Sabaton – Sverigeturnén för The Last Stand hade premiär i Norrköping

För några dagar sedan var det premiär för Sabatons Sverigeturné i Norrköping. De kom med tre trailers, 30 scenbyggare och en utsåld Himmelstalundshall. En hel del pyro användes under kvällen men det är ju vad man förväntar sig när Sabaton står på scenen.

Första bandet ut för kvällen är Twilight Force. De är ett band som inte tar sig själva på så stort allvar, tyvärr så faller inte den humorn de har riktigt på min läpp så jag blir rätt fort uttråkad under spelningen. De har publiken med sig, bandet bjuder på sig själva och det är storslagna berättelser som de berättar i sina låtar – dock är det ett band som inte får mig att bli hänförd. Det känns som att de inte tar sig själva på allvar utan vill vara en plojgrej. Det känns som de vill vara i sagans värld lite för mycket för att kunna tas på fullt allvar. Jag kan tyvärr inte bli berörd när det känns som att bandet inte tar sig själva på allvar. Texterna präglas av sagor genom en berättande karaktär men det berör inte mig överhuvudtaget. Sångaren har ett brett register i sin röst och även i de höga tonerna ligger Chrileon helt rent.

Andra förbandet är Accept. Det är bara att luta sig bakåt och njuta av showen av hits som de ger oss. Bandet får med sig publiken och en hel del Accept-tishor syns ute i publiken. Det låter 80-tal men det gör inget, publiken består av gamla och nya fans. Säkerheten hos musikerna skiner med sin närvaro och bandet bjuder på många skickliga solon. Det syns att de har kul på scen och utstrålar en sann spelglädje. I låtar som Stalinggrad och Restless and Wild har de verkligen publiken med sig och de bjuder på en bra show.

Sist ut på scenen denna kväll står Sabaton, dock med inhopp från Twilight Forces trummis eftersom Hannes precis blivit pappa. Sabaton har fansen med sig redan innan de klivit på scen, fansen står och ropar på bandet redan långt innan de klivit på scenen. De bjuder på sina stora låtar, allsången går genom publiken och det hurras rejält när de kör låtarna från Carolus Rex på svenska. Jocke dirigerar publiken och i vanlig ordning så är det ett ständigt battle mellan Sabaton och publiken när fansen sjunger refrängen i Swedish Pagans – fansen ger sig inte förrän de går med på att köra den.

De bjuder på sina hits och en hel del pyro. De är skickliga musiker och de bjuder på snygga solon. Att de kan sin historia är det ingen fråga om och själv tycker jag att låtarna är mäktigare på svenska än på engelska. De är duktiga historieberättare, allsången går under Carolus Rex, En livstid i krig och Panzarbattalion. Gott mit uns river av enorma hurrarop och de ger publiken en show som de förväntar sig av Sabaton. Det är både nytt och gammalt material som presenteras och de ger verkligen 110 %.

De blir inropade på extranummer och det syns att de fortfarande tycker att det är väldigt kul att stå på scen och spela. Bandet är ett bra liveband och publiken får exakt showen de vill ha. Bandet tackar för en bra uppbackning på öppningen av Sverige-turnén och nog vet de vad publiken vill se. Sabaton bjuder alltid på en bra show och inledningen till Sverige-turnén är inget undantag. De bjuder på sig själva i kombination med mycket humor och att de har en trogen fanbase märks tydligt.

Twilight Force – Himmelstalundshallen

Accept – Himmelstalundshallen

Sabaton – Himmelstalundshallen

TWILIGHT FORCE: 5/10
ACCEPT: 8/10
SABATON: 10/10
SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tommy Hansson (tommy.hansson@rockbladet.se)
KONSERT: Sabaton / Accept / Twilight Force
ARENA: Himmelstalundshallen / Norrköping
DATUM: 2017-03-17
BÄSTA MINNET:  De gav publiken den show de ville ha, bjöd på sina stora hits och mycket pyro.

Relaterade artiklar