Skunk Anansie gjorde en euforisk konsert på Cirkus

Jag brukar alltid säga att musik upplevs bäst live och Skunk Anansie med Skin i fronten körde fullkomligt över Cirkus, och dess publik med en innerlig och energifylld show. Skin var på ett  bra humör, med sin starka attityd och magiska falsettröst trollband hon publiken.

Annons 

 

 Det sägs att det inte räcker med en bra röst och ett bra engagemang på scen för att nå ut till sin publik, utan det krävs en speciell karisma. Om jag bara skulle få nämna en artist som kan göra det, så är det frontkvinnan Skin. Iklädd i en boxarrock, skinkeps och solglasögon intar hon scenen och framför kvällens första låt, And Here I Stand med stor ackuratess och lite återhållsamhet. Men när det försvinner snabbt, för tillsammans med Intellectulize My Blackness så exploderar hon och slänger av sig rocken, glasögonen och kepsen till publikens stora jubel. Det stod tidigt klart att det här kommer bli en konsert fansen sent kommer att glömma.

En naturlig del i Skins artisteri är att hon bjuder mycket på sig själv. Under kvällens gång crowdsurfar hon och får fansen att dela på sig i mitten av golvet, detta så att hon kunde ta med sig showen ut till publiken.

På den här turnén har de med sig ytterligare en person, Erica, som spelar keyboards, kastanjetter, tamburin, detta utöver att agera som bakgrundsångerska. Hennes röst kompletterar Skins på ett fantastiskt sätt, både i de lugnare och mer fartiga låtarna. Redan under I Will Break You får alla på Cirkus ett smakprov på det, för under ett crescendo i mitten av låten går Erica in och lägger en understämma, som fick den redan glödande låten att bli ännu starkare.

Skunk Anansie har en  bred katalog av låtar och dom lyckas få till en riktigt bra mix mellan de stora hitsen från 90-talet och nya låtar de senaste skivorna. En bra blandning mellan lugnt och högt tempo. Gruppen engagerar publiken med sitt mellansnack, där det starkaste talet handlar om världens orättvisor, Trumps intåg i politiken och hans klavertramp gentemot Sverige. Skin lyckas binda ihop detta med låten ,  We Don't Need Who You Think You Are. En specialskriven låt som handlar om en resa dom gjorde i Sydafrika, efter att ha fått en personlig inbjudan av Nelson Mandela. Tre  låtar från nya skivan Anarchytecture framfördes, däribland balladen Death To The Lovers. Detta alster var fantastiskt fin live, men det är som bekant  svårt att få den fulländade stämningen med nya låtar. Det gäller även låten Without You.  Den låt som får bäst mottagande är Victim, en avskalad början, som sedan byggs upp med kraftfulla taktslag.

Något som jag personligen tycker om, är att bevittna är spelningar då artister och band lyckas engagera en hel publik, något som hände denna kvällen. Vid slutet av spelningen gick Skin ut i publiken och uppmanade alla att sätta sig på golvet. Hon gick sedan fram och tillbaka några gånger och småpratade lite med fansen på golvet. Efter att ett lyckligt fan hade fått en kram och en puss på munnen,  började hon viska igång sticket till refrängen i Little Baby Swastikkka, som ledde till att  alla  unisont hoppade upp och lät musiken ta över helt. En sådan upplevelse går bara att förstå, om man har upplevt den live.

Bandet ropades in för några extranummer och då bjöd de på Tracy’s Flaw, som de inte spelat på snart 20 år, och avslutade kvällen med sin egen version av Charlie Big Potato. Återigen fick vi bevittna en magisk duett med  Skin och Erica i refrängen.

Skins röst är något som fascinerade mig,  sin ålder till trots har hon  lyckats bibehålla samma otroliga röst. Det känns dessutom att den aldrig varit bättre live än den är nu. Bandet framstod som en tight grupp, som spelade tillsammans och inte mot varandra.  Tillskottet i form av Erica var dock utan tvekan pricken över i:et.

Avslutar med att säga att jag hoppas produktionen för Super Bowl tar och slår en signal till Skin och hennes mannar och bokar in de till nästa år.

 

RB-Betyg-9_10SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
RECENSION: Skunk Anansie
ARENA: Cirkus / Stockholm
DATUM: 2017-02-28
BÄSTA LÅTARNA: Svårt val, det fanns många toppar den här kvällen, men jag väljer I Will Break You, Intellectualise My Blackness och God Loves Only You

LÅTLISTA:
And Here I Stand
Intellectualise My Blackness
Because of You
I Will Break You
My Love Will Fall
Death to the Lovers
Twisted (Everyday Hurts)
My Ugly Boy
Weak
Hedonism (Just Because You Feel Good)
Victim
Love Someone Else
I Believed in You
That Sinking Feeling
God Loves Only You
Without You
We Don't Need Who You Think You Are
Yes It's Fucking Political
The Skank Heads (Get Off Me)
Little Baby Swastikkka

Encore:
Tracy's Flaw
Charlie Big Potato

BANDFAKTA – SKUNK ANANSIE

MEDLEMMAR

Skin – lead vocals, guitar, theremin
Martin "Ace" Kent – guitar, backing vocals
Richard "Cass" Lewis – bass, guitar, backing vocals
Mark Richardson – drums, percussion, backing vocals

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

Relaterade artiklar