuter gåshud rakt igenom i ett artisteri av yttersta världsklass. Konserten bjuder på ett axplock av Cohen's bästa poesi i spoken word-form och en mängd av hans absolut största hits. Den odödliga "Halleluja" är given att ha med, men den allsångsvänliga och utdragna "So Long, Marianne" rör mig till tårar. First Aid Kit är rutinerade i sammanhanget av känslomässiga tolkningar av artister som även branschens största namn berörts av. Vid Polarprisutdelningarna vittnades det att både EmmyLou Harris och Patti Smith fällde tårar efter att First Aid Kit spelat tolkat Smith's låt "Dancing Barefoot". 

När "Anthem" och textraden "There's a crack in everything, that's how the light gets in" läses upp är det som pricken över i – Leonard Cohen's minne som genreöverskidande artist och poet kommer leva kvar länge. Tiden tycks stanna men ändå gå för fort en magisk kväll som denna. Stråkar och änglakörer fyller Dramatens stora sal och ett stort träd med en liten gunga är placerat mitt på scenen. Kanske livets träd. Leonard Cohen har gjort sig odödlig på himlen av unika låtskrivare och poeter, och systarna Söderberg med hjälp av Dramatens kollegor ska ha stor eloge för denna emotionella och stilfulla hyllningskonsert. 

Who By Fire? First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen Dramaten 2017
Dramaten 2017
Who By Fire? First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen Dramaten 2017
Dramaten 2017
Who By Fire? First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen Dramaten 2017
Dramaten 2017

Hela setet: 1. Tired (recitation) 2. Suzanne 3. Sisters of mercy 4. Who by fire (recitation) 5. Everybody knows (Frida Hyvönen & First Aid Kit) 6. Avalanche (Loney Dear) 7. The future (recitation) 8. Chelsea hotel #2 (Jesper Lindell & First Aid Kit) 9. You want it darker (recitation) 10. If it be your will 11. The asthmatic (recitation) 12. Famous blue raincoat (Maja Francis) 13. Anthem (recitation) 14. Show me the place (Jesper Lindell & First Aid Kit) 15. Hallelujah (Annika Norlin) 16. Prayer for messiah (recitation) 17. Bird on the wire 18. Who by fire (recitation) 19. So long, Marianne (alla artisterna) 20. You’d sing too (recitation)

RB-Betyg-10_10
SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
KONSERT: First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen
ARENA: Dramaten / Stockholm
DATUM: 2017-03-13
BÄSTA LÅTARNA: Bird On The Wire & So Long, Marianne

Relaterade artiklar