Mörker, mörker och ännu mera mörker – Mayhem, Dragged Into Sunlight, Kraken

Solen må börja glimta fram över kallare bredgradder, men detta skall icke hindra isande vindar från våra västerliga grannar. Det anrika och ökända bandet Mayhem visar vart skåpet skall stå med en finess i kaotisk energi. Att sedan lägga körsbäret på toppen med att plöja igenom gamla hederliga De Mysteriis Dom Sathanas lämnar aldrig en bitter smak i munnen.

Annons 

 

Mayhem RB-Betyg-7_10

Myten, maskinen och legendariska Mayhem börjar ypperligt med en ståtlig entré. Det klyschiga med kåporna går att ursäkta på grund av bandets stora influens då svartmetallen aldrig tagits till sin plats i historien utan dessa herrars inslag. Reverbstarka trummor från infernaliska gap sätter bandet redan sitt varumärke över hela lokalen. Attila Csihars gap ringer likt en klar ström över helheten och sätter ned foten tvärsäkert. Med sin unika scenpersona samt speciella sångteknik, lever denna mörkrets förste upp till den givna titeln. Allt detta når sin höjfdpunkt när de odödliga introtonerna till Freezing Moon åker igång. Likt den massiva gasten bandet är ger det lyssnaren kalla kårar så långt det bara går.

Detta unika set förgylls av ambientpartierna emellan spåren som förhöjer känslan. På så vis blir det lättare för åskådaren att omfamna det precis framför en. Hela publiken ter sig som en kult av denna religiösa upplevelse där händer i apelsingreppande gest och hårsvall breder ut sig så långt ögat når. Bandet hävdar sig och lever upp till sitt arv och stapplar sedan iväg genom att bara gå sin egna väg. Tämligen inte lika kraftfullt som den första inkarnationen livemässigt med detta exklusiva set, men definitivt på den alltid lika höga nivån som klassakten Mayhem står för.

 

Dragged into SunlightRB-Betyg-6_10

Öronbedövande och kusligt lyckas allting hänga sig över lokalen. En inledning där vi förs in mörkret via toner av skramlande maskinerier, detta bygger på till något värt att bevittna. Efter de frenetiska brandtalet taget ur en intervju med seriemörderskan Aileen Wuornos dras vi forcerat in i solljuset. Pang på säger det och öronbedövande riff får kollidera likt en massiv havsstorm. Lika tungt som skynket av rök som lägger sig över scenen tar det av i en jumbojets proportioner.

Musiken får tala sitt eget klarspråk när bandet står vridna ifrån publiken och bidrar med en viss hemlighetsfull aura. Frontade av ett träd med ljus visar bandet sitt namn till fullo. Inget ljus att finna i denna misär som måste påtvingas med våld. Dragged Into Sunlight visar på hög klass och en viss nisch inom extremiteter där tunga riff möter bombastiska blastbeats. En sannerligen intressant kombination, men kan tendera att landa lite väl mjukt efter ett tag.

 

BILDER – VOODUS

 

SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
EVENT: Mayhem + Dragged Into Sunlight + Voodus
ARENA: Kraken, Stockholm
DATUM: 2017-03-25
 

Relaterade artiklar