Plura på Rival

”Med åren har jag blivit envis. Jag har lärt mig att härda ut. Har lärt mig att under >>det snabba koket<< så finns ett längre kok som pågår oavsett vad jag får för recensioner. Jag försöker att varken bry mig om bra eller dålig kritik. Vissa artister säger att de skulle lägga av om de blev nerskrivna och inte sålde så mycket. Så är det inte för mig. Det här är min livsuppgift. Vad som än händer, även om himlen skulle falla ner, kan jag skriva en ny låt”. Så slutar intervjun med Plura Jonsson i Nöjesbladet.

Annons 

 

Det var för drygt 20 år sedan Pluras självbetitlade soloalbum släpptes och det var i samband med det Tomas Andersson Wij intervjuade Plura Jonsson. Det var innan bloggande, kokböcker och TV-kockande. Eldkvarn tog sig också till nya framgångsrika höjder efter soloplattan. Norrköpingsbandet har nu en timeout på obestämd tid sedan slutet av november 2015. Jag och ett sjuttiotal personer hade lyckan att få höra några låtar live förra våren på sagolik 50-årsfest när Carla och Plura spelade ett gäng Eldkvarnlåtar.

Den här kvällen slår jag mig ner i den gamla biosalongen på Benny Anderssons hotell Rival tillsammans med 699 andra personer för att få chansen att höra Eldkvarnlåtar live igen. Plura är på turné i Sverige med ett gäng musiker ledda av sonen Axel Jonsson-Stridbeck. Jag undrar hur det ser ut med envisheten 20 år senare? Hur mycket härdar denna folkkära 65-åring ut en kylig mitt-i-veckan-kväll i mars?

Kvällen börjar med att tågen rullar genom Kolmården, vi passerar Bråviken och mitt hjärta sover. Jag hör hjulen rulla genom ett land av sorg. All min lycka ryms i en fingerborg. Det är Eldkvarn-eposet 27, som startar kvällen. Det blir flera berättelser både i sång och mellansnack om döden. En av de låtar Plura själv är mest stolt över är hyllningen till hans bortgångna mamma i Huvudet Högt. Nästa epos kommer som femte låt. Det är Alice. Plura berättar hur den kom till. Det började med att Tony Thoréns mamma ville att Plura skulle skriva en berättelse om Elvis Presley. De texterna plockades senare fram och komponerades ihop till betraktelserna från en bred fönsterbräda tre våningar upp i korsningen S:t Persgatan och Kungsgatan i Norrköping där Plura växte upp och iakttog allt som hände på gatan nedanför. Det var bilburen ungdom, Zamora, Bajdoff och Floyd Patterson bland mycket annat.

I slutet av ordinarie setet kommer det tredje stora Eldkvarn-eposet i mina öron, Fulla För Kärlekens Skull. Plura berättar återigen historien om hur han fått en provpressning av Svart Blogg-plattan och hur han på natten får besök på Kungsholmen av en förfriskad Mauro Scocco. Plura spelar låten som är vald som singel, det vill säga, Fulla…. Mauro sågar låten vid fotknölarna. Plura tar det mest som fyllesnack, men väcks vid åtta-tiden på morgonen av telefonen. I luren finns en butter Kjell Andersson, som också sitter i kvällens publik. Kjell, legendarisk producent, undrar vad det är med Mauro. Han har ringt upp Kjell klockan 4 på natten och bett om nya Eldkvarn-skivan måste stoppas. Det blir nu inte fallet, vilket jag är mycket glad för.

De här tre eposen blir tillsamman med resten av kvällens låtar en sammantaget mycket vacker marskväll. Den kan sammanfattas i textraden "Mitt hjärta var en bilolycka i en snöstorm" från Vill Inte Förlora Igen, som skrevs några år efter inspelningen av Eldkvarn-skivan Ny Klubb och som summerade den inspelningen. Efter medleyt med Vår Lilla Stad / 3:ans Spårvagn Genom Ljuva Livet / Pojkar, Pojkar Pojkar hade Plura tänkt att få sitta i logen med ett glas vin. Det ville inte ungdomarna i bandet. De vill spela Söders Kors när vi den här kvällen faktiskt befinner oss på Söder.

När jag vandrar längs St. Paulsgatan bort från Mariatorget mot Götgatan efter konserten är slut skickar Spotify något som jag uppfattar som ett tecken. De tre eposen kommer efter varandra när jag slumpar uppspelningen på min Eldkvarnspellista. Till och med slumpen gillar de här låtarna lite extra den här kvällen.

BETYG : RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se) Bilden är tagen från Eldkvarns konsert på Katalin augusti 2015.
KONSERT: Plura
ARENA: Rival / Stockholm
DATUM: 2017-03-08
BÄSTA LÅTARNA: Epostrion ”27”, ”Alice” och ”Fulla för kärlekens skull”
 

LÅTLISTA – PLURA – RIVAL

27
Gatan fram
Du kan inte fånga mig
Den här världen är slut
Alice
Vad gjorde jag
Nådens hand
Kärlekens tunga
Huvudet högt
Förgiftat blod
Du älskar inte mig
Min systers karneval
Jag är det hjärtat
Fulla för kärlekens skull
Vill inte förlora igen
Medley : Vår lilla stad / 3:ans spårvagn genom ljuva livet / Pojkar pojkar pojkar

Söders kors

Relaterade artiklar