Pain of Salvation bjuder in till genrep på hemmaplan

Inför den stundande Europaturneen hade Eskilstunas PAIN OF SALVATION belägrat Lokomotivet i några dagar för att repa in hela den nya scenproduktionen. När deadline började närma sig fick dom ett förslag som skulle visa sig bli en riktig hit.

-Vi fick förslaget från Max Hökdal Lokomotivet att avsluta repetitionerna med  ett gig, ett genrep med publik berättar Daniel Gildenlöw, sångare och gitarist i bandet. Vi fick testa hela showen rakt igenom, träffa gamla vänner och bjuda hemmapubliken på ett rejält gig som de vanligtvis missar när turneerna läggs upp.

Att det inte är en vanlig kväll på scenen märks fort, det flörtas, skrattas och skämtas. Både bandet och publiken är på otroligt bra humör denna annars så vanliga tisdagskväll. Det ryktas att det tillochmed har kommit fans från Finland och Tyskland för att få uppleva hela uppträdandet innan alla andra. 

-Det kändes lite märkligt att städa iordning allt inför giget, förklarar Daniel. Det blir mycket prylar ståendes överallt när man produktionsrepar. Att städa istället för att helt enkelt rodda och kasta sig iväg på turnen är lite som att packa och ordna för en familjesemester för att sedan ta emot främmande precis när man ska sätta sig i bilen mot Arlanda.

Även om mellansnacken är långa och personliga så är kvällens gig precis så som det är tänkt att vara under turnen. Allt testas och finjusteras, extranummret föranonseras och bandet berättar att dom alldeles strax kommer ut på scenen igen men att dom måste gå av för det är så det kommer att gå till ute på arenorna. Publiken hänger på och klappar och skanderar "engång till". Det är en fantastisk produktion. Pain of Salvation har lyckats väva ihop ljud och ljus till en upplevelse utöver det vanliga.

Daniel berättar att deras ljustekniker, Barni Johansson, har suttit och programerat hela nätterna. Han har varit väldigt bemötande för alla mina knepiga ideer som att tex fånga ett av mina höga hopp med en roterande serie strobar och han lägger stor vikt vid att följa låtarna och att med ljus understryka det musiken uttrycker.

Europa kan se fram emot en otroligt välarbetad produktion och ett Pain of Salvation i högform. Låtarna från senaste plattan sitter perfekt och tillsammans med äldre låtar tar dom åhöraren med på en resa som startade i den lilla arbetarstaden Eskilstuna för 26 år sedan.

-Det kändes mer nervöst än vanligt när det var dags för kvällens show förklarar Gildenlöw. Man har väl olika roller på scenen och hemma, olika förhållningsätt till vänner och fans. Plötsligt står man där på scenen och vet inte vilken roll man ska ha men så fort man drar igång en låt så faller det hela sig naturligt. När man är mitt i musiken så är man hemma, oavsett.

Turneen drog igång igår den 29 mars på Amager Bio i Danmark för att sedan slingra sig genom Tyskland, Frankrike, Spanien och avslutas i Nederländerna ungefär en månad senare.

 

BILDER FRÅN GENREPET

 

TEXT/FOTOGRAF: Rikard "snaxx" Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Pain Of Salvation
ARENA: Lokomotivet / Eskilstuna
DATUM: 2017-03-28

 

Relaterade artiklar