Mark Jansen – Det finns alltid en ny möjlighet, oavsett vad du måste offra

Mark Jansen började sin musikaliska bana i After Forever, men kände att han inte var färdig som musiker efter avhoppet. Samma år, 2002 grundades det som idag är Epica.

– Jag kände att musiken fortfarande var en stor del av mig och efter att ha lämnat After Forever, under mindre trevliga omständigheter, grundade jag Epica. Det som var tänkt att bli tredje albumet för bandet blev istället grunden till Epicas.

Drag som Mark innehar påvisar starkt att han är en intelligent och intellektuell person. Hans starka kroppsspråk och analytiska sätt att formulera sig är en annan, något som även färgat nya albumet The Holographic Principle. 

– Vetenskap och andlighet har alltid varit ett stort intresse för mig, och när jag såg dokumentärer som skildrar en teori, om att universum endast är en illusion, ett hologram ökade det. Först tänkte jag att det inte kunde vara sant, men sedan när jag forskade mer inom området, upptäckte jag att möjligheten faktiskt finns. Och det i sin tur tog skepnad i form av texter, men utan att fördjupa mig allt för mycket i ämnet rent musikaliskt.

Mark fortsätter berätta att han är ett stort fan av böcker och dokumentärer, även hans tidigare studier inom psykologi är något som präglar hans texter. Men det är inte bara skrivandets konst som han anser kan skildra skönhet.

– När jag fotograferar så gör jag det för att fånga det som är vackert i mina ögon och dela det med andra. På ett sätt blir det så att andra också får ta del av den glädje som något kan frambringa genom sin skönhet. Men jag har inte någon proffsig kamera, enligt mig så kan man även med den mest värdelösa telefonen skapa vacker konst. Du måste bara fokusera på vinkeln och objektet, om du som jag inte bryr dig om tekniken i sig utan mer att just det ögonblicket är värt att föreviga. 

Han berättar att synsättet på musik är detsamma, för honom finns det inget inom musik som kan bli perfekt.

– Det är dom stunder då inget är perfekt som musiken blir lättare att njuta av, dess imperfektion gör allt ärligare. En liveshow där allt låter för bra och inga misstag begås, är inte bra, för misstagen är det som gör showen äkta.

På senaste albumet, The Holographic Principle använder Epica sig för första gången av klassiska instrument som är inspelade live. Tidigare har dom instrumenten som inte ingått i bandets rekvisita kommit från inspelningar, något Mark inte alltid varit nöjd med.

– Nu har vi äntligen nått den nivån då vi kan förverkliga alla våra drömmar. Kanske det är så att lyssnaren inte hör skillnaden, men för mig är det en helt annan sak. Om man har femton år bakom sig inom branschen, då förändras man och utvecklar både sinne och känsla. Nu för tiden är jag inte lika rädd att inspirationen ska försvinna, jag vet att om väntan blir tillräckligt lång, så kommer den tillbaka. Tyvärr kan jag inte svara på din fråga gällande vad som inspirerade mig senast, men jag tror mig minnas att det var ett musikstycke som spelades på min laptop och en vecka senare var hela låten klar. 

Låten Mark berättar om är till framtida projekt, ett av många. Hans andra band, Mayan och även flickvännen Laura Macri är några som får ta del av hans verk.

– På grund av att jag alltid har något nytt på gång, så behöver jag mycket inspiration och det är alltid ett äventyr i sig att hitta den. Eftersom att det är något jag tycker om att göra, så blir det inte som ett arbete, mer ett sätt för mig att förankra mig i det som sker där och då. Om du gör något som du älskar, då flyger tiden förbi och då spelar inget annat någon roll. Personligen försöker jag alltid att utmana mig själv, men även andra att leta efter nya sätt, så att vi kan utvecklas och förändras. Idag är vi fem stycken som skriver låtarna, tidigare var det bara jag och skulle det fortsatt så, då fruktar jag en repertoar av samma sorts musik. Nu sätter jag inte samma press på mig själv, men det finns alltid utrymme för att växa. 

Efter många år i branschen grundade Epica sin egen festival, Epic Metal Fest år 2015. Detta för att dom ville utvecklas inom branschen och förnya livescenen.

– Eftersom att vi detta året har en lång turné inbokad, så blir det tyvärr ett avbrott mellan festivalerna. Vi hade en år 2015, det var första gången och andra var år 2016, bägge gångerna gick det så bra att vi varken gick minus eller plus. Men jag tror att många festivaler måste lägga ner för att dom inte gör ett bra jobb, sedan finns det andra som växer och blir bättre. Något vi själva tar med oss är att lära av andras misstag, om jag vet att någon tagit ett felaktigt beslut, funderar jag på vad som kan göras annorlunda. Samtidigt så har jag medlidande med dom som måste lägga ner, ibland är det ett livsverk som läggs i ruiner.

Att vara öppensinnad är en viktig faktor för Mark, som efter sin tid som studerande tagit stor lärdom av det faktum att vi alla tycker olika. Han berättar om en kurs, där lärarens åsikter aldrig stämde överens med hans egna.

– Det fanns inte något utrymme för andras åsikter, till en början vägrade jag att formas efter hans och skrev ner mina egna. Men till slut insåg jag, för att få mitt diplom och klara kursen så måste jag ge efter. Så istället för att skriva ner mina egna tankar, skrev jag ner hans, även om jag inte höll med överhuvudtaget. Ämnet var beräkning av artificiell intelligens och en del av mina studier inom psykologi, men eftersom det har gått tretton år nu så har jag förlorat mycket av kunskapen som är nödvändig för att praktisera. Om musiken en dag skulle försvinna ur mitt liv, då skulle jag ha tid över till massa andra saker. Just nu är jag upptagen med att skriva nytt för Epica, mitt andra band Mayan samt material till min flickvän Laura Macri.

Mark berättar att han tycker det är lättare om han får skriva åt många olika, istället för bara Epica. Oftast utgår han från Epica när han författar något, men ibland finns det orsaker till varför det fungerar bättre för någon annan.

– Om en låt inte skulle passa Epica, så finns möjligheten alltid att det fungerar bättre för någon annan. Lauras debutalbum består av en blandning mellan pop och opera, då är arrangemanget mellan sången och instrumenten på ett annat sätt, vilket också är en avgörande faktor. Alla texterna hittar förr eller senare till rätt låt.

Under tio år var Epica självständiga och gjorde allt från bokningar av spelningar till promotion själva, men när medlemmarna insåg att nivån Epica hade nått var deras gräns, bestämde gruppen sig för att ta hjälp. Deras nuvarande management anser Mark ha hjälpt dom att nå sin fulla potential.

– Helt plötsligt så var det som att bandet fullkomligt exploderade igen och vi insåg att dom mål som satts upp äntligen hade blivit förverkligade. Vad som än kommer härnäst, det kommer att vara nästa nivå, vi kommer aldrig att falla tillbaka tack vare alla som arbetar med oss.

Långa turnéer kan vara slitsamt och är också en anledning till varför en tidigare medlem i Epica valde att avsluta sin karriär. Mark beskriver livet som turnerande musiker som en omvälvande upplevelse.

– Ena dagen flyger vi till en stad och nästa är det antingen buss eller tåg, du vet aldrig vad som egentligen väntar. Samtidigt så ger det oss fantastiska möjligheter, att upptäcka hur lite vi egentligen vet om andra länder. Det är först när du besöker andra kulturer som du får ta del av det riktiga perspektivet, inte andras föreställningar om hur allting är.

Även om musiken är en stor del av Marks liv, så var det inte en självklarhet från början.

-När jag var yngre så sportade jag mycket, bland annat cykling var ett stort intresse för mig. Efter en skada var jag tyvärr tvungen att lägga ner den karriären och fann gitarren istället. Det hjälpte mig att acceptera situationen som den var och kasta mig in i den nya möjligheten som presenterades för mig. Oavsett vad du måste uppoffra eller lämna bakom dig, så finns det alltid en ny och bättre möjlighet framför dig.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf: Mattias "Madcap" Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar