“One Will Rise, Many Will Fall” – Skivrecension: Ex Deo – The Immortal Wars

Legion XIII är tillbaka med full kraft. Bandet Ex Deo gör sin rustningsbeklädda och testosteronfyllda symfoniska melodeath lika väl som innan med ny färsk luft. Med i princip samma uppsättning som anrika Kataklysm och efter en lång paus på 5 år gör Ex Deo sin återkomst.

Annons 

 

Av historiska band lyckas dessa stå ut med glans jämte sina genrekamrater. Detta är på grund av hur väl bandet får ut det pompösa av det romerska rikets glans i sin musik. Testosteronet flödar och pumpar igång lyssnarens sinnen. Sedan att ta hjälp av Clemens "Ardek" Wijers (Carach Angren) för orkesterarrangemangen, gör hela the Immortal Wars väldigt mycket mer slagkraftig. Han lyckas exemplariskt sätta sitt klassiska prägel från sitt huvudband i spår som Hispania – Siege Of Saguntum.

Albumet är ett konceptalbum som är en redig historielektion av det Andra Puniska Kriget, mer känt i folkmun som Hannibals fälttåg mot Romarriket. Hela storyn följer allt från Hannibals motivation till att angripa Rom för att kräva hämnd för sin fader, genom Cato den äldres ökända citat "För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras", till Hannibals nederlag i Slaget vid Zama. Detta avslutas fenomenalt med aningen av ett tankesäd i lyssnaren som beskriver melankolin bland trupperna efter kampanjen, men att på något vis består en viss stolthet. Detta exemplifieras ypperligt i epilogspåret the Roman, där de mäktiga stråkarna och körerna belyser en viss sorg men makt. En förståelig känsla efter den totala förnedringen och tillintetgörelsen av ärkefienden Kartago. Låten förgylls med ett riff designat för att bringa lyssnaren till ståpäls och ett värdigt avslut på denna resa.

Helt enkelt ett mäktigt verk av dessa kanadensare av italiensk börd. Inte bara lyckas Ex Deo göra högkvalitativ melodisk dödsmetal, men gör en avundsvärd återkomst och lyckas göra ett historiskt verk extremt färggrant. Tämligen mer intressant än att dra upp en Wikipedia-artikel om temat, då texternas illustrativa natur gör intryck. Räkna även med en extrem push på grund av musikens testosteronfyllda natur som även passar ypperligt till ett militäriskt gympass i hopp om att leva upp till att se ut som en statist i 300. The Immortal Wars är i simplare ordalag en väl avrundad skiva med ytterst få, om inte några, svagare punkter. Hell Legion XIII och hoppas denna återkomst till musiken är permanent!

 

RB-Betyg-8_10SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
BAND: Ex Deo
ALBUM: The Immortal Wars
SKIVBOLAG: Napalm Records
RELEASEDATUM: 2017-02-24
BÄSTA LÅT: Cato Major: Carthago delenda Est!
FÖR FANS AV: Kataklysm, Carach Angren, Sabaton, Septicflesh och Fleshgod Apocalypse

BANDFAKTA – EX DEO

MEDLEMMAR
Maurizio Iacono
Dano Apekian
Jean Francois Dagenais
Oli Beaudoin
Stephane Barbe

| FACEBOOK | SPOTIFY |

Relaterade artiklar