House Of Metal 2017 – Ett Dark Tranquillity i toppform

Dark Tranquillity avslutar årets House of Metal på Idun scenen inför en skara metalfans i extas. 

Skam den som ger sig. Efter förra årets inställda House of Metal-spelning är humöret på topp när köerna ringlar sig långa utanför Idun scenens dörrar. En fantastisk helg ska nu ta slut, men innan dess ska det bjudas på melodisk black metal ala' Göteborg. 

Det är första gången under lördagskvällen som hela arenan öppnas upp, med sittplatser ända upp till taket, och det fylls på snabbt. Även på balkongerna står det folk och jag blir inte förvånad om de tangerar Anthrax publikantal från kvällen innan. 

Som en av pionjärerna inom sin genre får man vissa förväntningar på sig, trots detta gör de ingen besviken. Bandet har fått gå igenom en del avhopp och nya medlemmar under de senaste åren men det är inget som märks. Mikael Stanne är lika snygg som vanligt och rösten är i toppform. Han blandar sin mörka, lite Morrisey-liknande sång med growl som får blodet att bubbla. Anders Iwers har klivit in i en fast position, även om fansen redan har sett honom på bandets livescen i några år. Tillsammans med ännu ett nytt tillskott Sebastian Myren på gitarr utgör han nu offensiven i 6-manna uppställningen som backas upp av de alltid så tighta Anders Jivarp på trummor och Martin Brändström bakom klaviaturen.

Äldre låtar blandas med nya från skivan Atoma och när singeln Forward Momentum spelas rullar den mycket fina videon i bakgrunden och förstärker intrycket. Även om nya låtarna är riktigt, riktigt bra så är det de gamla godingarna som får fart på publiken "-Nu ska vi spela en låt om Göteborg" skanderar Stanne. Han möts konstigt nog av några få buu-rop, innan bandet river igång en av de bästa för kvällen – Terminus (where death is most alive).

Musikaliskt så sitter det mesta och det sparas inte på krut vid scenframträdandet. Bandet har under senare tid fått lite mindre bra recensioner, vilket de verkligen tillbakavisar under kvällen. De bokstavligen flyger fram över scenen och Stanne sträcker sig ut över diket och möts av hundratals nitbeklädda armar.

Dark Tranquillity är verkligen i toppform och jag kan inte tänka mig ett mer värdigt sätt att avsluta en helg full av grym metal!

BILDGALLERI DARK TRANQUILLITY

 

BETYG : RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Dark Tranquillity
ARENA: House of Metal / Umeå
DATUM: 2017-03-04
BÄSTA LÅTEN: Terminus(where death is most alive)
BÄSTA MINNET: Det helt perfekta avslutningen på helgen

Relaterade artiklar